Ambalaj, içine konulan ürünü temiz, güvenli koşullarda koruyan ve içine konan ürünün özelliğini kaybetmeden son kullanıcıya ulaşmasını sağlayan, taşınmasını ve depolanmasını kolaylaştıran tasarım ve çözümlerin tümüne verilen addır. Ambalaj yapımında karton, kağıt, plastik, bez, cam, metal, tahta gibi malzemelerden yararlanılır. Ambalajın, içindeki ürün hakkında bilgi sağlamak ve kullanımı hakkında bilgi vermek gibi bir amacı da vardır. Baskı yapılmasının mümkün olmadığı veya ekonomik olmadığı durumlarda, etiket de bu bilgileri de sağlamak adına ambalajın tamamlayıcı faktörüdür.
Ambalajın en büyük özelliklerinden birisi de ürünü rakip ürünler içerisinde ön plana çıkaracak, yani satışını arttıracak özelliklere sahip olmasıdır. Günümüzde market raflarında yer alan bir ürünün, onlarca marka tarafından farklı ambalajlarda satışının yapıldığını görmekteyiz. Tercihlerimizi yaparken sadece marka değil aynı zamanda ambalajın özellikleri de bizim ürünü almamızda etken oluyor. Ambalaj şekliyle, görsel tasarımıyla ve renk tercihleriyle hem içindeki ürünün kalitesine hem de müşterinin ürün üzerindeki kalite algısına hitap etmektedir. Baskısı soluk, renkleri birbirinden farklı, bozuk ambalajlar tüketiciye içindeki ürünün de bozuk olduğu izlenimini uyandırır.
Karton ambalaj, şekil verilmesi kolay olması ve maliyetinin de uygun olması nedeniyle en çok kullanılan ambalaj çeşitlerinden birisidir. Ofset, flekso, gravür, master flex ve dijital baskı gibi sistemlerde baskısı gerçekleştirilen karton ambalajlar; lak, selefon, kısmi UV lak ve varak yaldız gibi destek uygulamalar ile görsel olarak zenginleştirilebilmektedir. Karton ambalaj baskılarında kullanılan dispersiyon lakların, günümüzde soft touch (yumuşak dokunuş ), sand touch (kum efekti) gibi sadece göze değil dokunma hissine hitap eden uygulamaları da mevcuttur. Dispersiyon lak uygulamaları baskı makinesindeki lak ünitesi vasıtasıyla baskı esnasında, aynı anda gerçekleştirilebilmektedir. Bu durum zaman ve işçilik yönünden tasarruf sağlamaktadır.
Beş renk ve dispersiyon lak ünitesine sahip bir ofset baskı makineniz var ise bu makinede CMYK bir işi basıp aynı zamanda kısmi lak uygulaması yapabilirsiniz. Twin lak olarak adlandırılan bu sistemde beşinci üniteye parlamasını istediğimiz yerleri boş bırakacak şekilde bir zemin kalıbı takıyoruz. Bu ünitede zemin kalıbıyla mat vernik basılıyor, sonrasında lak ünitesinde de komple lak atılıyor. Bu sayede işin üzerinde ön plana çıkarmak istediğimiz yerleri kısmi olarak parlatabiliyoruz. Ofset makineniz UV donanımlı bir makine ise aynı işlem sırasında hem mat-parlak efekti hem de kum efektini aynı anda alabilecek lak ürünleri de mevcuttur.
Ofset baskılı ambalajlarda devrim UV kurutma sistemlerinin gelişmesiyle gerçekleşti. UV kurutma sistemlerinin ülkemizde mürekkepler ile kullanılmaya başlamasıyla kartonun yanında PVC gibi emici olmayan malzemelere baskı yapılması mümkün oldu. PVC malzemeler baskıdan sonra sıcak işlemlerle kutu formunu alabiliyor. Rengi şeffaf malzemeler kullanılabildiği için, içine konulan ürünün ambalaj açılmadan görünmesi mümkün oluyor. Ayrıca kartonun üzerine yapılan metalize kaplamaların üzerine baskı yapılabilmesiyle beyaz kağıt üzerinde alınamayacak birçok baskı efekti UV ofset baskıyla alınabilmektedir. Metalize selefon yüzeyler çok parlak bir yüzey yapısına sahip olduğu için üzerine basılan renkleri çok parlak ve canlı elde etmek mümkün olabilmektedir. Gümüş renginde metalize selefonun üzerine transparan katkılı sarı mürekkep basıldığında, altın renginde metalize selefon görüntüsü elde etmek mümkün. Bu şekilde hem gümüş efektini hem de altın efektini aynı tabaka üzerinde almak mümkün oluyor.
Son zamanlarda ambalaj ürünlerinin taklidinin engellenmesi için gözle görülmeyen, mor ışık altında görülebilen özel güvenlik mürekkeplerin baskısı da yaygın olarak kullanılmaya başlandı. Para, çek, senet ve tekel ürünlerinde de kullanılan bu mürekkepler şeffaf bir renge sahip. Normal mürekkepler ile aynı şekilde baskısı gerçekleştiriliyor. Görüntülenmesi ancak mor ışık altında gerçekleşiyor.
Lüks ambalaj üretimi, ambalaj içindeki ürünün kıymetli olması nedeniyle, üretim maliyetinin tasarım ve görselliğin gerisinde kalan bir yaklaşıma sahip. Gerek mürekkepler ile gerek lak uygulamalarıyla zengin üretim olanakları var. Görselliğe ve dokunma hissine hitap eden birçok lak uygulaması mevcut. Projeleriniz, uygulamayı istediğiniz özel uygulamalar ile ilgili hubergroup Türkiye teknik destek uzmanlarından her zaman bilgi alabilirsiniz.