Heidelberg Türkiye olarak geçtiğimiz son iki yılın dövizdeki dalgalanmalardan dolayı çok hareketli bir yıl olduğunu söylemek zor ancak büyük yatırımlarla birlikte hedeflerimize ulaştık. 2017 yılının sonlarına geldiğimizde ambalaja yönelik projelerimiz devam etmekte ve hedeflerimize ulaşmış durumdayız.
Ticari baskı alanında da aslında yatırım isteği devam ediyor. Bu isteği özellikle bu alanda kendisine farklı bir konum belirlemek isteyen yani rakiplerinden sıyrılmayı planlamış ve bunu hayata geçirmeye çalışan işletmelerden gelen talepler doğrultusunda görebiliyoruz. Farklılık kelimesi, çoğunluk ile aynı işleri artık yapmak istemeyen ve örneğin gelecek odaklı düşük enerjili UV (LE-UV), kısa tirajlarda verimli baskı sağlayan Anicolor gibi teknolojiler ve yazılım sistemlerini güçlendirip verimliliği artırıp maliyetlerini minimum ve ölçülebilir seviyelerde tutmak isteyen işletmeleri gösteriyor.
Kurumsal yapı ve Arge yatırımları
Heidelberg markasının en büyük artısı tamamen kurumsal yapıda olmasıdır. Dünya çapında birebir sahibi bulunmamaktadır; hissedarları olan, faaliyetleri gözden geçirilen ve sürekli denetlenen bir firmadır. Bu sebeple dinamik yapıya sahip olmak zorundadır.
Heidelberg teknolojisini sürekli üst seviyede tutmak için geliştirmektedir ve 1 ay önce yaklaşık 30 milyon avro gibi bir yatırımla Almanya’daki fabrikamızın bir salonu tamamen Ar-Ge merkezi haline getirildi. Burada seçkin mühendislerimizle birlikte yeni ürünlerin geliştirilmeleri yapılmaktadır.
Servis organizasyonu
Ayrıca eklemek isterim ki servis organizasyonu bu kadar büyük ve güçlü yapımız bizi sektörde lider konumda tutmaktadır. Öyle ki Türkiye organizasyonumuzda personel sayımızın neredeyse yarısını servis bölümümüz oluşturmaktadır.
2018 yılı için verdiğimiz kararlardan bahsetmek gerekirse Heidelberg olarak dijital dönüşüme geçeceğiz. Dijital alana yapacağımız yatırımlar ile farklı iş alanlarına da adım atacağız ve projelerimizi revize edeceğiz.
Heidelberg Dijital Teknolojiler
Dijital kavramı, Heidelberg için artık sadece baskı yöntemini belirtmek için kullanılan bir terim olmayacak. Matbaaların akıllı üretim sistemleri, eksiksiz kontrol ve üretim gerçekleştiren yazılım ve donanımlar, mobil takip ve kontrol teknolojileri ve her türlü baskı teknolojisi ile ilgili gelişmeler, global düzeyde “Heidelberg Digital Technologies – Heidelberg Dijital Teknolojiler” bölümü tarafından yönetilecektir.
Sarf malzemeler
Ayrıca, tüm sarf malzeme ve servis kısımları tek bir çatı olarak “Heidelberg Lifecycle Solutions – Heidelberg Yaşam Döngüsü Çözümleri” birimi altında toplanıyor.
Bu şekilde daha hızlı hareket edebilen ve sınırlarından kurtulmuş bir organizasyon yapısına kavuşmuş olacağız. Bununla ilgili tüm detayları önümüzdeki aylarda sizlerle paylaşacağız.
Ambalaj ve etiket yatırımları
Geçtiğimiz seneden bu yana Türkiye olarak izlediğimiz politikalar ile birlikte ambalaj ve etiket alanına yatırımlarımızı arttırdık. Ricoh firmasının dijital baskı makinelerini kendi yazılımlarımız (Heidelberg Digital Frontend) ile geliştirdik ve Heidelberg markası altında piyasaya sunmaktayız. Sarf malzeme anlamında kalıptan, mürekkebe, baskı öncesi ve baskı kimyasallarından, baskı blanketlerine ve laklara kadar Türkiye şartlarında uygun ürünlerimiz bulunmaktadır.
Duran Doğan’ın 12 ünite Speedmaster XL 145 büyük ebat baskı makinesi baharda kurulacak
Şu anda üretimini gerçekleştirdiğimiz, Türkiye’de en büyük yatırım olacak olan 102×145 cm ebadında 12 ünite Speedmaster XL 145 büyük ebat baskı makinesinin kurulumunun, Duran Doğan Basım ve Ambalaj’a bu yıl bahar döneminde gerçekleşmesi planlanmaktadır. Ayrıca Ege bölgesine 2 adet 12 ünitelik XL 106 (XL 106-8+LYYL-UV) kuruluşunu yeni gerçekleştirdik. Bu makineler de etiket ve ambalaj alanlarında üretim gerçekleştirecek.
Ağırlıklı desteğimiz Drupa ve China Print fuarlarına olacak
Dünya çapında fuarlar için gerçekleştirdiğimiz toplantılarda, Heidelberg olarak ağırlıklı desteğimizi Drupa ve China Print fuarlarına verme kararı aldık. Almanya’da bulunan 2 büyük demo merkezimiz ile müşterilerimizin isteklerini karşıladığımızı düşünüyorum. İlerleyen zamanlarda dijital anlamda bir fuara katılmayı düşünebiliriz.
2018 yılında yeni organizasyonumuz devreye girdiğinde bunun ülkemize yansımalarını daha da olumlu olarak göstereceğimize inancımız sonsuzdur.