Eyüp Gökhan KUYRUKÇU / Matset Makineler Satış Temsilcisi
2016 yılında gerçekleşen Drupa fuarı sonrası Türkiye Matbaacılık sektörünün ilgisi Printtek 2017 ve Avrasya Ambalaj 2017 fuarlarında toplandığı görülmektedir. Printtek fuarında ticari matbaa firmalarının yoğun ilgi gösterdiği dijital baskı sistemi gün geçtikte sektörde artan bir trend olarak devam etmektedir. Matbaacı müşterilerimizle yaptığımız görüşmeler sonucunda görüyoruz ki; tek tip yüksek tirajlı işler zaman içerisinde azalırken, toplamda daha yüksek adetlerde olmak üzere çok çeşitli dijital ofset uyumlu işlerin varlığı ön plana çıkmaktadır. Aldığımız verilere göre, her geçen yıl baskı tirajı %10-15 azalırken, kısa tirajda iş hacmi yüzdesi her geçen yıl artmaktadır. Aynı zamanda yine toplam iş hacminin %25’ i çeşitlilik göstermektedir. Bu sonuç da kişiselleştirilmiş yada farklılaştırılmış pazarlama faaliyetlerinin sonucu olarak hem üreticiye hem de matbaacıya katma değerli işler ürettirip daha yüksek kar marjlarında iş üretmesi anlamına gelmektedir. Verilere göz attığımızda günümüzde uzun tirajlı işler bir araya gelmiş kısa tirajlı işlerden oluşmaktadır.
Konvansiyonel baskı sistemiyle matbaacılığı ifa eden bir işletme dijital baskı üretim süreçleriyle kıyaslandığında yaklaşık %75-80 oranında tek vardiyada iş hazırlık süreci için işçilik maliyeti, %10-40 oranında direkt üretim maliyeti, %20 daha fazla malzeme, %40 oranında kalıp maliyeti harcamaktadır. İş hazırlık süresi göz önüne alındığında saatleri dakikalar ile kıyaslamak demektir.
Fizik biliminde matematiksel olarak Verim; Üretilen işin, Tüketilen enerjiye oranı olarak hesaplanmaktadır. Formülden çıkacak sonuç ise 0-100 arasında olup sonuç hiçbir zaman 100’ün üzerinde olamaz.
İktisat bilimine göre de Toplam verimlilik, Çıktı (Mal ve hizmetlerin toplamı), Girdi (İşgücü ve materyal) değerlinin birbirine oranı olarak hesaplanmakta olup, kısmi ve toplam olarak şirketin her kalem işinde verimlilik ölçümlerinin doğru olarak yapılması, firmaların geleceğe yönelik olarak daha hızlı yatırımları yaparak büyümelerine ışık tutacaktır.
Hız temelinde rekabet içerisinde olan bir firma verimliliğini zaman içerisinde ürettikleriyle ölçebilirken, maliyet esaslı rekabette yer alan firmalar da iş gücü-masraflar-malzeme vb) içerik maliyetlerini göz önüne alarak hesaplamalarını yapmalıdır.
Bu değerli ölçümleri yapan firmaların kriz ortamlarında daha çok büyüyerek ticari hayatlarına devam etmektedirler.
Şirketler, sahip oldukları fonksiyonlar bütünü ile değerlendirildiğinde gerçek anlamda bir canlı organizma gibi ticari yaşamlarını sürdürmektedirler. Bununla birlikte, şirketin en önemli parçası ve yönetim merkezi olan beyin-hafıza ilişkisi, tepe yönetim ve yazılımlar arasındaki ilişkiye paralel olarak ilerlemektedir. Yazımlar, şirketlerde matematik dilini konuşarak sayıların anlaşılmasına detaylı bir şekilde özet tablolar halinde yorumlamalara açık hale getirmektedir. Satış kadrosuna sahip çalışanların üretim durumlarını öğrenmek amacıyla üretim/vardiya müdürünü arayarak detay sormaları, kişinin çalışma verimini etkilerken iki taraf içinde zaman kaybı olacaktır. Ancak, iyi işleyen bir sistemde yalnızca sipariş koduyla işin hangi aşamada olduğunu çok kısa sürede bilgi sahibi olmak şirkete insan kaynağı, üretim ve operasyonel süreçlerin tamamında verimliliğin artışına katkısı gelişim süreçlerinin paralelinde artış gösterecektir.
