Dünyanın önde gelen teknoloji şirketlerinden Fujifilm, teknolojik altyapısını girişimcilere açıyor. Japonya, Amerika, Hollanda, İspanya ve İngiltere’den sonra altıncı “Açık İnovasyon Merkezi”ni İstanbul’da açan Fujifilm, basın mensuplarını ağırladı.
Fujifilm İstanbul’da açtığı “Açık İnovasyon Merkezi”nde, geliştirdiği ve bir kısmı hali hazırda piyasada satılan bir kısmı ise henüz satışa çıkmayan ürünlerinin bütün teknolojilerini, know-how’ını herkese açıyor. Fujifilm’in İstanbul’daki merkez binasında yer alan İnovasyon Merkezi Türkiye ve Dubai yapılanmasının yetki alanlarındaki ülkelere de hizmet verecek. Bu teknolojilerden Türkiye dâhil 50 ülkeden kamu kuruluşları, üniversiteler, özel şirketler veya bireyler faydalanabiliyor.
Merkezin tanıtım toplantısında Fujifilm Servis Organizasyonu ve servis departmanı da gezildi ve bölümün yetkinliği konusunda Fujifilm Teknik Servis Müdürü Nida Sönmez de bilgi verdi. Sönmez’in belirttiğine göre İstanbul Merkez’de konumlanan ekip en ince işçilik gerektiren onarım işleri de dâhil olmak üzere bütün arızaları yurt dışından destek alınmadan çözebiliyor.
Merkezin tanıtım toplantısında Fujifilm Türkiye Genel Müdürü Cengiz Metin, Medikal Sistemler Müdürü Hakan Bulut, Dijital Ürün Müdürü Murat Özkıray, Pazarlama ve İş Geliştirme Uzmanı Kerem Ege de katılarak soruları yanıtladılar.
İnovasyon Merkezi’nin gezilmesinin ardından Fujifilm hakkında genel bir bilgi veren Fujifilm Dış Ticaret A.Ş. Grafik Sistemler Pazarlama ve İş Geliştirme Uzmanı Kerem Ege, Fujifilm’in inovasyon sürecini şöyle özetliyor:
“Şirket, 1990 – 2000 yılları arasında cirosunun %24’ünü fotoğrafçılıkla ilgili işlerden elde ediyordu. Bu alanın ciroda ciddi anlamda bir ağırlığı vardı. Kârlılıkta ise cironun %19’unu oluşturan fotoğraf filmi %70 ağırlıktaydı. 2000 yılından sonra özellikle dijitalleşmenin başlamasıyla beraber fotoğraf kâğıdına olan talebin zamanla azaldığı ve ilerleyen yıllarda bunun daha da dramatik bir şekilde neredeyse tamamen biteceği öngörüldü. Şirket bununla ilgili bir strateji oluşturdu. Ve değişim başladı. 2016 yılına geldiğimizde ciromuzun artık sadece %15’ini fotoğrafçılıkla ilgili ürünlerden elde ediyoruz. Ciromuzun %47’si dokümantasyon çözümlerimizden geliyor. Medikal ve endüstriyel kısımların payı yıldan yıla artarak %38’ler civarına geldi. Fujifilm mevcut bilgiyi hem dijital çağ ile hem de gelişen teknolojiyle birlikte uyumlu hale getiriyor. Mevcut teknolojimizi kullanabileceğimiz yeni marketler, yeni pazarlar arayışına başlıyoruz. Bu çerçevede 3 olan ana çalışma iş dalımız 5 iş dalına çıkıyor. Özellikle sağlık kısmı önem kazanıyor.
