Ümit FALAY / hubergroup Türkiye Teknik Destek Uzmanı
Matbaacılık, basılı yayınlara taleplerin internetin yaygınlaşmasıyla azalması, teknolojik makinelerin üretim kapasitelerinin artması ve matbaaların çoğalmasıyla fiyat rekabetinin çok fazla yaşandığı bir pazar haline geldi. Matbaalar ayakta kalabilmek için üretim maliyetlerini çok iyi hesaplayarak kârlılıklarını korumak durumundalar. Doksanlı yıllarda kağıt maliyetinin 3-4 katı oranlarla hesaplanan fiyatlar dönemi geride kaldı. Önceden hatalı bir işi matbaacı üç kere bastığı takdirde bile zarar etmezken, artık fiyat verirken en küçük bir hesap hatası veya öngörülemeyen en küçük bir aksaklık dahi işletmenin zarar etmesine neden olabilmektedir. Peki ofset baskı yapan matbaalarda durum bu şekilde ilerlerken, işletme kârlılığını arttırmak ve diğer matbaalardan farklı olmak adına neler yapılabilir?
Maliyet takibinin önemi
Uzun yıllardır ofset baskı yapan matbaalarda edindiğim tecrübeler, ticari hayatını iflas ile noktalayan birçok firmanın maliyet analizi yapmadığını gösterdi. Müşteriye bastırmak istediği iş için fiyat veriliyor fakat sonrasında o işin hangi maliyetle sonlandığı kontrol edilmiyor. Yapılan işin kârlı mı yapıldığı yoksa zarar mı edildiği çoğunlukla belirlenemiyor. Matbaa gece gündüz tam kapasite çalışıyor fakat bu şekilde çalışarak sürekli zarar ediyor, belli bir noktadan sonra da iş işten geçmiş oluyor. Bu maliyet analizi, konunun öneminin farkında olan firmalar tarafından profesyonel iş takip programlarıyla anlık olarak takip ediliyor. Bir iş bir baskı makinesinde kaç saatte basılıyor, o iş için ne kadar mürekkep, ne kadar kağıt kullanıldı, ne kadar ek malzeme kullanıldı; iş sevkiyata verilmeden önce bu bilgilerin hepsi sistem vasıtasıyla takip edilebiliyor. Bu şekilde matbaa iş için ne kadar maliyetinin olduğunu görüyor bir defa zarar etse dahi, bu olayın tekrarının olmaması için gerekli önlemleri alabiliyor. Bu işlem iş takip dosyasına eklenecek bir maliyet tablosuyla da çok basit bir şekilde yapılabilir. İş dosyası işlem basamaklarından geçerken kullanılan malzemeler, yapılan işlemler, harcanan süre, işe emek veren kişi sayısı gibi bilgiler bu tabloya yazılarak, yine maliyet analizi yapılabilir.
Alkolsüz baskı
Son yıllarda ofset baskıda gündeme gelen alkolsüz hazne suları, alkol kullanımını ortadan kaldırarak maliyet avantajı sağladığı gibi, uçucu bileşenlerin insan sağlığına verdiği zararları ortadan kaldırıyor. Yanıcı bir madde olan İzopropil alkolün baskı ortamında sebep olabileceği yangın riskleri de ortadan kalkıyor. Ayrıca alkolsüz yapılan ofset baskıları, alkol ile basılan baskılara göre daha parlak görüntü sağlıyor.
Çok başarılı sonuçlar aldığımız hubergoup SUSBSTIFIX AF hazne suyu konsantrelerimizle kolayca alkolsüz baskı sistemine geçiş yapabilir, izopropil alkolün ortaya çıkardığı maliyet ve riskleri ortadan kaldırabilirsiniz.
