Adana’nın önde gelen dijital baskı merkezlerinden Giriş Dijital Baskı ve Kırtasiye, başta HP Indigo 5600 olmak üzere farklı dijital baskı makineleriyle müşterilerinin dijital baskı ihtiyaçlarını karşılıyor.
Adana’da küçük matbaaların çoğunluğunun bulunduğu Seyhan İlçesinin şehir merkezindeki Giriş Dijital’e girer girmez, dijitalin geleneksel matbaacılıktan farkını görüyorsunuz. Değişik boyutlarda, renkli ve siyah – beyaz tabaka ve geniş format makinelerin bulunduğu baskı merkezi arı kovanı gibi kalabalık… Müşteriler, farklı adetlerde ‘anında baskı’ çözümleri için oradalar ve bir çay içecek kadar kısa sürede ya da biraz daha bekleyerek, HP Indigo, Canon, Xerox ya da başka herhangi bir makinede basılan işlerini alıp gidiyorlar.
Ömer Faruk Giriş, sorularımızı yanıtladı.
Kaç yıllık bir firma Giriş Kırtasiye ve dijital baskıya nasıl geçtiniz?
Giriş Kırtasiye 1981 yılında kurulmuş bir firma. Daha önce sadece siyah beyaz fotokopi yapıyorduk. 2004 yılında Konica Minolta ile renkli baskıya geçtik. 2009 yılında da Xerox Docucolor 8000 aldık. Zamanında 740 bin liraya aldığımız bu makine beş yıl içinde değerini sıfırladı. Beş yıl içinde parasını çıkarırsanız kazançlısınız. Dijital sektör matbaacılık gibi değil…
Parasını çıkardınız mı?
Çıkarmadık ama onunla profesyonel olduk. O bizim için dijital baskı dünyasına geçişimizi sağlayan bir aşamaydı. Sonraki yıllarda Müşterilerimizden gelen baskı çeşitlerinin farklılığı ve işlerin daha hızlı yapılması taleplerini karşılayabilmek için Canon imagePRESS 6010 ve ardından 6010VP modellerini aldık. Çünkü bu modeller kalın ve ince gramajları aynı hızla basıyor. Gelişen teknoloji baskı kalitesi ve hızı anlamında çok geniş imkânlar sunmaktadır. Bu konuyla ilgili gerek yurt içinde gerek yurt dışında yapılan fuarları takip ediyoruz ve müşterilerimize daha kaliteli hizmet verme adına ihtiyacımız olan baskı teknolojisini Adanamıza kazandırıyoruz. Almanya’ da katıldığımız dijital baskı fuarında gördüğümüz HP Indigo 5600’ü Akdeniz Bölgesinde kullanan ilk firma Giriş Dijital olmuştur. HP Indigo 5600 ü kalın gramaja baskı yapıyor, ofsete en yakın baskı kalitesini veriyor. Kasası çok sağlam olan makine 7 renkli; 450 grama da rahatlıkla baskı yapıyor.
Hangi işi HP Indigo’da basacağınıza nasıl karar veriyorsunuz?
İş ayrımı yapmıyoruz. Müşterilerimize göre hareket ediyoruz. Müşterilerimiz HP Indigo’dan bir kere baskı almışsa, ona başka bir makinenin baskısını, rengini kabul ettiremiyoruz. İnsanların ten rengi her zaman aynı olmuyor. Drum yeniyken baskı iyi oluyor ama drum eskidikçe renk değişiyor. Performansı azalıyor. Indigo’dan ise her zaman aynı renk tonlarını alabiliyoruz.
Kalibrasyon yapıyor musunuz?
Hepsinde kalibrasyon yapıyoruz. Bir farkı, tonerli sistemlerle basılan kâğıdı katladığınızda tonerde çatlama oluyor; HP Indigo’da ise böyle bir şey olmuyor. Kırın, düzeltin yine aynı görünür.
Aslında matbaacı değilsiniz ama HP Indigo gibi profesyonel bir makineye de yatırım yapmışsınız. Matbaalara da iş yapıyor musunuz?
Reklam Ajansları ve matbaaların da işlerini yapabiliyoruz. Bildiğiniz üzere matbaacılıkta yüksek sayıda işlerin maliyeti düşük olur. Fakat sayısı az olan işlerde kalıp masrafından dolayı ücreti yüksek çıkar. Az sayılı işlerde bizim dijital merkezimiz uygun maliyette baskı yapabilmektedir. Bu nedenle matbaa ve reklam ajanlarına da hizmet vermekteyiz.
