(Gaziantep) Çocukluktan bu yana matbaacılık yapan Ökkeş Boynukısa’nın sahibi olduğu Aktif Ofset, 2007 yılında kurulduğu günden bu güne büyüyerek Gaziantep’e hizmet vermeye devam ediyor. Çağdaş Matbaacılar Sitesi’nde 600 metre karelik bir alana sahip olan Aktif Ofset’te 23 kişi çalışıyor. Firmanın işlerinin %80’ini kendi işleri, kalan %20’lik kısmını ise fason işler oluşturuyor.
Hem alaylı hem mektepli
Ökkeş Boynukısa matbaacılığa başlangıç serüvenini şöyle anlatıyor, “İlkokul üçüncü sınıfı bitirdim babam beni bir matbaaya çırak olarak verdi. O günden itibaren hem okudum hem çalıştım. Lisede matbaa bölümü tercih ettim. Lise çok iyi durumdaydı bizim zamanımızda. Atölye çok iyi durumdaydı dışarı iş yapıyorduk, artık maalesef öyle değil. Ardından iki yıllık meslek yüksekokulunda matbaacılık bölümüne devam ettim. Gece okuluydu; gündüz matbaada akşam okulda geçerdi. Daha sonra bu bölüm kapandı. Okuldan sonra askere gittim.”
20 metre kareden 600 metre kareye
Askerden döndükten sonra bir yıl başka bir firmada çalıştığını ifade eden Boynukısa 2007 yılının altıncı ayında 20 metre kare büyüklüğünde suyu olmayan bir işyerinde bir Gestetner ve bir maşalı ile işe başladığını söylüyor. 2008 krizinden hemen önce firma kurduğuna değinen Boynukısa “Ben kriz dönemlerini severim. Kriz dönemlerinde gücü olmayan firmalar elenir kalan sağlar bizimdir. O elenen firmalar hayali iş yapanlar, banka kredileriyle ayakta duranlar. Bunlar eğer batıp gitmezse ilerde daha büyük patlak verir” diyor ve ekliyor “Ayrıca ben her kriz döneminde makine aldım. 2008’de ilk pompalı makinemi aldım. Ardından yerimizi değiştirdik. Daha büyük bir yere geçtik. Pompalı yetmedi GTO aldık. GTO çok rahat bir makineymiş dedik. Tam onlara alıştığımız zamanlarda pompalıyı verdik SM 74 çift renkli aldık. Tabii bu süreç 2011 – 2012 yıllarıydı. İki üç yıl onunla çalıştık daha sonra bizim işler yine yetişmemeye başladı. Bu sırada baskı sonrası yatırımları da yaptık. Çağdaş Matbaacılar Sitesi’ndeki 600 metre karelik yerimize taşındık. 2017 yılının kasım ayında da bir SM 74 aldık, 2013 model dört renkli. Bıçaklarımızı sıfırladık, iki tane sıfır Guowang marka bıçak aldık.”
Gaziantep’te ustalarımız sektöre yatırım yapmadı
Gaziantep’te matbaacılık sektörünün geri kalmasından yakınan Boynukısa, “Gaziantep’te matbaacılık sektörünün geri kalmasının sebebi siteleşememek. Biz birleşemedik. Firmalar her işi bünyesinde çözemez. Bunun için siteleşmemiz lazım. Birisi baskı öncesi, birisi baskı diğeri de baskı sonrası yapacak ki işler rahatlıkla ilerlesin. Özellikle baskı sonrasında çok problem yaşıyoruz” diyor. 1985 ve 2000’li yıllar arasında Gaziantep matbaacılarının sektöre yatırım yapmamasına sitem eden Boynukısa, “bizim ustalarımız, pompalıyla kazandılar ve pompalıyla devam etmek istediler. Gaziantep’e çok renkli makine yanlış bilmiyorsam 2002-2003 yıllarında girdi. Bu büyük bir kayıp” diyor ve ekliyor “Ustalar sektöre yatırım yapmadı, genç nesil de yeni yeni yapıyor. Büyük ustalar sektöre yatırım yapmadılar bizim önümüzü açmadılar. Mesela, beni yetiştiren ustam hala üstten sıkmalı bıçakla çalışıyor.”
İstanbul kalitesinde işler yapıyoruz
Gaziantep’te İstanbul kalitesinde işler yaptıklarını söyleyen Boynukısa, “Buradan İstanbul’a giden işlerin önünü kesebilecek kalitedeyiz. Bu kapasitede 8-10 matbaa var Gaziantep’te. Fakat ajanslar olsun büyük fabrikalar olsun işleri İstanbul’da yapılsın istiyorlar. Bazı müşterilerimiz bize iş yaptırıyor üzerine etiket bastırmıyor. İşi İstanbul’da yaptırdım diyor. İş yaptığımıza sevinelim mi üzülelim mi bilemiyoruz. Ama ben üzülüyorum. Memleketim kaybediyor” diyor.
Gaziantep’te kalifiye elemana önem verilmediği ifade eden Boynukısa, “Bizim amacımız alttan kalifiye personel yetiştirmek olmalı ve çalışana haklarını vermeliyiz” diyor ve ekliyor, “Ben de işçilikten geldim. Hak ettiğini alamayan eleman kaçıyor. Hakkını alamayan çalışan gidiyor iş yeri açıyor sana rakip oluyor. Ustalarımız bunları hesaplamadı.”
Gaziantep’te büyüyerek devam edecek 8-10 matbaanın olduğuna değinen Boynukısa, “Küçük ve orta ölçekli dediğimiz matbaalar ise maalesef kapanmak zorunda kalacak, buna üzülüyorum” diyor.
Bu yıl bir kapak takma ve bir iplik dikişi makinesi yatırımı yapacağını söyleyen Boynukısa, 3 yıl içerisinde en az 2000 metre kare kapalı alanı olan bir yere taşınma hedefi olduğunu da ifade ediyor.
Kardeş firma: Gazisan Matbaacılık
Bir ortakla beraber Gazisan Matbaacılık ismiyle bir matbaa daha kurduğunu belirten Boynukısa, “Gazisan’da piyasaya fason iş yapıyoruz. Bu firmamız şehir içinde. Ama burada, hemen yanımızdaki dükkânı da kiraladık. İnşaat işleri devam ediyoruz yakın zamanda o da Çağdaş Matbaacılar Sitesi’nde yerini alacak” diyor.