Fujifilm Türkiye Grafik Sistemler Müdürü Ahmet Kocaman, CtP sistemleri ve yazılımlar konusunda bir sunum yaptı.
Fujifilm’in B2 format Luxel T-6500 CtP sistemi üç farklı hız (11-21-33 kalıp/saat) ve üç farklı yükleme (manuel, tek kaset, çoklu kaset yükleme) seçenekleriyle yüksek baskı kalitesi ve keskin nokta detayı sunuyor. Ethernet bağlantısıyla RIP yüklü bilgisayara bağlanıyor. B1 formatta, T-9500 MII CtP ise iki hız (SA modeli 23 kalıp/saat, ZA modeli 30 kalıp/saat) seçenekleriyle sunuluyor. T-9800 HD-N modelinin üç seçeneği var: T-9800 HD-NE saatte 36, NS 48, NX ise 70 kalıp pozluyor. GLV(1) teknolojisi ve ethernet bağlantısı dışında, bu CtP’de lentiküler baskı için 4000 dpi opsiyonu var. Fujifilm’in VLF (very large format – çok geniş ebat) CtP grubunda, 1470 x 1180 mm’den 2900 x 1350 mm’ye altı farklı ebatta PT-R Ultima 16000, 24000, 36000, 40000 ve 48000 modelleri var. Bu cihazlarda minimum kalıp ebadı 650 x 550 mm.
Fujifilm’in geçen yıl CtP konusunda Amsky firmasıyla bir anlaşma imzaladığını belirten Ahmet Kocaman, “Bu anlaşma ile ekonomik seri Emsetter CtP ssistemlerini piyasaya sunuyoruz. Bu CtP sistemleri ekonomik olmasına rağmen kalitesi düşük değil. Ar-Ge mühendislerimiz bu CtP sistemleri üretilmeden önce değiştirilmesi, yükseltilmesi gereken kalite standartlarını yükselttiler ve Fujifilm’in istediği standartlara getirdiler” diyor. Çin’de üretilen Emsetter CtP sistemleri orta ve küçük işletmelerle, üretimde yüksek hızın gerekmediği matbaalar için öneriliyor. Fujifilm Türkiye, Türkiye’nin yanı sıra Orta Doğu ve K. Afrika ülkelerinde kurulumlarını yapmış. Manuel yükleme, otomatik boşaltma sistemli CtP sistemlerinde kafa sistemi elektronik ray üzerinde hareket ediyor. Saatte 16 -28 kalıp arasında değişik hızlarda modelleri var.
Fujifilm’in RIP yazılımları
Fujifilm XMF Workflow PDF tabanlı ve JDF destekli bir iş akış yazılımı. PDF’leri çok hızlı riplemesiyle ünlü bir yazılım. Ahmet Kocaman, “XMF Workflow, grafik programlarına uyumlu kalmasını sağlayan senede birkaç kez güncellenmesiyle, bugün ve yarın için bir çözümdür. En önemli özelliklerinden biri 64 bit desteği. RIP’ledikten sonra iş ekranda görülebiliyor. Kâğıdın bir yüzünü bastıktan sonra ne kadar ve ne yönde genleştiği RIP yazılımına girilirse, arka yüzünde o genleşmeyi hesaplayarak krosların oturmasını sağlıyor. Şişirme, tam renk yönetimi, beş kullanıcılı entegre montaj programı (opsiyonel olarak arttırılabiliyor), CIP4 PDF/TIFF export, TAFETA adıyla FM tramlama (kum tramlama) mevcut. XMF Remote dijital onay sistemi (dijital ozalit) ile müşterilere dijital imzalı bir onay sistemi açılabiliyor. Müşteri Internet Explorer ile dosyasını yükleyebiliyor. Müşteriden internet erişimi olan her yerden çok hızlı biçimde onay alınabiliyor.