Kalite ve müşteri memnuniyeti odaklı firma aldığı önlemlerle 2017 yılına borçsuz ve kredi kullanmadan girmiş.
Buca Organize Sanayi Bölgesi’nde kendi binasında hizmet veren Alternatif Matbaacılık San. ve Tic. Ltd. Şti. sektördeki rekabete bağlı olarak düşen kârlılık, artan giderler gibi nedenlerle, borçlanarak büyümek yerine personel sayısını azaltarak durumunu korumayı tercih ediyor.
İki ortaklı bir firma olan Alternatif Matbaacılık’ta Genel Müdür Doğan Albak sorularımızı yanıtladı.
Firmanın geçmişini özetler misiniz? Özellikle 2008’den bu yana Alternatif Matbaacılık’ta neler değişti?
Matbaamızı 1996 yılında açtık. 2006 yılı firmamız için büyük bir atılım yılı oldu. Kendi iş yerimizi aldık, makine portföyümüzü yeniledik. 2006 yılından sonra yavaş büyümeyi hedefledik. Makine dairesinde büyük yatırımlar yapmadık, ufak tefek takviyelerimiz oldu. Yaklaşık 11 yıldır kendi yağımızla kavrulmaya çalışıyoruz. Müşteri konusunda daha seçici olmaya, rekabet içinde fazla yer almamaya özen gösteriyoruz. Sektör öyle bir hale geldi ki kârlılığı kalmadı. Kârlılığı olmayan bir müessesenin yaşama şansının çok az olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla kâr ederek ayakta durmamız gerekiyor. Sektördeki işlerin bir anlamda ‘ayağa düşmüş’ durumda olduğunu görüyoruz. Mevcut müşterilerimizle daha sağlam adımlarla devam etmeye çalışıyoruz. 2008’den bu yana borçlarımızı ödedik ama ufukta yeni bir yatırım görünmüyor. Kârlılık olmayınca yeni yatırıma da gerek yok diye düşünüyoruz.
Kaç vardiya çalışıyorsunuz?
Günde 8 saat, haftada 45 saat çalışıyoruz. Çalışanlarımızın haklarını tam olarak veriyoruz. Sigorta primlerini net maaşlarını düşük göstermeden ödüyoruz.
Kaç çalışanınız var, kaç metre kare alan kullanıyorsunuz ve makine parkınızda neler var?
Şu anda 7 personel var. Ortağım (Gürcan Tunçer) ile birlikte 9 kişiyiz. Kendi yerimizde çalışıyoruz; 1680 metre karesi kapalı, toplam 2200 metre kare alanımız var. Grafik birimimiz bulunuyor. Makine parkımızda Komori Lithrone S40 4 renk ofset baskı makinesi, dispersiyon lak makinesi, Cron Marka CtP, MKV harman makinesi, Pur sistem kapak takma makinesi, katlama makinesi, Polar giyotin, selofan, sıvama ve shrink makineleri, spiral cilt bölümümüzde Kugler ve Renz tel spiral cilt makineleri bulunuyor. İşlerimizi mümkün olduğu kadar matbaa bünyesinde bitirmeye çalışıyoruz.
Yılbaşından önce 12 personelimiz vardı. Hesaplarımıza baktık; zarar etmemişiz ama para da kazanmamışız. Matbaaya hantallık getiren 5 elemanı çıkardık. İhtiyaç fazlası iki aracımızı sattık. Rotatif kredi kullanıyor, yılda 120 bin lira kredi ödüyorduk, onu kapattık. Bunları yaptıktan sonra yılda 300 bin lira tasarruf edebileceğimizi gördük.
Bugün 3500-3700 lira maaş alan bir elemanın toplam maliyeti 6500-8000 lira arasında değişiyor. Bunun içinde sigorta primleri, işsizlik sigortası primi, iş veren payı var, kıdem tazminatı yok. Eleman maliyeti anormal yüksek olunca işletme sahipleri haklı olarak net maaşları düşük göstererek prim ödeme yoluna gidiyorlar. Biz kanun ne diyorsa onu uyguluyoruz. Herkes kanunun öngördüğü şekilde ödeme yapsa, piyasada rekabet de eşit olur. Biz fazla mesai ücretlerini bile yasanın öngördüğü şekilde ödüyoruz. Bu çok belimizi büküyor ve bunu yapmayan firmaların haksız rekabetine maruz kalıyoruz. Böyle yapınca devlete çalışmış oluyoruz. Odalar da bu konuda bir şey yapmıyorlar.
İzmir’de piyasayı nasıl değerlendiriyorsunuz?
Ambalajda olsun, organize matbaacılık ve katalog işinde olsun iyi yerlere gelen meslektaşlarımız var. Organize matbaacılık gelişirken, bazı küçük matbaaların da işleri kesildi. Ama bu da bir iş modeli ve onlar da o iş modelinde başarılı oldular. Bu alanlarda büyüyen arkadaşlar borçlanarak büyümeyi tercih ettiler. Biz bu yolu tercih etmedik.
Katalog ve broşür ağırlıklı mı çalışıyorsunuz?
Genelde katalog ve broşür ağırlıklı çalışıyoruz. Ambalajda da fason baskı yaptığımız müşterilerimiz var. Ayrıca yılbaşı öncesinde takvim yapıyoruz. Bu konuda deneyimliyiz ve matbaalar için de takvim baskıları yapıyoruz. Yılbaşı dönemi bizim için verimli bir dönem oluyor.
Dijital gündeminizde mi? Tirajlar ne düzeyde?
Renkli çıktılar aldığımız küçük bir dijital makinemiz var ama yatırım gündemimizde dijital yok. Çünkü işimiz dijitale uygun değil. Burası Kemeraltı gibi ayak altı bir yer değil.
Tirajlı işlerimiz oluyor ama 50 – 100 bin tirajlı işleri bile aynı gün içinde basabiliyoruz. Bu yüzden hep 1-2 günlük işimiz oluyor. Günlük çalışıyoruz, sonraki günlerde ne iş yapacağımızı bilmiyoruz. Sektör kabuğuna çekildi. Her geçen gün işler azalıyor.
Sert kapaklı kataloglar da yapıyor musunuz?
Gelinlik ve mobilya katalogları yapıyoruz. Ama onlar da azalıyor. İnsanlar modellere internetten bakarak seçim yapıyorlar. Tüm sektörlerde düşüş var, sadece inşaat sektörü kataloglarında artış var. İnşaat daha kârlı bir sektör.
Turizm sektörünün talebi ne durumda?
Turizm firmaları zaten internetten satış yapıyorlar. Otellerden hemen hiç sipariş gelmiyor.
Hedefiniz nedir?
Yatırım yapmayı düşünmüyoruz. Sektörde bir gelecek göremiyoruz. Geçmişte çok büyük kârlılık olan dönemler yaşadık. Şu anda matbaacılık mesleğinin ayaklar altına alındığını görüyoruz ve buna üzülüyoruz. Bina ile ya da ayrı, makinelerin değerini veren çıksa devrederek sektörden çıkmayı bile düşünebilirim. Çocuklarım okuyorlar, onların bu işi yapacaklarını düşünmüyorum.