Yüksek personel sayısı ve güçlü makine parkıyla yıllardır Gaziantep ve çevre illerdeki ajans ve matbaalara acil işlerinde fason baskı hizmeti, CtP ile kalıp pozlama, kağıt ve malzeme sağlayan Anıt Matbaacılık rekabete direnmeye çalışıyor.
“Artık para kazanamıyoruz”
Anıt Matbaacılık San. Tic. Ltd. Şti.’nin geçmişi 1990 yılında Mustafa Karabaş’ın kurduğu şahıs şirketine dayanıyor. Çevre iller ve özellikle Doğu, Güneydoğu illerinden ajans ve matbaaların işlerini basan firmanın sahibi Mustafa Karabaş ile 2007 yılında bir röportaj yapmıştık. 2007 yılında 55 kişiyi istihdam eden firma, özellikle bölgede artan çok renkli makine yatırımları sonrasında fason baskı yapan işletmeleri çok zorlamaya başlayan rekabet nedeniyle yıllardır yeni yatırım yapmamış. Firmanın personel sayısı yine 40’ın üzerinde ve tek vardiya da olsa dolu çalışıyor.
“2015 yılına kadar matbaa sektörü para kazanabiliyordu. Ama artık para kazanamıyoruz. Herkes yok denecek kadar az kazanç ile çalışıyor. Ben fason çalışıyorum, on sene önceki kalıp başına fiyatlar hâlâ geçerli. Enflasyon var, döviz kurları arttı; kalıp, kağıt, malzeme fiyatları, elektrik giderleri arttı. Personel giderleri kat kat arttı. Biz hâlâ aynı fiyatlarla çalışıyoruz. Bölgede iş var, sekiz saat yoğun çalışıyoruz, bazen iş yetiştiremiyoruz ama artık yorulduğum için gece vardiyası koymuyorum. Çünkü kontrol edemiyorum.
“Güney ve Doğu illerindeki matbaa ve ajanslara hizmet veriyoruz”
Müşteriye daha önce 10 liraya yaptırdığı işin fiyatının 12 olduğunu söylediğimizde, ‘on liraya yaptırırım’ diyor, alıp gidiyor.” Firma sahibi Mustafa Karabaş, yatırım yapmama gerekçesini bu sözlerle açıklıyor. Anıt Matbaacılık Doğu ve Güneydoğu illerindeki ajans ve matbaalara fason baskı hizmeti vermeye devam ediyor. Mustafa Karabaş, bölgedeki çok renkli makine yatırımları nedeniyle talep azalsa da işinin çok hızlı bitirilmesini isteyen, kendi bünyesinde yeterli donanımı ya da personeli bulunmayan müşterilere hizmet vermeye devam ettiklerini belirterek, şöyle devam ediyor. “Dergi, broşür, katalog, defter, karton çanta, ‘unutmayınız’ tarzında notluklar, küp bloknotlar, az sayıda baklava kutuları, etiketler gibi çok çeşitli işler geliyor. Dergi ve katalog sayıları ve tirajları azalırken alışveriş çantalarında, bloknotlarda, piramit takvimlerde artış var.”
“Malzeme satışı da yapıyoruz”
Anıt Matbaacılık, ayrı bir işyerinde kağıt, mürekkep, malzeme satışı da yapıyor. Mustafa Karabaş, matbaada olduğu gibi malzeme tarafında da iddialı değil. Kuşe, birinci hamur, Amerikan kroma karton, mürekkep, speragum gibi ürünler bulunuyor. Daha önce Lüscher ve Basysprint CtP sistemleri ile 24 saat kalıp pozlama hizmeti de veren firma, şehirdeki repro atölyesi sayısı 3’e çıktıktan sonra rekabete girmemiş. Mustafa Karabaş, “Kendi tesisimizin kalıplarını ve komşu matbaaların kalıplarını pozluyoruz” diyor.
“Artık bu sektöre yatırım yapmak istemiyorum”
Aynı sokakta merkezleri başka büyük şehirlerde olan birkaç organize matbaanın şubeleri var. Karabaş bu firmaların özellikle yüksek adetli işlerde önlerini kestiklerini belirterek, “Kendi içimizde de rekabetteyiz. Gaziantep’te etiket ve ambalaj büyüyor. Etiket veya ambalaja geçebilir, belki dijitali bünyemize alabiliriz ama artık yaşlandım ve yoruldum. Bu sektöre yatırım yapmak istemiyorum. Bu şekilde gidebildiğimiz kadar gideceğiz, ondan sonra bırakacağım. Peşin para ile almak isteyen olursa devretmeyi bile düşünüyorum” diyor.