KASAD üyeleri, Kartonsan’ın İzmit fabrikasını ziyaret edip, üretim tesislerini inceleme fırsatı buldular.
KASAD, her ay düzenlediği toplantılarının yanı sıra bu ay Kartonsan’a fabrika ziyareti düzenledi. 11 Nisan Çarşamba günü İstanbul’dan üç ayrı noktadan yola çıkan KASAD üyeleri İzmit’teki Kartonsan fabrikasına geldiler. Burada Kartonsan Genel Müdürü Haluk İber, Pazarlama Müdürü Kemal Özkırım ve Fabrika Müdürü Ümit Özkan’dan kısa bir brifing alan katılımcılar 4 grup halinde fabrika turu yaparak karton üretim sürecini, dilimleme ve ebatlama hatlarını izlediler.
Kartonsan KM1 ve KM² karton üretim makineleriyle yıllık 240 bin ton üretim kapasitesine ulaşan, ürettiği karton çeşit ve kalitesi ile ürünleri dünyadaki rakipleri ile karşılaştırıldığında en üst düzeyde olan sektörümüzün en önemli yerli karton tedarikçi ve KASAD’ın fahri üyesi olan bir kuruluş.
İkinci elli yılın ilk senesi
Her geçen gün tamamlama yatırımlarının devam ettiğini söyleyen Kartonsan Genel Müdürü Haluk İber, 2018’in Kartonsan’ın ikinci elli yılının ilk senesi olduğunu vurgulayarak “1967 yılında Başiskele İlçesi’nin Kullar Köyü’nde kurulan Kartonsan 2017’de 50 yılı tamamladı. İkinci elli yıl için kum saatini çevirdik. Önümüzde 4. Sanayi Devrimi gibi bir devrim var. Teknolojide onu yakalama çalışmalarımız büyük bir hızla devam ediyor. Günümüz koşullarında 4. Sanayi Devrimi çalışmaları yapmayan firmaların ayakta kalma şansları çok az. Bu alanda Çinliler çok aktifler. Her alanda otomasyonu, robotik sistemleri geliştiriyorlar. Kartonsan da bunu yapmanın çabasında” diyor. Verimlilik çalışmalarının devam ettiğine değinen İber, bu çalışmaları yaparken güçlerini müşterilerinden aldıklarını belirtiyor ve müşterilerinin Kartosan’a karşı sabır kaselerinin hiçbir zaman tükenmemiş olmamasına teşekkür ediyor.
Kartonsan’da 25 yıl çalıştığını 2004 yılında emekli olduğunu söyleyen KASAD Genel Sekreteri Erol Gül duygularını şöyle dile getiriyor, “Burada bulunmak benim için her zaman çok özel. Her gelişimde de güzel gelişmeleri görüyorum. Gurur duyuyorum. O kadar emek verdikten sonra şimdiki gençlerin Kartonsan’ı bu kadar ileri götürmeleri çok güzel.”
“Türkiye’de %40-45 pazar payımız var”
Kartonsan hakkında kısa bir bilgi veren Kartonsan Pazarlama Müdürü Kemal Özkırım, Türkiye’de karton pazarının her geçen gün büyüdüğünü belirtiyor. Ekonomik büyümenin olduğu yıllarda Türkiye’nin genel büyümesinin üzerinde büyüme yaşandığın söyleyen Özkırım, geçen sene bu büyümenin %10 civarında gerçekleştiğini aktarıyor. Özkırım, Kartonsan ve bağlı bulunduğu Pak Grup hakkında şu bilgileri paylaşıyor, “Şu anda üretimimiz 220 bin ton civarında. Üç markamız var. Bunlar, Normprint, Exprint ve Luxtriplex. Bunların üretimini ve satışını gerçekleştiriyoruz. Türkiye’ye sattığımız ürün toplamı 180 bin ton. 40 bin ton kadar da ihracatımız oluyor. İhracat ülkelerimiz de az değil, 25 veya daha fazla ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. Ama ihracatımız %20-25’i geçmiyor. Çünkü ağırlıklı olarak yurtiçi pazara hizmet etmek durumundayız. Türkiye büyük bir pazar. Türkiye’de 180 bin tonluk satışla %40-45 pazar payımız var. Kartonsan’ın bağlı olduğu grup Pak Grup Yunanistan’da Mel karton fabrikasının sahibi. Mel de Kartonsan’la aynı tipte ürün üretiyor. Türkiye’ye de ihracatları var. Türkiye’deki ihracatın karşı ayağı Kartonsan’ın kardeş şirketi %100 Kartonsan iştiraki olan Selka Ticaret. Selka Ticaret, büyük oranda Mel’in kartonlarının ithalatını yapıp Türkiye pazarında satışını gerçekleştiriyor. Ayda bin 500 ton civarında kuşeli karton, Selka tarafından satılıyor. Selka ve Kartonsan diye düşünüldüğünde Selka’dan da gelen bir % 5’lik pazar payı var.”
