(İstanbul) Karton Ambalaj Sanayicileri Derneği (KASAD) yılın ilk toplantısını 24 Ocak Çarşamba günü Swisotel Bosphorus Mimoza salonunda gerçekleştirdi. Toplantıda BOBST seminerinden önce KASAD’ın çevrenin korunmasına vurgu yapan yeni logosu tanıtıldı.
BOBST İstanbul Ambalaj A.Ş. Genel Müdürü İbrahim Çağlar, BOBST sunumunun içeriği hakkında bilgi verdi. Çağlar, sürenin kısalığı ve bazı ürünlerde yenilikler ticarileştirilemediğinden toplantı kapsamında yer veremedikleri dijital baskı ve ofset laminasyon gibi konularda dileyen katılımcılara daha sonra bilgi verebileceklerini belirtiyor.
BOBST üç ana endüstri kolunda hizmet veriyor
BOBST yenilikçi ambalaj çözümleriyle dünya çapında üç ana endüstriye hizmet veriyor. Dünya çapında 12 fabrikası, 50’yi aşkın şubesi ve 25 acentası olan İsviçre merkezli şirketin 5300 çalışanı ve adına tescilli 1500 patenti var.
BOBST Türkiye, İtalya, Orta Doğu ve Afrika Ürün Müdürü Oktay Özsaran, “Farklı fabrikalarda üretiliyor olsalar da makinelerimizin kaliteleri aynıdır” diyor ve şöyle devam ediyor. “Örneğin NovaCut giriş modeli Çin’deki Şanghay fabrikamızda ve Brezilya’daki Itatiba fabrikamızda üretiliyor. İki fabrikadan da çıkan ürünlerin kaliteleri, üretim süreleri birbiriyle aynıdır. Bu da şu anlama gelmektedir. BOBST fabrikaları aynı çatı altında birbirleriyle rekabet etmektedirler.”
İstikrarlı büyüme
BOBST 2017’de satışlarını bir önceki yıla göre % 10 civarında arttırarak 1.45 milyar İsviçre Frangı ciro elde etti. Firma istikrarlı bir büyüme yakalamış bulunuyor ve her yıl 55 yeni patenti tescil ediliyor. Oluklu, karton ve esnek ambalaj sektörlerine hizmet veren firmanın organizasyonu, Business Unit Sheet-fed, Busines Unit Web-Fed ve Business Unit Services adlı üç ana bölümden oluşuyor.
BOBST ürünleri
BOBST’un dört kategoride ürünleri var: Kaplama ve laminasyon, baskı, baskı sonrası, inline baskı ve baskı sonrası. Oktay Özsaran, “BOBST olarak müşterilerin ihtiyaçları doğrultusunda ve günün trendlerine uygun makineler üretmekteyiz” diyor.
BOBST’un 2018 itibarıyla kesim makineleri en üst segmentten başlayarak; MasterCut 3B ve 6 formatında, ExpertCut 106 3 formatında hem Power Register hem de lateral kameralı, ExpertCut 6 formatında Power Register donanımlı ve VisionCut 106 3 format hem Power Register hem de lateral kamera donanımlı, NovaCut 76 x106 giriş modeli ve SP 162 CER modelleri.
Oktay Özsaran, MasterCut 106 PER’in saatte 11 bin tabaka kesim hızıyla dünyanın en hızlı ve en verimli kesim makinesi olduğunu belirtiyor. Makinede sırasıyla akıllı besleme (Smart Feeder), otomatik rejistır (Power Register), otomatik ön ayar (Matic) özellikleri bulunuyor. Özarslan, sunumunda makinelerin özellikleri hakkında da ayrıntılı bilgi verdi.
BOBST aynı zamanda MasterFoil 106 PR, ExpertFoil 104 FR, ExpertFoil 142, VisionFoil 104 H (Hologram) ve VisionFoil 104 yaldız baskı makinelerini sunuyor.
MasterFoil 106 PR, dünyadaki ilk Power Register donanımlı varak yaldız makinesi. Aynı zamanda Smart Feeder özelliği de var. Makine çok küçük adımlarla ve düşük fire ile varak yaldız kullanımı sağlıyor ve 8000 tabaka / saat hızına çıkabiliyor. Mekanik VisionFoil modelinin hızı 7500 tabaka /saat.
Bobst katlama yapıştırma makineleri
BOBST’un KASAD toplantısında ikinci sunumu Stephane Cuerel yaptı. BOBST’un dünya çapında elden geçirerek satışa sunduğu ikinci el makine işinin başında olan Cuerel, aynı zamanda Türkiye dahil bazı ülkelerde katlama yapıştırma makineleri satışından sorumlu.
“BOBST olarak 76 yıldır tutkuyla katlama yapıştırma makineleri üretiyoruz” diyen Cuerel, BOBST katlama yapıştırma makineleriyle ilgili bilgi verdi.
BOBST’un giriş seviyesi katlama yapıştırma makinesi Ambition üç (50, 76, 106 cm enlerinde) A1 ve A2 modeller olarak sunuluyor. A1 modeller dip kilit ve yan yapıştırma, A2 modeller 4 – 6 nokta ve değişik varyasyonlarda kutular da yapabilen makineler.
VisionFold, gelişmekte olan ülkelere sunulan bir giriş seviyesi makine, üç ayrı ebatta (50, 80, 110 cm) A1 ve A2 modelleri olarak sunuluyor.
İlaç sanayi kutuları için ExpertFold (50, 80, 110), dip kilit, yan yapıştırma, 4-6 nokta yapılabilen makineler. AccuBraille kör alfabesi ve AccuCheck yüzde yüz kalite kontrol üniteleri bu makinelere eklenebiliyor.
Yüksek hacimli üretim için en üretken katlama yapıştırma makinesi MasterFold (75, 110 cm enlerinde) A1, A2, A3 ve G1, G2, G3, G4 modelleriyle sunuluyor. A3 ve G modellerinde ek modüller söz konusu. İki geçişte yapılabilen kutuları tek geçişte yapmaya imkân veren üniteler eklenebiliyor: Gyrobox ile kutunuzu 90° veya 180° döndürerek hareket ettirebilirsiniz. Speedwave herhangi bir kanca olmadan dip kilit yapma olanağı sunuyor. AccuCheck 2, AccuCheck 1’e göre daha hızlı bir kalite kontrol ünitesi.
Ofset lamine kutular veya oluklu mukavva kutuları (sıvamalı kutular) için ExpertFold 145 ve 165 modelleri sunuluyor. Çin pazarına Lila (106, 126, 145 ve 170) adlı bir model sunuluyor.
Oluklu pazarı için ExpertFold ve MasterFold’un 170 cm – 350 cm arasında enleri olan farklı modelleri bulunuyor.
BOBST’un KASAD sunumu, Servis ve Yedek Parça Satış Müdürü Yusuf Şahin’in BOBST’un teknis servisi konusundaki sunumuyla sona erdi. BOBST İstanbul, 2020’ye kadar servis ekibini 14’ü teknik personel olmak üzere toplam 20 kişiye çıkarmayı hedefliyor.