HP Indigo kapasitenizin ne kadarını karşılıyor?
Kapasitemiz 300 bin ise 150 binini onunla yapıyoruz. Her gün 50 bin baskı verseniz yapıyor. Baskılarımızın yarısını Indigo’da yapıyoruz. Lazer teknolojisinde ısıtıcı merdane çalıştığı için her gün aynı performansı sağlayamayabiliyor. Sensör arızası vb. servis ihtiyacı olabiliyor. HP Indigo’da operatör kendimizden olduğu için servis ihtiyacı az oluyor.
Operatör makineye hâkim diyorsunuz. Operatörün renkleri standart bir şekilde almak için renk bilgisine de sahip olması gerekiyor, değil mi?
Operatörün matbaadaki gibi mürekkep hazırlamayı bilmesi gerekiyor. Ayrıca sıvı teknolojisi olduğundan mürekkebin kurumaması için rutin temizlikleri yapması gerekiyor. Indigo teknolojisi matbaa teknolojisiyle lazer teknolojisinin birleşmiş hali.
Geniş format baskıda ne kullanıyorsunuz?
HP’nin en ekonomik modeli Designjet T795’i kullanıyoruz. Onunla bölgemizde bulunan büyük marketlerin ve birçok perakende mağazalarının değişken data işlerini ve ayrıca inşaat firmalarının siyah-beyaz proje /renkli ozalit baskılarını yapabiliyoruz.
İş yeriniz arı kovanı gibi… Öğrenciler mi, şirketler mi daha çok geliyorlar?
Her kesimden müşteriye hitap ediyoruz. Alanında profesyonelleşmiş grafiker çalışanlarımızla şehir merkezinde bulunan şubemizde öğretmeninden – öğrencisine, ev hanımından – reklam ajanslarına, matbaalar ve kurumsal şirketlere kadar geniş bir kitleye hizmet vermekteyiz. Ayrıca Çukurova Üniversitesi R1 – R2 dersliklerinin bulunduğu yerde üniversitede bulunan başta öğretim görevlileri olmak üzere, tüm üniversite öğrencilerimizin kırtasiye ihtiyaçlarını, tez çalışması ve her türlü siyah-beyaz ve renkli dijital baskılarını karşılamaktayız.
Yatırım planlarınız var mı?
Her işletmenin büyüme hayali vardır. Daha geniş bir yerimiz olursa ve ihtiyacımıza binaen önümüzdeki yıllarda ücretinin uygun olması halinde HP Indigo 10000 almak isteriz. Onunla 500 – 600 gram malzemeye ve şeffaf malzemeye de baskı imkânı var. Baskı alanı 50 ye 70 olduğu için matbaa sektörüne direkt etki eder.
Kaç kişi çalışıyor. Aileden çalışan var mı?
Toplam 23 kişi çalışıyor. Çocuklar okuyorlar. Ama kırtasiye ve dijital baskı işi baba mesleği olduğu için çocuklarım da zaman zaman işyerimize katkıda bulunuyorlar.
Son beş on yıl içinde, dijital baskıya geçtikten sonra işler nasıl gelişti?
Katıldığımız toplantı ve fuarlarda dijital baskı teknolojisinin sürekli geliştiğini görüyoruz. Ama dijital matbaa maliyetlerine biraz daha yaklaşırsa yükselişi devam edecektir.
Yatırım için yere ihtiyacınız var ama sizin şehir merkezinde de kalmanız gerekiyor? Nasıl bir çözüm düşünüyorsunuz?
Şehir merkezinde bulunan şubemizi koruyarak, şehrin önemli birkaç notasında daha şube açma planlarımız var. Ayrıca seri üretim yapabileceğimiz işler için de şehir merkezinin biraz dışında üretim tesisi kurma planımız var.
Adana dışına hizmet veriyor musunuz?
Adana dışında bölgemizde bulunan birçok ildeki kamu kuruluşu, eğitim merkezlerinden ve özel şirketlerden iş almaktayız. Bunun en büyük sebebi ise işlerimizi istenilen kalite ve zamanda yapıyor olmamızdandır. Ayrıca bundan sonraki süreçlerde dijital platformda yapacağımız yatırımlar ile tüm Türkiye’ ye hitap etme planlarımız var.