(Gaziantep) Gaziantep şehir merkezinde bulunan Logos Matbaa’nın ortakları tarafından Çağdaş Matbaacılar Sitesi’nde faaliyete geçen Apak, baskı sonrasına hizmet veriyor. Gaziantep’te baskı sonrasının yeterli olmadığını ifade eden Harun Koçuşağı, bu açığı kapatmaya çalışacaklarını ifade belirtiyor.
Matbaaların çözüm ortağı olarak çalışan Apak’ın kendi müşterileri de var. Daha çok mücellit ağırlıklı çalışmaya gayret gösterdiklerini söyleyen Koçuşağı, ”İki adet pedallı makinemiz, sıvama makinemiz, tipo kesim makinemiz var. Gaziantep’te baskı sonrası yeterli değil. Gerek iyi bir mücellithane gerekse kartela yapan iyi bir firma yok. Bu tür işler genelde İstanbul’da çözülüyor. Bu açığı kapatmaya çalışacağız” diyor.
Site tam olarak faaliyete geçerse işler daha iyi olacak
Matbaacılar sitesinin henüz tam olarak faaliyete geçmediğini geçerse işlerinin daha da iyi olacağını aktaran Koçuşağı, “Sitede yeterli matbaa yok. Müşterimiz olan matbaalar şehirden buraya işleri getirip tekrar götürüyorlar, bu da can sıkıyor. Küçük esnaf kımıldamak istemiyor. Büyükler de sitenin katlı yapısının matbaacılık için uygun olmadığını düşünüyor” diyor.
Bölgede karışıklığın dezavantajı çok oldu
Gaziantep’te işlerin bölgedeki diğer illere göre daha iyi olduğunu ifade eden Koçuşağı, “Gaziantep hem Güneydoğu’ya hem de Suriye ve Irak gibi ülkelere hitap ediyor. Bu insanlar Gaziantep’e çabuk ulaşabiliyor. Böyle çalışan Iraklılar, Suriyeliler var. Onlarla ödemelerimiz peşin olduğu için onlar bizim daha iyi müşterimiz” diyor ve ekliyor, “Suriye’deki iç savaşın ve bölgedeki karışıklığın dezavantajı çok oldu. Bizim Musul’da, Halep’te direkt müşterilerimiz vardı. Onlar hesabımıza havaleyi çıkarıyordu, işlerini yapıp yolluyorduk. O müşteriler kayboldu gitti. Erbil’de de böyle müşterilerimiz vardı, şimdi pek gidip gelemiyorlar. Az da olsa hala Suriye’ye bazı işler yapılıp gönderiliyor.”
En büyük sorun: Kalifiye eleman
En büyük sorunlarının kalifiye eleman eksikliği olduğundan söz eden Koçuşağı, “Elaman yetişmiyor, kalifiye eleman yok. Meslek lisesinde matbaa bölümü olmasına rağmen 30-35 mezundan sadece 1-2 tanesi matbaada çalışıyor. Yeterince mesleki eğitim alamıyor öğrenciler. Bir fabrikada çalışmayı daha makul görüyorlar. Aldıkları 4 yıllık eğitim hiçbir işe yaramıyor” diyor.
Yatırım planlarımız var
Yılsonuna doğru bazı yatırım planlarının bulunduğunu söyleyen Koçuşağı, “Kafamızda bazı projelerimiz var ama önümüzü göremediğimiz için biraz daha bekliyoruz. Otomatik kapak takma, otomatik sıvama, otomatik taslama makineleri yatırımları düşünüyoruz” diyor.