Ömer ATAKOĞLU / bidolubaski.com CEO’su
Geçtiğimiz yılı yüzde 100 büyüme ile kapatan online matbaa sektörünün lideri bidolubaski.com, bu yıl büyümesini sürdürürken hayata geçirdiği yeniliklerle sektöre yön vermeye devam edecek.
Geliştirdiği teknoloji tabanlı Ar-Ge projesi ile TÜBİTAK TEYDEB tarafından yaklaşık 400 bin TL’lik hibe almaya hak kazanan bidolubaski.com, üreteceği teknoloji ile endüstri 4.0’a giriş yapacak.
Endüstri 4,0’a kayıtsız kalmayan online matbaa sektörü 95 milyon TL’lik bir büyüklüğe sahip
Yeni bir üretim ekosistemini ifade eden dördüncü sanayi devrimi, sektörlere sürdürülebilirlik, rekabet ve verimlilik sunarken, ürün ya da hizmetlere de katma değer katan bir güç olarak öne çıkıyor. Türkiye’de büyük pazar payına sahip olan otomotiv, finans gibi sektörler, akıllı üretim çağı olarak da adlandırılan endüstri 4.0 otomasyonuna tüm bu yararlardan ötürü birer birer geçiş yapıyor. Ancak görünen o ki sadece hızlı gelişim gösteren sektörler değil, henüz 95 milyon TL’lik bir büyüklüğe sahip olan online matbaa sektörü de bu büyük devrime kayıtsız kalmıyor.
Türkiye’nin 81 ilinden 50 bin sipariş
Geçtiğimiz yılı Türkiye’nin 81 ilinden 50 bin siparişe imza atarak yüzde 100 büyüme ile kapatan online matbaa sektörünün lideri bidolubaski.com, yazılım ekibi tarafından geliştirdiği görüntü işleme ve makine öğrenme tabanlı Ar-Gr projesi ile TÜBİTAK TEYDEB tarafından desteklenmeye uygun bulundu. TÜBİTAK’tan bu doğrultuda yaklaşık 400 bin TL hibe desteği alan bidolubaski.com, içinde bulunduğu geleneksel sektörde, inovatif reflekslerini teknolojik üretimle birleştirerek farklı bir sistem yaratmayı hedefliyor.
TÜBİTAK’tan Ar-Ge desteği alan ilk matbaa
Endüstri 4.0’a adım atan bidolubaski.com’un TÜBİTAK projesinin esasını, alınan siparişlerin baskı ve baskı sonrasındaki teslimat süreçlerini hızlandırmak oluşturuyor. Geliştirilen görüntü işleme yöntemiyle ürünün her aşamasında takip edilebilmesi mümkün kılınacak bu sistemle manuel olarak yapılan işlemler otomosyona dönüşmüş bir şekilde 60 kat daha hızlı sonuç verirken; üretim maliyetleri, ürün teslim süresi ve hata oranları da yüksek ölçüde azalacak.