hubergroup Türkiye tarafından, Türev Matbaa Malzemeleri Ankara Şubesi iş birliği ile 21 Ekim’de Crown Plaza’da gerçekleştirilen ileri düzey mürekkep eğitimine 60’ın üzerinde Ankaralı matbaacı ve operatör katıldı.
(Ankara) hubergroup Türkiye’nin eğitim programı Ink Academy Türkiye 21 Ekim’de Ankara’daydı. Crown Plaza’da gerçekleştirilen eğitim, ofset baskı firmalarını, bu firmaların üretim ve kalite kontrol sorumlularıyla baskı operatörlerini hedefliyordu. hubergroup Türkiye Teknik Destek Uzmanı Ali Can tarafından verilen eğitime 60’ın üzerinde matbaacı ve personel katıldı.
Eğitimde, ‘Ofset baskıda mürekkepler’ başlığı altında şu konular işlendi: Mürekkebin kuruma şekilleri, kullanılan baskı altı malzemesine göre mürekkep seçimi, mürekkebin test kriterleri, gıda mürekkepleri ve düşük migrasyon, baskıda karşılaşılan mürekkep problemleri, mürekkepte ISO standartları, baskıda mürekkep ölçüm teknikleri.
hubergroup Türkiye Satış ve Pazarlama Müdürü Serdar Zümbülcü ve Türev Matbaa Malzemeleri’nden Hakkı Tokat, konuyla ilgili sorularımızı yanıtladı.
Ink Academy eğitimleri kaç kişiye ulaştı? Hedefinize ulaşıyor musunuz?
S. Zümbülcü: Bildiğiniz gibi hubergroup Türkiye olarak 2008 yılından bu yana bu eğitimleri veriyoruz ve bugüne kadar 4800 kişinin üzerinde katılımcımız oldu. Neredeyse yüzde yüze yakın da bir başarı oranımız var. Eğitimlerimiz yüksek düzeyde ilgiyle devam ediyor. Özellikle Ankara bölgesinde buradaki temsilcimiz Türev ile birlikte çok iyi eğitimler yapıyoruz. Katılımı biraz önce siz de gördünüz; yoğun sayıda ve ilgiyle odaklanmış arkadaşlar, hepsinin ayağına sağlık. Ankara’da bu eğitimler katılımcı sayısı olarak biraz daha şölene dönüşüyor. Burada Türev’in de payı var. Önümüzdeki yıl Mart ya da Nisan ayında bu bölgede tamamen web ofset üzerine bir eğitim kurguluyor olacağız.
Eğitime katılanlardan daha sonra sorular şeklinde geri dönüş alabiliyor musunuz?
S. Zümbülcü: Evet, bir eğitimle ilgili soru sorulmuyorsa orayla ilgilenilmediği anlamına geliyor; ben böyle düşünüyorum. Eğitimlerimizde de eğitimlerimiz sonrasında da birçok soruyla karşılaşıyoruz. hubergroup Türkiye olarak da tüm müşterilerimizin nezdinde bir danışman rolü üstlenmiş oluyoruz. Açıkçası bu da bizi çok mutlu ediyor. Bildiğiniz gibi katılımcılarımıza ürün tanıtımı içermeyen, tamamen teknik konulara odaklanmış bir eğitim sunuyoruz. Bu şekilde baktığımızda da tamamen teknik bilgiyle donanımlı hale getirip uygulama esnasında da bizimle çalışsın ya da çalışmasın sürekli telefonla ya da yerine giderek matbaacılara teknik desteğimiz devam ediyor. Ama eğitimlerin kesinlikle verimli olduğunu, hubergroup Türkiye’ye de danışman rolü sunduğunu söyleyebilirim.
Sizin Ankara’da bu konudaki gözlemleriniz nelerdir?
H. Tokat: Biz bu eğitimleri hubergroup ile beraber Ankara’da yürütüyoruz. Eğitimlerimiz gayet iyi geçiyor, katılım oranımız da yüksek. hubergroup bize 35 – 40 kişi yeterli demesine rağmen şu anda 60 kişi civarında katılım var. Eğitim gayet güzel gidiyor.
Uygulama safhasında sizin birebir görüştüğünüz çok sayıda kullanıcı var, eğitimlerde öğrenilenler ne ölçüde hayata geçiyor?