Matbaa dünyasında ses getiren ürünleri incelediğimizde hem ticari matbaalar hem de etiket & ambalaj dünyasında, baskının kalitesi kadar kreatif sonlandırmanın öneminin tüm uluslararası fuar ve yarışmalarda ön planda olduğu görülmektedir.
Baskı sonrası da en az baskı kadar önemli bir aşamadır. Baskı sonrasında yapılacak hata bütün emeklerin boşa gitmesine ve firmalara ek maliyet yükü binmesine sebep olmaktadır. Bu gerekçeden dolayı baskı işleminin bitmesi işin hazır olduğu anlamına gelmemektedir. Ayrıca yapılan işe değer katmak için de baskı sonrasına önemli derecede ihtiyaç duyulmaktadır.
Ön plana çıkan, aylık yüksek ciro yapan matbaaların genel perspektiflerini incelediğimizde müşterilerine katma değerli ve farklı çözümler sunduğunu bunları da her işletmenin bünyesinde bulunmayan sonlandırma sistemleriyle yapmadıklarına şahit olmaktayız.
“İş akışı” bu kelime iş dünyası için her bir tüzel kişiliğin, amatör ya da profesyonel olarak belirli adımlar, kurallar ve kararlar çerçevesinde kendi süreçlerini kapalı devre olarak gerçekleştirdikleri, nihai malları somut olarak elde edebilme için sarf edilen çabanın tamamına verilen isimdir. Kısacası, İş Akışı (Workflow), ticari nitelik taşıyan bir işin, şirketin organizasyon şemasındaki ilerleyişi esnasında izleyebileceği adımların bir araya gelmesidir. Genelde bu işlemler iş dünyasında geçerli olan ve tamamlanma kıstasına sahip adımlardan oluşur.
Matbaa sektöründe iş akışı sürecinde nihai ürünü oluşturabilmek adına en önemli süreçlerden biri olarak baskı öncesini nitelendirebiliriz. Grafik departmanındaki ön süreçler göz önüne alındığında arka plandaki çalışmalar, yazılımlar ve çalışanların önemi müşteri taleplerini karşılama, zamandan kar etme açısından önem arz etmektedir.
Türkiye’ de baş gösteren sorunların başında renk uyuşmazlıkları, renk tutarsızlıkları, farklı tonlarda yapılan baskılar, mahvedilen kurumsal dokümanlar gibi gelişigüzel kontrolsüz yapılan baskıların tamamı çöpe gitmekte ve bu durumun paralelinde müşterinin güveninin de kaybolmasına sebep olmaktadır.
Buradan da anlaşılıyor ki iş akışı süreçlerinde dijital ofset artık konvansiyonel metodun destekçisi değil, paralel kulvarında ilerleyişiyle baskı endüstrisini özel projelerle değiştirip gelişmesine neden olan , iş akışı sistemleriyle üretim ve kullanıcı dostu, kaliteli ana baskı teknoloji sistemi olarak nitelendirilmektedir. HP Indigo makinelerinin uluslararası ofset standartları ile uyumlu olması, firmalara hem iç hem de dış pazarda hareket kabiliyeti kazandırmakla birlikte hızlı ve kaliteli işlerin basımını yaparken işletmelerin karlılık marjlarına direk etki edip, büyümelerine öncülük etmektedir. HP Indigo Dijital Ofset baskı makineleri piyasa şartlarında varlığını sürdürerek geliştirmeleriyle ileriki yıllarda da şu anda olduğu gibi pek çok tabuyu yıkacağının sinyallerini vermektedir.