Türkiye’nin ihracatta yüz akı sektörlerinden biri, yılda 600 milyon dolar dış ticaret fazlası veren ambalaj sektörü… Bu sektörün önemli bir segmenti olan gravür baskı alanının baskı öncesinde önemli tedarikçilerinden biri, Saueressig Türkiye, Matbaa Haber’in bu sayısına konuk oldu. Sorularımızı Saueressig Türkiye Satış ve Pazarlama Direktörü Ergun Nalbantoğlu yanıtladı.
Saueressıg ve Matthews Internatıonal Corporatıon hakkında bilgi verir misiniz?
Matthews Internatıonal 1850 yılında USA ’da John Matthews tarafından kurulmuştur.
Defin anma hizmetleri, marka çözümleri ve endüstriyel çözümler olmak üzere 3 ana sektörde ve 5 kıtada 20 binin üzerinde çalışanıyla hizmet vermektedir.
Saueressig Türkiye marka çözümleri grubunun altında, Almanya merkezli olarak faaliyetlerine devam etmektedir. Saueressig; Almanya, Polonya, Rusya, İngiltere ve Türkiye’de rotogravür baskı silindirleri üretmektedir.
Grubun Türkiye’ye yatırım süreci nasıl gerçekleşti? Kroma’dan Saueressıg’e neler değişti?
2000 yılında kurulan KROMA 2012 yılında Matthews tarafından satın alınmıştır. 2015 yılında adı Saueressig olarak değiştirilmiştir. Grubumuz 5 yıllık süre içerisinde büyüyen ve istikrarlı Türkiye ekonomisinin etkisiyle yatırımlarına devam etmiş, öncelikle 10 milyon avro ek yatırım ile tütün ambalaj silindirleri gravürleme tesisini İzmir’deki fabrikasında kurmuş, sonrasında ise Mart 2015’e Kocaeli Dilovası IMES Organize Sanayi Bölgesi’nde Türkiye’deki 2. fabrikasını açmıştır. Geldiğimiz noktada Saueressig Türkiye sektöründe teknolojiyi yakından takip ederek tedarikçisi olduğu müşterilerine üstün kaliteli ürünlerini sektörün en kısa teslim sürelerinde uygun fiyatlı olarak sunmaktadır. Türkiye’nin pazar lideri silindir üreticisidir.
Firmamız insan kaynağına önem vererek eğitimlerini artırmış ve üretim kapasitesini daha verimli hale getirmiştir.
Kadronuz, üretim (çelik silindir ve rotogravür) tesisleriniz hakkında neler söyleyebilirsiniz?
Saueressig ailesi olarak insana inanan ve sürekli eğitimi destekleyen bir felsefemiz var. Sektörün ihtiyaçlarını karşılayacak bir okul olmadığından kendi kadromuza sürekli mesleki ve meslek dışı eğitimler vermekteyiz. İnsanın geliştikçe üretimin de gelişeceğine inanıyoruz. Sektörde öncü yatırımları yapan bir şirket olarak teknolojiyi yakından takip ediyor ve kullanıyoruz.
Türkiye’den hangi coğrafi bölgelere hizmet veriyorsunuz?
Türkiye pazarını Ege bölgesi, Marmara Bölgesi, İç ve Doğu Anadolu bölgesi olmak üzere 3 bölgeye ayırmış durumdayız.
Satış ağımız sadece Türkiye pazarında değil, dünyanın birçok ülkesinde de güçlü. Almanya, İtalya, Romanya, Yunanistan, Ukrayna, Rusya, Iran, Suudi Arabistan, Ürdün, Lübnan, Cezayir, Tunus başta olmak üzere bir çok ülkeye ihracat yapıyoruz.
Pazarın potansiyeline ilişkin yorumunuz nedir ve pazardaki konumunuz hakkında neler söyleyebilirsiniz?
Türkiye’de rotogravür baskı sektörü her geçen gün gelişmekte ve sektöre yeni yatırımlar yapılmaktadır. Büyüyen bu potansiyele yetişmek için biz de kapasitemizi büyütüyoruz. Türkiye’deki en büyük kapasitelerden birine sahip olarak, pazarın % 55’ine sahibiz.
Rotogravür ve sigara ambalajı üreticileri için lazer gravür işlemleri dışında hizmet yelpazenizde neler var?
Biz sadece esnek ambalaj ve tütün ambalaj sektörlerine değil, dekoratif, hijyen, otomotiv gibi bir çok sektöre de baskı formları üretiyoruz. Bu ürünlerin dışında dizayn ve grafik hizmetleri de vermekteyiz.
Teknoloji ve inovasyon yönünden, Saueressig nasıl fark yaratıyor? Sizi müşterileriniz için özel kılan nedir?
Sektörün daha çok Almanya merkezli olması, bizim de merkezimizin orada bulunması, sektördeki diğer silindir dışı üreticilere yakın olmamızı sağlamaktadır. Makineciler, mürekkepçiler, filmciler ile ortak çalışmalar yaparak yeni ürünlere imza atıyoruz. Ayrıca sektörün en hızlı teslimat yapan, kusursuz kalite anlayışını müşteri memnuniyetine dönüştüren, yaşayan bir vizyonumuz var.
Gravür tekniği fleksonun baskısı altında ve zaman baskı sürecinde önemli bir faktör. Teslim süreleriniz konusunda neler söylemek istersiniz?
Gelişen kapasitemizle beraber biz bugün termin sürelerini 5-6 yıl öncesine göre % 60 civarında iyileştirmiş durumdayız. Her müşterimizin sürekli termin performanslarını ölçerek firmalara özel iyileştirmeler yapmaktayız. Bu da bizi termin açısından avantajlı bir firma konumuna getirmektedir.
Rotogravürün geleceğini nasıl görüyorsunuz? Gelecek için öngörüleriniz ve varsa projeleriniz hakkında neler söylemek istersiniz?
Hız, kapasite ve maliyet baz alındığında esnek ambalaj sektöründe rotogravür baskısının önüne geçebilecek herhangi bir başka baskı teknolojisi şu ana kadar geliştirilememiştir. Her geçen günde rotogravür baskı makinelerinin hızları artmakta ve daha hızlı baskı yaparak hızlı hizmet vermektedir. Biz bunun bir süre daha devam edeceğini düşünüyoruz. Her ne kadar dijital baskı makineleri hayatımıza girdiyse de bunlar maliyet ve hız söz konusu olduğunda talepleri karşılayamamaktadır.