Toyo Matbaa Mürekkepleri 23. Avrasya Ambalaj Fuarı’nda ambalaj sektörüne yönelik ürettiği en son teknoloji ürünlerini ve yeniliklerini sergiledi. Fuardan memnun olduklarını söyleyen Toyo Matbaa Mürekkepleri’nin Ceo’su Yakup Benli, sergiledikleri ürünleri ve fuar hakkındaki görüşlerini Matbaa Haber’e anlattı.
Ambalaj Fuarı her yıl tekrarlanıyor ama her yıl da coşku ve alan olarak bir yükseliş trendi gösteriyor. Fuarı nasıl değerlendiriyorsunuz?
Fuarda Toyo Matbaa Mürekkepleri olarak yakın coğrafyadaki ülkelerden oldukça yüksek bir ilgi gördük. Ambalaj fuarı keyifle katıldığımız ve olumlu dönüşler aldığımız, pozitif sonuçlar elde ettiğimiz bir fuar. Son yapılan fuardan gayet memnunduk. Bu sene onun da ötesinde bir talep ve ilgiyle karşılaştık. Fuar süresi boyunca tüm iş ortaklarımızın çoğu ile görüşmeler yapma fırsatı bulduk. Bununla birlikte şu ana kadar çalışma fırsatımız olmadığı yeni firmalar ile görüşerek birlikte gerçekleştirebileceğimiz projeler üzerinde konuştuk. Aynı zamanda yurt dışından gelen ziyaretçilerle görüşme imkânımız oldu. Mesela bu sene Nijerya Ambalaj Sanayicileri Derneği’nin yetkilileri buradaydı. Avrasya Ambalaj Fuarı, çevre coğrafyadaki potansiyel müşterilere ulaşmak anlamında oldukça faydalı bir fuar olduğunu düşünüyorum.
Fuarda hangi ürünler öne çıktı, insanlar neyi talep ediyorlar?
Birçok ürün grubumuz bu fuarda ilgi görüyor. Özellikle, yeni ürün gruplarımızla birlikte ambalaj sanayine hizmet eden likit mürekkepler, ofset mürekkepler, metal ambalaj sistemleri için ürünler ve laminasyon tutkalları ön plana çıkıyor. Görüşmelerimizden anladığım kadarı ile ziyaretçilerimiz halihazırda kullandıkları ürünlerin birebir aynısını değil yeni teknoloji ile donanmış ve gelecekte kendi iş süreçlerinde fark yaratacak ürünleri de öğrenmek istiyor ve talep ediyorlar. Bizler de burada aldığımız bilgiler doğrultusunda global Ar-Ge gücümüz ile geliştirdiğimiz ürünleri iş ortaklarımıza sunuyoruz.
Yeni ürün var mı?
Evet, yeni ürünlerimiz var. Özellikle likit mürekkeplerde su bazlı Toyo Win serisinin lansmanını yaptık. Onun haricinde dünya pazarında öncüsü olduğumuz Led UV gibi enerji kürlenmeli ürünlerimizi tanıtma fırsatı bulduk. Aynı zamanda Japonya pazarında Pazar lideri olduğumuz dijital baskı mürekkeplerini de müşterilerimize anlatma fırsatını bu fuarda yakaladık.
Manisa’daki fabrikanızda yeni üretim hatları ya da yeni ürün üretimi söz konusu mu?
Çevre coğrafyalar için farklı projeler geliştirmeye devam ediyoruz. Daha çok gıda ambalajına uygun, düşük koku ve düşük migrasyonlu mürekkeplere öncelik veriyoruz. Bu mürekkeplerin Ar-Ge çalışmaları ve endüstriyel deneme süreçleri tamamlandı. Bunlar Türkiye’de geliştirdiğimiz ve ürettiğimiz bir ürünlerdir
Üretim hatlarıyla ilgili olarak birinci çalışmamız otomasyon tutarlılığının arttırılması yönünde. İkinci olarak da parti bazında ürünlerin tutarlılığıyla ilgili çalışmalar yapıyoruz. 2018 yılında üretim kapasitemizi ve parti büyüklüğümüzü artıracak yatırımları hayata geçireceğiz.
İhracat konusundaki trend nasıl gidiyor?
İhracat 2016 Ocak’taki birleşmeden sonra ciddi olarak artmaya başladı. Son bir iki yıldır pazarın gidişatını gördüğümüz için ihracata ağırlık vermiştik. İhracatımızın ayrıca artmasında Toyo Ink Group’un farklı coğraflarında bulunan bazı ofisleri ile ortak çalışmalarımız çok önemli bir faktör oldu. Toyo Ink Group’un ciddi bir bayi ağı var. Biz de bu ağ içerisinde ürünlerimizin dağıtımına başladık.
2015’in sonunda % 5 olan ihracat rakamı şu anda % 12’lere kadar gelmiş durumda. Yurt dışındaki fuarlara sıkça katılıyoruz. En son arkadaşlarımız Nijerya’da gerçekleştirilen Propak Fuarı’ndaydı. Birçok yerde çalışmalar devam ediyor. Aslında hala kuluçka döneminin devam ettiğinden bahsedebilirim.
Yurt içi ve yurt dışı pazarlarının değişen ihtiyaçlarını karşılamak için sadece regülasyonlar ile ilgilenen bir pozisyon oluşturduk. Bu pozisyonda çalışan arkadaşımızın tek görevi Türkiye’deki ve civar ülkelerdeki regülasyonları takip etmek, değişimi ve trendi analiz ederek uyumluluğumuza bakmak ve hangi pazarlar için ne revizyonlar yapmamız gerektiğini tespit etmektir. Aynı şekilde ihracat departmanında hem nitelik olarak hem de nicelik olarak ciddi anlamda bir büyümemiz oldu. Sekiz kişilik bir ekibe ulaştık. Hepsi bir bölgeden sorumlu ve ciddi anlamda çalışkan arkadaşlar. Hem mevcut ürünler için Japonların know-how desteği hem de civar ülkelerden desteklerle mevcut ürünlerde ve yeni ürünlerde çalışmalar devam ediyor. 2018 yılında müşterilerimizi çok daha memnun eden bir çizgi sergileyeceğimizi düşünüyorum.
Ufukta yeni yatırım var mı? Kapasite artırımı söz konusu mu?
Şu anda mevcut kapasiteyle çalışmalar devam ediyor. Yukarıda da belirttiğim gibi yakın dönemde bir takım çalışmalar için hazırlıklara başlayacağız. O gün geldiğinde büyük zevkle sizinle paylaşacağım.
Hem Toyo Matbaa Mürekkepleri olarak bizim, hem de Toyo Ink Group’un, Türkiye’den beklentisi pazarda yayılımı artımak. Toyo Ink markasını daha geniş bir alanda temsil etmek ve daha fazla noktaya ulaştırmak. Toyo Ink’in bilinirliliği zaten var ama tüm ürün gamında da bilinirliliğini artırmak hedefimiz.
Yeni ürün olarak Belçika’dan UV ile ilgili ürünler, Endonezya’dan metal ambalaj ile ilgili ürünler getirmeye başladık. Esnek ambalaj sektörü için üzerinde çalıştığımız, Japonya’dan şu an için getirdiğimiz laminasyon tutkallarını pazarın dinamiklerini tespit ettikten sonra üretmek üzere de çalışmalar devam ediyor.