Özcan Damla Matbaacılık Prom. San. ve Tic. A.Ş. 2007 yılında Ethem Özcan, Mehmet Özcan ve Özcan Demir olarak 3 ortaklı kurulan bir işletme olarak matbaacılık sektöründe üretim yapmaya başlayan bir firma. Her geçen gün büyüyerek yoluna devam eden Özcan Damla Matbaacılık Prom. San. ve Tic. A.Ş., 650 metre karelik kapalı alanda kendi ajansı, grafik bölümü olan 35 çalışanıyla sektörde hizmet veren butik bir tesis.
Kazancımızın %90’ını yatırıma yönelterek büyüdük.
1993 yılında matbaacılık sektöründe çalışmaya başladığını ifade eden firma ortaklarından Mehmet Özcan, “Özcan Beyle 18 yıldır beraber çalışıyoruz ve 22 yıllık arkadaşız” diyor ve ekliyor, “Başarımızın sırrı iş bölümü yapmak. Grafik tasarım alanında Özcan Bey kurduğu ekiple bizi bir tık ileri taşıdı. Arz talep olayı doğal olarak kaliteli baskı ve kaliteli personeli kendiliğinden getirdi. Ama dünyanın en güzel baskısını da yapsanız pazarlayamadıktan sonra bir işe yaramaz. Bu açığımızı da abim ve ortağımız olan turizm ve pazarlama konusunda tecrübesinden yeterince faydalandığımız Ethem Bey kapattı.”
Bir pompalı ile yola çıktıklarını söyleyen Mehmet Özcan, “Her geçen yıl yatırım yaparak ilerliyoruz. Kazancımızın %90’ını yatırıma yönelterek büyüdük. Pompalı aldık, onu verdik iki renkli aldık. Daha sonra dört renkli aldık. Makine parkıyla da iş bitmiyor, makineyi alıyorsun sonrası yatırım yapmaya tetikliyor. Bıçak, kırım, kapak takma, katlama derken makina parkurunu genişlettik. Bir matbaada olmazsa olmazların tamamını koyduk gibi. Bu sene de tel dikişi aparatıyla beraber 16 istasyon Horizon harman makinesi aldık. Gaziantep’te iyi bir konumda olduğumuzu düşünüyoruz” diyor.
Fason işten uzak durmaya çalışıyoruz
Fason işlerden uzak durduklarını, işlerinin tamamının kendi müşterilerinin işleri olduğunu söyleyen Mehmet Özcan, “Fason iş almadığımız için çoğu tasarım bünyemizde yapılıyor o yüzden grafiker kadromuzu güçlü tutmaya çalışıyoruz. Ancak her işi kendi bünyemizde yetiştirmekte zorlanıyoruz, dönem dönem dışarıya fason iş verdiğimiz de oluyor” diyor.
En büyük sorun kalifiye personel
Her sektörden müşterilerinin olduğunu, fakat ağırlıklı olarak eğitim ve sağlık sektöründe hizmet verdiklerini ve önümüzdeki dönemde kabuk değiştirmeye yönelik müşteri ağını genişletmek için sağlık ve eğitimin dışındaki sektörlere daha fazla ağırlık vereceklerini söyleyen Mehmet Özcan, en büyük sıkıntılarının kalifiye personel bulmak olduğunu vurguluyor. Kalifiye personel açığını kendi ustalık ve özverilerini kullanarak kapattıklarını ifade eden Özcan, buna rağmen kalifiye personel sıkıntısının her geçen gün arttığını belirtiyor.
Yatırımlar ortak akılla yapılmalı
Gaziantep’te matbaacılık sektörünün gelişmesi, şehirdeki firmaların şehir dışına baskı işi göndermelerini engellemek ve kaliteyi arttırmak için sürekli arayış içinde olduklarını söyleyen Özcan, “Gaziantep’te yapılan yatırımların ortak akılla yapılması gerekiyor. Ortak akıl olmazsa yatırım yetersiz olur. Ben mantığıyla değil biz mantığıyla hareket etmemiz lazım. Sadece kendi işletmemizin değil sektördeki tüm matbaaların kabuk değiştirmesi gerekiyor” diyor.
Çalışan işveren olmaya çalışıyoruz
Firmayı kurdukları günden itibaren çalıştıkça iş geldiğini, iş geldikçe çalıştıklarını ve yatırım yaptıklarını belirten Özcan, “Yatırım yaptıkça iş çeşitliğini ve iş arttı. Çalışanlarımızla beraber bugünlere geldik ve artık oturan işveren değil yeni nesil çalışan işveren olmaya çalışıyoruz” diyor ve ekliyor “Çalışanlarımızla beraber omuz omuza işletmemizi daha iyi seviyeye getirmeye çalışıyoruz.”