Fujifilm dijitalin yanı sıra ofset baskı için de çözümler sunmaya devam ediyor. KASAD tanıtım toplantısının ikinci bölümünde Fujifilm’in kalıp, CtP, baskı kimyasalları ve iş akışı / yazılım çözümleri konusunda bilgi verildi.
Fujifilm Türkiye Grafik Sistemler Malzeme Satış Müdürü Hakan Savaş, Fujifilm’in kalıp çözümlerini özetledi. Fujifilm termal, violet ve konvansiyonel (CTcP) kalıplar üretiyor. Termal kalıplarda kimyasallı sistemle çalışan kalıplar, az kimyasallı sistemle çalışan kalıplar ve kimyasalsız kalıplar olmak üzere üç ana gruba ayrılıyor.
10 bini aşkın ZAC Sistem ünitesi kuruldu
Hakan Savaş, “Fujifilm’in dünyada en çok satışını yaptığı kalıplardan az kimyasallı termal kalıplar, ZAC Sistem ile de uyumlu. Fujifilm dünya çapında 10 bini aşkın ZAC Sistem ünitesi kurdu” diyor. Banyo koşullarını ölçerek elde ettiği veriler doğrultusunda tazeleme miktarını belirleyen ve uygulayan ödüllü banyo sistemi ZAC Sistem, iletkenliği sürekli kontrol altında tutuyor ve sadece gerektikçe, gerektiği kadar tazeleme yapıyor. Bu sayede, senede üç kez, dört ayda bir ya da 15 bin kalıpta bir banyo değiştiriliyor. Sistem daha düşük kimyasal tüketimi, uzatılmış banyo ömrü, düşük bakım maliyeti, daha az su kullanımı ve minimum atık, çevreci çalışma koşulları, stabil nokta değeri ve hızlı kalıp üretimi sağlıyor.
Sunumda Fujifilm’in farklı tiraj uzunlukları için kimyasallı, az kimyasallı ve kimyasalsız kalıplarından örnekler verildi.
Fujifilm banyo makinelerinde İngiliz Heights ve Danimarkalı Glunz & Jensen firmalarıyla iş ortaklığı yapıyor. Bu firmaların ZAC Sistem uyumlu banyo makineleri Fujifilm tarafından tedarik ediliyor.
Yakında Türkiye’de de kimyasalsız kalıplar daha çok gündemde olacak
Hakan Savaş, “Türkiye’de kimyasal atık yönetimi konusunda denetimler hâlâ aktif değil ama yakın gelecekte Türkiye’de kimyasalsız termal kalıplar daha çok gündeme gelecek” diyor. Kimyasalsız kalıplar, matbaayı banyo makinesi, banyo kimyasalları, banyo ile ilgili elektrik, su giderlerinden kurtarıyor ve çevre dostu. Fujifilm’in kimyasalsız termal kalıpları fırınlanmaya uygun değil ve 100 bin tiraja kadar baskılara uygun. UV baskıya da uygun değil fakat Fujifilm bu handikapı aşmak için Superia ZD markasıyla yeni bir kalıp geliştirmiş. Bu kalıp konvansiyonel mürekkep ile 150 bin, UV mürekkep ile 50 bin baskıya kadar uygun.
Fujifilm’in yeni nesil Pro-V violet kalıpları tazeleme, ön yıkama, yıkama ve zamk işlemleri gerektirmiyor. Yüksek çözünürlük, yüksek üretkenlik, düşük bakım ve işletme maliyetleri sunuyor. Kalıplar sadece ön ısıtma, sonlandırma ve kurutma işlemlerinden geçiyor ve maliyetleri aşağıya çekiyor.