Kapasitesini arttıran firma karton üretiminde belirli oranda odun selülozu da kullanılacak. KASAD ve Muratlı Karton tarafından, Muratlı Karton’un Tekirdağ’ın Muratbey ilçesindeki fabrikasına düzenlenen gezide Muratlı Karton Muratbey Fabrikası Müdürü Necati Ayyıldız, davetlilere fabrika ve karton üretimi, ürünleri ve projeleri hakkında bilgi verdi.
(Tekirdağ) “KASAD’ın düzenlediği tanıtım toplantıları ve gezi programları, sektörün paydaşlarının ve üniversitelerin iş birliğinin pekişmesine ve gelişmesine çok önemli katkılar sağlıyor” diyen Necati Ayyıldız, firmanın üretim sistemi ve sayısal verilerini davetlilerle paylaştı.
Muratlı Karton fabrika ve şube olarak iki lokasyonda faaliyetlerini sürdürüyor. Tekirdağ’ın Muratbey ilçesindeki fabrikanın temeli 1995 yılında atılmış 1997 yılı Aralık ayında inşaatı tamamlanmış ve yılın son günü üretime geçirilmiş. Muratlı Organize Sanayi Bölgesi’ndeki fabrika 482 bin metre karelik bir arazi içinde yer alıyor ve 30 bin metre kare kapalı alanı var. Fabrikada 198 kişi çalışıyor.
Şirketin mali işler, satış ve pazarlama bölümleri İstanbul’da, 21 kişinin çalıştığı Çobançeşme’deki şubesinde bulunuyor. Çobançeşme’deki bina 1087 metre kare kapalı alana sahip.
Muratlı Karton’un Alfaprint™ (Dubleks GD) kartonu iyi baskı özelliği isteyen kutu ambalaj üretimi için tasarlanmış. Üst yüzeyde Airknife & Blade uygulamalarıyla çift kat kuşeleme, arka yüzeyde Rod uygulaması ile tek kat kuşe kaplama ve pigmentasyon uygulanıyor. Alfatriplex, arka yüzü ve ön yüzü beyaz ve ön yüzünde iki kat, arka yüzünde tek kat kuşe uygulanmış; gıda ambalajları, kozmetik ambalajları, kitap defter kapakları, takvim broşür baskıları, ilaç kutuları uygulamalarında önerilen bir karton.
Karton makinesinin net üretim genişliği 2600 mm, çalışma hız aralığı 150 – 315 m/dak., gramajlara bağlı olarak değişen üretim kapasitesi var.
Necati Ayyıldız, karton kalitesinin kullanılan atık kağıt karakteri ve özellikleri ve kullanılan kimyasal maddelerle ile ilişkili olduğunu ve üretim süreçlerindeki değerlerle birlikte şekillendiğini belirtiyor. Renk, yüzey pürüzsüzlüğü, yüzey yapısı, parlaklık, opaklık, basılabilirlik, yüzey mukavemeti, mürekkep emiciliği, yüzey pH’ı, yüzey temizliği görünüm olarak sonucu etkileyen parametreler. Diğer taraftan, üretim hatlarında gramaj, kalınlık, nem, gerilme direnci, uzama, yırtılma direnci, patlama, bükülme, sıkıştırma, katlama ve pilyaj, boyutsal stabilize, gözeneklilik, yüzey yapışma vb. sonuçları değiştiren parametrelerle tüm kalite özelliklerini kontrollu ve kaliteli bir şekilde sürdürmeye çalıştıklarını kaydeden Ayyıldız, tüm parametrelerde belirli toleranslar dahilinde kalmaya çalıştıklarını vurguluyor.
Necati Ayyıldız, konuşmasının devamında karton makinesinin bölümleri ve karton üretiminin aşamaları hakkında şu açıklamada bulundu.
“2016 yılında 71.800 ton yurt içi satışımız var. Avrupa Kağıt Endüstrisi Federasyonu (CEPI) rakamlarına göre 2016 yılında Türkiye’de toplam 358 bin ton White Lined Chipboard (Kuşe dubleks karton, kromo karton) satışı var. Bu verilere göre, yurt içi kartonun % 20’sini tedarik etmiş oluyor. 2016 yılında 84500 ton üretim kapasitesine eriştik. 2017 yurt içi satış hedefimizi 96 bin ton” diyen Ayyıldız, önümüzdeki dönemde karton üretiminde atık kağıdın ham madde olarak kullanılmasının kalite kaybına neden olması nedeniyle belirli oranda odun selülozu kullanacaklarını, bunun için orman kaynaklarını analiz etmekte oldukları bir projeleri olduğunu ifade ediyor. Muratlı Karton, karton makinesini iyileştirme çalışmalarını da sürdürecek.
KASAD Yönetim Kurulu Başkanı Alican Duran’ın, piyasada kullanılan 358 bin ton geri dönüşümlü kartonun yanı sıra 60 – 70 bin ton açık olduğunu, düşünülen yatırımın kısa sürede yapılmasını düşünüp düşünmedikleri sorusu üzerine Necati Ayyıldız, “İhtiyaç giderek artıyor. Ham madde temini konusunda da ciddi çalışmalar yapılıyor. Ham madde konusunda güvende olacağımızı görüyoruz. Bunları dikkate alarak, yatırımımızı gerçekleştirmek üzere hızlı adımlar atacağımızı söyleyebiliyorum” yanıtını veriyor.
Selüloz kullanımı konusudaki bir soru üzerine Ayyıldız, “Atık kağıt kalitesi düştükçe makine kurutmada oldukça zorlanıyor. Kapasite açısından da, ambalaj kağıdının bükülme mukavemeti açısından hacimli olması zorunluluğu için de daha uzun elyaflı selüloz kullanımı gerekiyor. Bu konuda Ankara’da gerekli girişimleri sürdürüyoruz” diyor. Necati Ayyıldız, Matbaa Haber’inkapasite artışı için neler yapılmasının düşünüldüğü ve selüloz üretim planlarına ilişkin sorusu üzerine, mevcut karton makinesinin kapasitesinin sınırına ulaştıklarını ve kapasite artımınının ancak yeni bir hatla gerçekleşeceğini ve selüloz için yurt içi orman kaynaklarının analiz edildiğini, ithalatın da gündemde olduğunu ifade ediyor.