Maliyet kontrolünde mürekkebin önemi
Sürekli trigromi baskı yapan mürekkep tüketimi fazla olan ofset matbaalar için, merkezi pompa sisteminden mürekkep kullanımı tasarruf sağlayacaktır. 200 ve 1.000 kiloluk ambalajların kullanıldığı sistemlerde küçük ambalajların maliyetinin ortadan kalkmasıyla, maliyet avantajı sağlanır. Bir tonluk bir sistemin yerine bir kiloluk ambalajların kullanıldığını düşünürsek 1.000 adet ambalajın her birinin içerisinde 10 gram fire kalsa, dört renk mürekkep için toplamda 40 kg mürekkebin fire olarak atılmasına neden olur. Bu sistemler mürekkebin hazneye konulması için gereken işçiliği ortadan kaldırdığı gibi, mürekkebin haznede hep aynı seviyede olmasını sağlayarak, baskıda renklerin sürekli aynı olmasına katkıda bulunur. Bu sistemler mürekkep sarfiyat miktarlarını iş bazında belirlenmesini sağladığı için, hangi işe ne kadar mürekkep kullandığınızı görebilirsiniz.
Mürekkep tercihlerinde sadece mürekkebin kilogram fiyatı ile uygun maliyetli olarak değerlendirilmesi gibi yanlış bir uygulama hakim. Mürekkepler değerlendirilirken sadece kilogram maliyeti değil aynı zamanda fayda maliyetini de değerlendirmek gerekmektedir. Uygun fiyatlı olarak değerlendirilen bir mürekkep kilogram fiyatı pahalı olan bir mürekkepten çok fazla tüketim nedeniyle daha pahalıya gelebilmektedir. Bu nedenle fazla mürekkep tüketimi olan aynı miktarda basılan işle tüketim miktarları arasında kıyaslama yapılması gerçekleşen maliyeti ortaya çıkaracaktır. Sadece uygun maliyetli olduğu için basılı işe uygun olmayan mürekkep kullanımı da oluşabilecek problemler nedeniyle çok ağır faturalarla karşılaşmamıza neden olabilecektir.
Yeni teknolojiler
Geride bıraktığımız Drupa fuarı, UV kurutma sistemlerinin geldiği son nokta olan LED-UV kurutma sistemlerini bizlere gösterdi. Ofset makinelerinde kullanılan IR sistemlerden bile daha düşük enerji tüketimi sağlayan LED-UV kurutma sistemleri, dijital baskının sağladığı parlak mürekkep görüntüsünü ofset baskı makinelerinde almayı sağlıyor. Mürekkebin anında kurumasını sağlayan bu sistem, baskı sonrası işleme anında geçiş sağlayarak zaman kazandırıyor. Mürekkebin baskı makinesinin çıkışında, anında kuruması, mürekkebin kağıt tarafından emilmesinin önleyerek, konvansiyonel ofset sistemlerinde yaşanan baskı sonrası renk çekilmelerinin önüne geçiliyor. Bu durum aynı zamanda mürekkep tasarrufunu ve düşük maliyetleri de beraberinde getiriyor. Ofset baskıda kalın gramajlı mat kuşelerde baskı sonrası oluşabilecek çizilmelere ve kirletmelere önlem olarak uygulanan dispersiyon ve vernik uygulamaları LED-UV sistemlerde ortadan kalkıyor. LED-UV sistemlerin kullanıldığı ofset baskı makinelerinde kurutma tozu ünitesi bulunmuyor. Ayrıca LED-UV sisteme sahip olabilmek için sıfır makine yatırımı yapmanız da gerekmiyor. Yerli bir firma tarafından var olan ofset baskı makinenize LED-UV kurutma sistemini taktırıp kullanabilirsiniz.
LED-UV mürekeplerde kağıt karton baskılarında UEL4000 serisi, PVC vb. emici olmayan yüzeyler için gıda ambalajına uygun düşük migrasyonlu LED-UV mürekep serimiz olan UEL4000M serisi mürekkeplerimizi kullanabilirsiz.