UV Teknoloji Kimya A.Ş. son yıllarda özellikle ambalaj sektörününün gelişmesiyle talebi artan UV sistemlerde yenilikleriyle bu alandaki ihtiyaçların yurt içinde karşılanmasını ve ithalatın azaltılmasını hedefliyor
UV Teknoloji Kimya A.Ş. Türkiye’de UV kürleme sistemleri konusunda deneyimli bir firma. Yüzde 50 ihracat oranı, UV Teknoloji çözümlerinin dış pazarda da talep gördüğünü kanıtlıyor. Son yıllarda özellikle UV lambaların baskı altı malzemelerine etkisini azaltan, kullanım güvenliği ve enerji tasarrufu sağlayan yenilikleriyle, bu alanda ithal teknolojilere ve sistemlere ihtiyacı azaltmayı hedefleyen firmanın en son çalışmaları hakkında, Satış ve Pazarlama Sorumlusu Münevver Çiloğlu sorularımızı yanıtladı.
UV Teknoloji kaç yıllık bir firma, çalışan sayısı, teknolojisi ve hizmet verdiği sektörler hangileri?
Firmamız 25 yıllık deneyimi ile çalışmalarına devam ediyor. Her biri alanlarında uzman yönetim ekibi ve 35 kişilik kadrosu ile yıllardır matbaa, ahşap, cam ve mermer sektörlerine yüksek teknolojiye sahip ekipmanlar üretiyor.
UV sistemlerinizin matbaa ve ambalaj sektöründe kullanımı hakkında bilgi verir misiniz?
UV sistemlerimiz, matbaa ve ambalaj sektöründe kullanımı her geçen gün artan, çevre dostu, hız ve ekonomi sağlayan sistemlerdir. UV sistemlerin, diğer sistemlere kıyasla ekonomik olmasının yanı sıra, ürünlerimizde kullandığımız teknoloji sayesinde diğer UV sistemlere kıyasla da ayrıca % 40-50’lere varan enerji tasarrufu sağlamaktayız. Enerji tasarrufunun yanı sıra, kullanıcıya kolaylıklar sağlayan özellikleri, arıza yapma ihtimalinin azlığı ve yedek parça giderlerinin azaltılmış olması da sistemlerimizin diğer artılarıdır.
Montaj, uygulama nasıl yapılıyor, farklı kapasite, hızlarda çalışan şirketlere nasıl çözümler sunuyorsunuz?
Servis personelimiz tarafından montaj ve test üretimleri gerçekleştiriliyor. Farklı marka ve model baskı makinelerine adapte edebildiğimiz ürün tiplerimizle kapasite ihtiyacına göre uygun sayıda UV lamba kullanmaktayız. Lamba sayısı ve gücü tesbit edilirken kullanıcının az enerji harcayarak yüksek hızlarda kurutma yapabilmesini hedeflemekteyiz. Bu konuda uzun yıllar boyunca yaptığımız Ar-Ge çalışmaları sayesinde ülkemizde UV sistem üretmekte olan birçok üreticiye kıyasla en az yarı yarıya daha düşük enerji harcamakta olan sistemler üretmekteyiz. Zaten bu tür üreticiler de, Ar-Ge faaliyetleri olmadığından ve kendilerini geliştiremediklerinden dolayı piyasada uzun süre barınamıyorlar.
Matbaa ve ambalaj baskı sektörlerine yönelik ürün portföyünüzde neler var?
Öncelikli olarak ofset matbaalarına hava ya da su soğutmalı interdeck (renk arası) ve final UV kurutma makineleri üretmekteyiz. Yine ofset baskı makinelerinin çıkışına konveyörlü UV sistemler, serigrafi baskı makinelerinin çıkışına UV-IR ve sıcak hava kurutucular, bobinden bobine flekso ve ofset baskı makinelerine özel UV kurutma sistemleri de üretimlerimiz arasındadır. Ambalaj sektörüne yönelik IR ve UV sistem üretimimiz ile de çok yönlü çözüm ortağı durumundayız. Buna ilaveten UV lamba satışı konusunda çok iddialıyız ve İngiltere menşeli Primarc marca UV lambalarımız ile hem kendi makinelerimiz hem de yerli – yabancı diğer UV sistemler için UV lamba sağlama kapasitesine sahibiz.
Türk matbaalarının UV’ye geçme istekleri nasıl, bu konuda artan bir taleple karşılaşıyor musunuz?
Türk matbaalarını UV’ye geçme konusunda bilinçli görüyorum. Son zamanlarda UV LED sistemleri ile ilgilenen firmaların arttığını gözlemliyoruz. Bu konuda biz de hizmet vermeye başladık. Herkes UV sistemlerin verimliliğinin farkında, ancak yatırım konusu biraz yavaştan alındığı için halen UV sistemlere geçecek çok fazla firma var. Artan taleplerden memnunuz, ancak bizim gözlemimiz finansman kaynağı kullanmaktaki bilinçsizlik. Firmalar leasing, teşvik vb gibi yöntemlerle çok daha kolay makine yatırımlarını yapabilir ve zaten çok kısa sürede makinelerimiz kendini amorti etmektedir.