16 yıldır Kartonsan’da çalıştığını, 4 yıldır da fabrika müdürlüğü görevini üstlendiğini söyleyen Ümit Özkan, fabrikanın 450 bin metrekarelik alan üzerine kurulu olduğunu 110 bin metre kare de kapalı alanın bulunduğunu aktarıyor. Kartonsan’ın 1967 yılında kurulup 1970’de üretim hayatına başladığını hatırlatan Özkan, “Kartonsan üretime başladığı zaman yılda 9 bin ton kapasiteye sahipti. Şu anda geldiğimiz durumda KM1 ve KM² olarak toplamda 240 bin ton ürün üretim kapasitesine sahip. Fabrikada 2 tane karton üretim makinesi var. Bunların önünde her birine ait hamur hazırlama üniteleri ve daha sonra da ürettiğimiz kartonu siparişlere göre kestiğimiz, ebatlama ve ambalajlama bölümümüz var” diyor.
Brifingin ardından başlayan fabrika gezisinde dört farklı gruba ayrılan ziyaretçilere, Fabrika Müdürü Ümit Özkan, Üretim Müdürü Volkan Turt, KM² ve KM1 yöneticileri İbrahim Canlıoğlu ve Taner Özturan eşlik ettiler.
Fabrika gezisinin ardından ziyaretçiler fabrikanın bahçesinde kurulan çadırda güzel havanın tadını çıkardılar.
“Karton ambalaj eğitimlerinin pratik uygulaması”
Kartonsan fabrika gezisini Matbaa Haber’e değerlendiren KASAD Genel Sekreteri Erol Gül, “Bilindiği üzere sektörümüzün en önemli girdisi, en önemli hammaddesi kuşe kartondur. Bu nedenle dernek olarak üyelerimize ve üye çalışanlarına işledikleri bu hammaddenin üretimini, özelliklerini yerinde göstermek; merak ettikleri öğrenmek istedikleri konuları direkt yerinde ilgililere sorarak öğrenmelerine olanak sağlamak istiyoruz. Aslında bu gezilere her yıl üyelerimiz ve çalışanları için düzenlediğimiz karton ambalaj eğitimlerinin pratik uygulaması diyebiliriz. Ülkemizde bulunan ve her ikisi de üyemiz olan çok başarılı iki kuşe karton üreticimizi bu amaçla belirli aralıklarla ziyaret ediyoruz. Bu yıl kapasitesi ve ürünlerinin kalitesiyle Avrupa’nın en önemli üreticilerinden olan Kartonsan’ı ziyaret ettik, Genel Müdür Haluk İber’in liderliğinde, çok değerli yönetici ekibi ve çalışanlarıyla güzel işler başardıklarını yerinde görüp dinleyerek yine ülkemizin bu önemli üretim tesisiyle gurur duyduk” diyor ve ekliyor “Tabii bu etkinliğimizin teknik yönü kadar önemli bir diğer yönü de üyelerimiz ve çalışanları için sosyal bir faaliyet olması. Üyelerimizin bir günlüğüne de olsa iş ortamından uzaklaşıp güzel bir gün geçirmeleri, meslektaşlarıyla, hatta bu işin derslerini veren değerli üniversite hocalarımızla sohbet etmelerini bilgi ve görüş alışverişinde bulunmaları da bir diğer önemli amacımız. Kartonsan ziyaretimizde bu iki amacımıza da ulaştığımızı düşünüyoruz.”