H. Tokat: Matbaada hazne suyu, renk bilgisi veya mürekkeple alakalı bir sorun çıktığı zaman yardımcı oluyoruz. Bizi aşan konularda da müşterimizi direkt hubergroup Türkiye’nin teknik destek uzmanlarına yönlendiriyoruz. Onlara doğrudan cep telefonlarından ulaşıyoruz. Sıkıntıları çözmeye çalışıyoruz. Zaten Ink Academy’de Ankara’daki matbaacı ustaları iyi bir eğitim alıyorlar.
Bu eğitimdeki hedef nedir?
S. Zümbülcü: Firmamız bünyesinde çalışan teknik arkadaşlarımız amiyane tabirle sadece mektepli değiller, sadece alaylı da değiller. Matbaa bünyesinde yetişmiş ama bunun bilimsel anlamda teknik eğitimlerini de üniversitelerde almış hem alaylı hem de mektepli diyebileceğimiz, makinede arıza olunca hemen müdahale edebilen, üniversitede aldıkları bilgilerle de teknik uygulamaları tamamen birleştiren uzman kişiler. En az 10 yıl matbaa makinesinde çalışmış, deneyimli arkadaşlar. Bu birikimle, arayan ustaya makinenin modelini soruyor, ardından sorunun nasıl çözüleceğini hemen söylüyorlar. Makinenin yanına bile gitmeden çözüm sunma şansı bile oluyor. Hem alaylı hem mektepli olmanın böyle bir avantajı var. Önceki dönemlerde hep mürekkep eğitimi verdik. Ancak bildiğiniz gibi ambalaj sektörü büyüyor. Ankara bölgede de ambalajla ilgili ufak da olsa birtakım yatırımlar var. O nedenle biz ileri seviye eğitim koyduk ve ustalarımızı bu konularda da daha donanımlı hale getirmeyi planladık. Ana amacımız buydu.
Kalite standartlarına da değiniyor musunuz?
S. Zümbülcü: Eğitimde çok detayına girmemek kaydıyla standartlarla da ilgili ufak bilgilendirmeler olacak. Genellikle Ankara’da kapasite heatset, coldset ağırlıklı. Ambalaj da var ama ağırlık biraz daha web ofset tarafında. Ancak web tarafında, ticari tarafta maalesef gün geçtikçe tirajlar, iş hacmi azalan seyir izliyor. Ambalaj büyüyor. Dolayısıyla biraz önce de bahsettiğim gibi danışman rolü üstlenmişsek (ki kendimizi öyle görüyoruz), bu rolümüz bize değişen pazarlarda ustalarımızı, firma sahiplerimiz henüz planlama yapmamış olsalar bile teknik olarak donanımlı hale getirme görevi veriyor. Biz de bu manada bu şekilde bir eğitim planladık.
Son zamanlarda Ankara’daki resmi kurum ihalelerinde düşük migrasyonlu mürekkepler, kokusuz mürekkepler şartnamelerde yer alıyor. Ankara’da ilk defa bu eğitimde bu konuyu da gündeme aldık. Düşük migrasyonlu mürekkeplerin nasıl kullanılacağı anlattık.
Hangi baskılar için kokusuz mürekkepler isteniyor?
S. Zümbülcü: Bu uygulamayı Sağlık Bakanlığı başlattı ve dergi, broşür, çocuk kitapları gibi ürünlerde bu mürekkeplerin kullanımı isteniyor. Sağlık Bakanlığı’nın şu anda çıkarmış olduğu kitaplarda genellikle kokusuz mürekkep kullanılması isteniyor.
Biz de eğitim planlamasını yaparken o bölgede biz neye ihtiyaç duyarız, gelecekte bizi ne bekliyor olacak, ona göre eğitimimizi hazırlayalım diye düşünüyoruz. Her yıl eylül – ekim aylarında da Almanya’yla irtibata geçiyoruz, programda birtakım güncellemeler oluyor; teknoloji değişiyor, sistemler değişiyor, Avrupa’daki yasalar değişiyor biz bunları Türkiye’de uyarlamaya çalışıyoruz. Tüm eğitimlerimiz her yıl revize oluyor. Bu yıl da Ankara bölgesinde böyle bir eğitim düşündük. Ambalaj sektörüne de arkadaşlarımızı hazırlamak adına eğitimimizi güncelledik.
Ankara’da bir sonraki eğitimde neler olacak?
S. Zümbülcü: Eğitimi Mart ya da Nisan ayında (kesin tarihi şu anda tam belli değil) sezon başlamadan önce yapmayı planlıyoruz. Heatset ve coldset mürekkepleri hakkında seminer vereceğiz.