İnovasyon, Fujifilm için ne ifade ediyor…
İnovasyon’un bizim için ne ifade ettiğini ve nasıl ortaya çıktığını anlatmak isterim. Düz ekranlar ilk çıktığında sadece merkezden baktığınızda net bir görüntü elde edilebiliyordu. Herkesin bildiği Sharp firması düz ekran televizyonları ilk üreten firmalardan birisi. Fakat kendi bünyesinde bu sorunu çözemediler ve Fujifilm’le bir iş ortaklığına girdiler. Bizim olaya dâhil olmamızla birlikte mevcut teknolojilerimizi kullanarak onlar için geliştirdiğimiz ‘geniş açılı film’ dediğimiz özel bir ürün ortaya çıktı. Bu bütün ekranların arkasında insanların hangi açıdan bakarsa baksın ışığın yansımasını ayarlayarak daha net bir görüntü alınmasını sağlayan bir ürün. Bu ürünle birlikte düz ekran televizyonların satışı da hızlandı. Dünyada bu ürünü üreten tek firma biziz. Patenti ve pazarın %100’ü bize ait. Ciromuzun %4.5’u buradan geliyor. Yıllık 120 milyon metrekare üretiliyor. Bugün sahip olduğumuz cep telefonlarından tutunda da evinizdeki televizyona kadar düz ekranlı her şeyde kullanılıyor. Bu başarılı çalışmanın sonrasında inovasyon fikrini nasıl yayarız diye düşünülüyor ve ilk olarak Japonya’da 2014 yılında İnovasyon Merkezi açılıyor. Buradaki başarılardan sonra 2015 yılında Amerika’da Silikon Vadisi’nde ikincisi açılıyor. 2016’da Hollanda’daki fabrikamızda Avrupa için üçüncü İnovasyon Merkezi’miz açılıyor. Üç ana merkez açıldıktan sonra uydu merkezler açılmaya başlanıyor. Daha fazla müşteriye daha fazla projeye iş ortaklığı yapabilmek adına ilk uydu merkez İspanya’da açılıyor ardından İngiltere’de açılıyor. Daha sonra ise bugün ziyaret ettiğiniz Türkiye Açık İnovasyon Merkezi’ni açtık. Bu tesis, elimizde olan teknolojilerle nasıl daha iyi bir gelecek için birlikte çalışacağımızı bulmak için kuruldu.”
“Fujifilm mutfağını açıyor”
Fujifilm Medikal Sistemler Grup Müdürü Hakan Bulut, Fujifilm İnovasyon merkezinden işleyişin nasıl olacağını yönelik sorulan soruyu şöyle cevaplıyor, “Karşılıklı olarak oturacağız. Belli bir noktaya geldikten sonra karşılıklı gizlilik anlaşması imzalayarak fikri Avrupa merkeze taşıyacağız. Fikrin Avrupa Merkezi’nde olgunlaşmasını sağlayacağız. Biz burada yeni bir ürüne karar vermeyeceğiz, biz burada fikre ve projeye karar verip bunu Avrupa bölge ofisine götüreceğiz. Donanım orada sağlanacak. Burası bir şube gibi çalışacak, fikri alıp merkeze taşıyacak.
Fujifilm, ‘ben bir şeyler üretiyorum ama benim dışımda da bir hayat var ve o hayattan birileri de gelip benim teknolojimle bir şeyler üretebilir, birlikte yeni ürün geliştirebiliriz’ diyor. Yani Fujifilm, mutfağını, teknolojilerini kullanıma açıyor.
Herkes Fujifilm’i fotoğraf filmi üreten firma olarak biliyor. Onu da değiştirmek istiyoruz. Üretim alanımızda, medikal var, grafik var, endüstri var kendi içinde de ayrılıyor bu alanlar. Biz İnovasyon Merkezi aracılığıyla bu alanların da bilinirliliğini arttırmayı amaçlıyoruz.
İnovasyon Merkezi için iki temel hedefimiz var. Birisi yeni fikirleri değerlendirmek diğeri ise Fujifilm’in marka değerini daha da arttırmak.”
İnovasyon Merkezi ile ilgilenen 6 kişilik bir ekipleri olduğunu söyleyen Hakan Bulut, “İnovasyon Merkezi’mizde her hafta etkinlik düzenleyeceğiz. Ayrıca bizimle görüşmek isteyenler bize başvuru yapabilirler. Detaylı bilgi edinmek isteyenler internet sitemize veya sosyal medya hesaplarımızı ziyaret edebilirler” diyor.