2003 yılından bu yana matbaa, ambalaj, etiket, vakum, tekstil, deri ürünleri, otomotiv gibi sektörlere yüksek kaliteyle ürettiği kesim kalıplarıyla hizmet veren Nokta Lazer kesim kalıplarıyla 23. Avrasya Ambalaj İstanbul Fuarı’nda yerini aldı. Nokta Lazer Şirket Müdürü Burak İlkinönü firmasının çalışmalarını ve fuar hakkındaki görüşlerini Matbaa Haber’e anlattı.
Nokta Lazer kaç yıllık bir firma ve bu katıldığınız kaçıncı Avrasya Ambalaj fuarı?
Nokta Lazer olarak 2003 yılında faaliyetlerimize başladık. 2011 yılından itibaren Nokta Lazer’de şirket müdürü olarak görev alıyorum. Bu fuar benim çalışmaya başladığım günden bu yana katıldığımız ilk Avrasya Ambalaj Fuarı. Kısmet olursa bundan sonraki süreçlerde de bu tarz faaliyetlerde bulunmayı amaçlıyoruz. Fuarların özellikle yurt dışı müşterilerle ilişki geliştirmek açısından yararlı geçtiğini düşünüyorum. Önümüzdeki yıl da aynı şekilde bir katılım söz konusu olacak.
Yurt dışında hâlihazırda müşterileriniz var mı?
Gürcistan, Azerbaycan, Irak ve Suriye gibi ülkelerden müşterilerimiz var ama asıl yurt dışı hedef bölgemiz Doğu Avrupa ülkeleri ve Balkanlar. Bu bölgelerdeki firmalar genellikle ürünlerini Avrupa’dan tedarik ediyorlar, ve maliyet anlamında yüksek kalıyor. Zaten ziyaretçilerimizin de büyük bir çoğunluğu bu noktada bizimle görüşmeye geliyorlar.
Türkiye’deki müşterileriniz daha çok hangi illerde?
Yoğun olarak İstanbul’da ama Bursa, İzmir, Gaziantep ve Diyarbakır gibi illerde de faaliyetlerimiz mevcut. Bu bölgelerde de çalışmalarımız özellikle oluklu mukavva sektörüne yönelik sürüyor.
Bir kesim kalıbı normal koşullarda kaç kez kullanılabilir?
Bu aslında birden fazla faktöre bağlı, birincisi kesim yapılan makinenin stabil bir makine olması gerekir. İkincisi kesimi yapan ustanın işe hâkim olması gerekir. İşin bizimle ilgili kısmındaysa kullanılan malzeme, işçilik ve grafik çalışmaları çok önem teşkil eder. Burada Avrupa standardında ve üzerinde ürünler kullanıyoruz. Düz kalıplarla ilgili Türkiye’de hiçbir firmanın yapamadığı endüstriyel sigara ve sakız kutuları imalatımız söz konusu. Bunda da özel, yine çok detaylı ince işçilik isteyen süreçler mevcut. Dolayısıyla bir kalıbın ortalama stabil bir makinedeki ömrü aşağı yukarı 15 milyon tabakaya kadar erişebilir.