Gazete sektöründe daralma etkisi azaldı
Dijital çağın; bilgisayar ve akıllı telefonların yaygınlaşması, sosyal medyanın haber portalı gibi çalışması ve gazetelerin haberlerini dijital platformlar üzerinden kitlelere ulaştırması gibi etkileri nedeniyle basılı yayın araçlarının yerini dijital araçlar almaktadır. Bu ve benzeri gelişmeler basılı medya yayınlarının tirajlarının zaman içerisinde düşmesine sebep olmuştur. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de gazete sektörünün daraldığı bir gerçektir. Fakat trende baktığımızda daralmanın etkisinin azaldığını ve trendin doğrusal ilerlemeye başladığını söyleyebilirim.
Gazete matbaalarında kullanılmakta olan coldset baskı makinelerinin hızları ve tiraj sayıları, yoğun sezonda (bölgesel olarak turizmin yüksek olduğu yaz sezonu ya da dönemsel işlerin yoğun oldugu zaman dilimi) makine parkına bağlı değişmekle birlikte 100 bin – 150 bin kopya/saat hatta daha yüksek hızlara çıkabilmekteydi.
Türkiye’de bu tiraja uygun makinelerin devreye alınması amacıyla büyük gazeteler oldukça yüksek yatırım maliyetlerini göğüslemiş, bu sayede dünyadaki benzer sektörlerin teknolojik gelişmelerine paralel olarak hareket etmiştir. Ayrıca, baskı ve dizayn ödül yarışmalarının sektörde kendini göstermesi ile birlikte gazete matbaaları, matbaacılık sektörüne öncülük edecek kadar yüksek bilgi ve kalitede ürünler ortaya koymaya başlamıştır. Şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki, baskıda kalite odaklı parametreler ve (tram değerleri ve renk evreni konularında), standartların devreye girmesi ile birlikte öncülük eden sektör gazete matbaalarıdır demek yanlış olmayacaktır.
Pazarın daralmaya başlama sinyalleri üzerine, gazeteler okurlarına farklı deneyimler yaşatmak ve gazeteleri okurlara ve reklam verenlere daha çekici kılmak amacıyla, kapak sayfalarında iç sayfalardan daha kaliteli ya da görselliği yüksek kağıtlar kullanmayı tercih etmiş ve bunun için heatset veya UV baskıya uygun SC ya da WFU tipi kağtlar kullanmaya başlamışlardır. Bu trend çok kısa zamanda, yenilikçi gazeteler tarafından benimsenmiş ve her gazete kendine has bir çözüm üretmiştir.
Milli Eğitim kitapları nedeniyle heatset makine yatırımları hız kazandı
Sektördeki en büyük ilerleme ise coldset baskıda (soğuk sabitlenen-gazete) yaşanmış, ancak daralan pazara rağmen heatset (ısı ile kuruma teknolojisi) pazarının artması ise pazara dinamik bir yapı kazandırmıştır. Buna en büyük neden heatset pazarında boy gösteren yayın, dergi ve kitapların görselliğinin coldsete göre daha iyi sonuçlar vermesi ve Milli Eğitim kitaplarının bir kısmının alınan bir karar ile 2018 yılında heatset ile basılacak olmasıdır.
Milli Eğitim kitaplarının bir kısmının heatset le basılacak olması sebebiyle ihaleye girmeyi planlayan birçok firma heatset makine yatırımına girmiş ve Şubat-Mart döneminde heatset makinelerini baskıya hazır hale getirmeye çalışmaktadır. Devlet kitapları ihalesinin sonuçları Nisan-Mayıs döneminde açıklanacak olup her sene olduğu gibi ihaleyi kazanan firmaları Eylül dönemine kadar oldukça yoğun ve meşakkatli bir süreç beklemektedir.
Biz Toyo Matbaa Mürekkepleri olarak bu dönemde, geçmiş yıllarda olduğu gibi, iş ortaklarımıza lojistik, teknik ve ürün olarak hizmet vermekten ve her zaman onlarla iş birliği içerisinde bulunmaktan ötürü büyük bir gurur taşımaktayız.
Zaman içinde değişen makine teknolojilerine cevap verebilen ve kullanıcı dostu mürekkep serilerimiz ile yurt içinde olduğu gibi yurt dışında da tercih edilen bir marka konumundayız.
2017 yılı içinde tescillenen Türkiye’nin ilk ve tek mürekkep Ar-Ge merkezi olarak sektörün gelecekteki ihtiyaçları için bugünden çalışmalarımızı sürdürüyoruz.