Firmanızın Türkiye matbaa – ambalaj pazarındaki konumu hakkında neler söyleyebilirsiniz? İhracatınızın cironuza oranı nedir?
Firmamız matbaa – ambalaj sektöründe yılların verdiği deneyim ile duayen pozisyondadır. Sektörün en büyük firmalarına hizmet verdiğimiz gibi, daha mütevazi küçük çaplı işletmeler için de iyi bir çözüm ortağıyız. Çok farklı talepler için birbirinden farklı komplike olarak ürettiğimiz sistemlerimiz ile, bu konudaki tecrübelerimize ve olumlu sonuçlarına çok güveniyoruz. Bu bilgi birikimi ihracatlarımıza da yansıyor; 2016’da ihracat oranımız % 50 olarak gerçekleşti ve bu yılın daha ilk çeyreğinde gerçekleşen anlaşmalar 2017 yılının daha verimli olacağının sinyallerini veriyor.
Hangi ülkelere, en çok neler ihraç ediyorsunuz?
En çok Avrupa ülkelerine, bunu takiben Orta Doğu ve Afrika ülkelerine ihracatımız oluyor ve bunu Rusya izliyor. Yurt dışından her türlü UV sistem için talep alıyoruz ve sürekli ihracatımızı arttırmayı hedefliyoruz.
Her teknolojinin olduğu gibi UV baskının da avantajları ve zorlukları var. Siz UV kurutma alanındaki Ar-Ge çalışmalarınızda hangi zorluklara odaklanıyorsunuz? En son geliştirdiğiniz yeniliklerden söz eder misiniz?
Geleneksel UV sistemlerde eskiden karşımıza çıkan en büyük sorun ısıya duyarlı malzemelere baskı halinde UV lambanın verdiği ısının malzemeye zarar vermesi idi. Ancak biz Ar-Ge çalışmalarımız sayesinde bunu en aza indirmeyi başardık, özellikle su soğutmalı olarak ürettiğimiz sistemlerimizde hem baskı makinesine, hem de baskı yapılan malzemeye zarar vermeyen sistemler üretmeyi başardık.
En son geliştirdiğimiz yenilik olarak yeni nesil elektronik güç kaynağı sisteminden bahsedebiliz. Bu sistem sayesinde UV lambaların daha verimli çalışmasının yanında, kademesiz güç ayarı kolayca sağlanabilmekte ve ayrıca enerji tasarrufu elde edilmektedir. Diğer bir avantaj ise, kullanıcıların sürekli arıza çıkaran, yanabilen ve verimsiz çalışan geleneksel trafolardan kaynaklanan ekstra maliyetlerden ve iş kaybından kurtulmuş olmasıdır.
Mürekkep buğulanması, yolunma, yetersiz kuruma, zayıf mürekkep transferi, baskı altı malzemesine zayıf yapışma gibi baskı problemleri dikkate alındığında, bu hataların oluşmasında UV donanımla ilgili nedenler de olabilir mi? Bu konularda kullanıcılara önerileriniz nelerdir?
Bu az önce bahsettiğim kimyasal üreticileri ile iş birliği konusuna dayanıyor. Tabi ki UV ekipmanla ilgili sorunlar da olabilir, ancak genellikle rastladığımız kimyasalın yapısı ile ilgili sorunlar oluyor ve birlikte yürütülen Ar-Ge çalışmalarıyla çok hızlı çözülebiliyor.
Hangi UV teknolojisini kullanıyorsunuz, neden?
Şu an halen geleneksel UV teknolojisi kullanılıyor. LED UV konusundaki gelişmeler devam ediyor, bu konuda da üretimlerimiz var, ancak LED UV kimyasalları henüz pazarda bulunmadığından matbaalar tarafından kullanımı başlamadı. Aslında çok sınırlı olarak pazarda kullananlar mevcut, ancak LED UV mürekkep fiyatlarının yüksekliğinden dolayı henüz yaygınlaşmaya hazır değil. Biz şu an kimyasal üreticilerinin laboratuvarları için Ar-Ge çalışmalarında kullanılmak üzere tedariklerde bulunduğumuz gibi matbaalarımızın da UV LED ihtiyaçlarını karşılamaya hazırız.
UV Teknoloji’nin orta ve uzun vadeli projeksiyonunda neler görünüyor?
LED UV sistemi, UV teknolojinin pazardaki payının bir kısmını zamanla alacaktır, ancak geleneksel UV sistemlerin kullanıldığı alanlar uzun süre ortadan kalkmayacaktır. Yani hem orta vadede hem de uzun vadede geleneksel UV sistem teknolojisi pazarını hiçbir zaman kaybetmeyecektir.
Geleceğe yönelik hedeflerinizden söz eder misiniz?
Matbaa-ambalaj sektörü için; UV sistemlerde olduğu gibi LED UV sistemlerde de ülkemizde öncü olmayı planlıyoruz. Firmamızın genel hedefleri arasında da, yurt dışında bilinirliğimizi artırmak, ihracatlarımızı artırmanın yanı sıra aktif olduğumuz alanlarda ülkemizin makine ithalatını azaltmayı hedefliyoruz.