Fespa Berlin’e yeni UV baskı makineleriyle katılan ve yoğun gören Fujifilm, fuarın ziyaretçi sayısından ve ziyaretçilerin profilinden memnun döndü. Geniş formatta 5 metrelik yeni Acuity Ultra serisi ve Acuity B1 inkjet baskı makinelerini salon 2.2’de, Onset X3 inkjet baskı makinesi ve bu makine üzerindeki otomasyonu salon 5.2’de ziyaretçileri ile buluşturan Fujifilm Türkiye, Fespa’dan yeni bağlantılarla dönmeyi başardı.
Fuarda bir araya geldiğimiz Fujifilm Türkiye Grafik Sanatlar Inkjet İş Geliştirme ve Satış Müdürü Kerem Ege sorularımızı yanıtladı…
FEPA 2018’i Fujifilm açısından değerlendirir misiniz? Neleri öne çıkardınız?
Bu sene fuarda yeni iki UV makinemiz vardı. 3.2 m ve 5 m Acuity Ultra serisi süper geniş format ilk kez sergilendi. Aynı zamanda Acuity B1 model UV-dijital baskı makinesinin de ticari olarak lansmanı yapıldı. Ayrıca, Inca ile ortak standımızda tam otomatik robotik kollu Onset X3 model endüstriyel UV baskı makinemiz sergilendi. X3 modelinde hız 900 m²/saat’e ulaşıyor (2 pass baskı modeli ile 1100m²/saat). Son kurulumumuz ile şu an için Türkiye’de 2 adet Onset baskı makinemiz aktif ve verimli olarak çalışmaya devam ediyor.
Geçtiğimiz Fespa fuarları ile kıyasladığımız zaman bu fuar, çok daha kalabalık ve çok daha ilgi çekiciydi. Bizim açımızdan ticari olarak çok verimli geçti. Daha önce portföyde olmayan iki yeni ürün sergiledik. Özellikle 5 m modelimiz çok ilgi çekti. Bu makinenin üç buçuk pikolitre baskı kafası var ve iç mekan kalitesinde baskı da yapabiliyor. Biz bu makineyi kendi aramızda çok fonksiyonlu olarak tanımlıyoruz. Dış mekanla iç mekan baskının bir makineden alınmasını sağlıyor. İşletmelerin makine yatırım tutarlarını ve işletme giderlerini düşürüyor. Önümüzdeki sene 2 m versiyonun çıkması için çalışmalar yapılıyor. Fotoğraf kalitesinde baskı alabiliyor. Fujifilm olarak bu sektördeki liderliğimizin de avantajıyla çok sayıda kurulum hedefliyoruz. Makinemiz standart olarak CMYKLcLm 6 renkli. Opsiyonel olarak da yedinci bir renk olarak beyaz eklenebiliyor. 1200×1200 dpi çözünürlükte baskı kalitesi sağlanabiliyor. Maksimum 236 metre kare/saat hıza ulaşabiliyor. Fuar boyunca çok büyük beğeni gördü. Açıkcası bizim beklentimizden daha fazla ilgi, alaka ve talep gördü.
Nerelerden daha çok talep geldi? Hangi pazarlar daha hareketli?
İç mekan kalitesinde baskı yapabilme özelliği sayesinde çok farklı sektörlerden talep geldi. Son dönemlerde tekstile UV baskı (soft signage), pazarda çok popüler ve talep edilir durumda. Acuity Ultra, 3,5 pikolitre baskı kafası ve 1200x 1200 dpi baskı kalitesi ile bu tarz uygulamalarda fark yaratıyor. Ayrıca baskı esnasında makinenin ön tarafta bulunan led kontrol lambaları aracılığıyla kalite kontrol rahat bir şekilde yapılabiliyor. Böylece hatasız baskı yapılıp, işletmeler için müşteri memnuniyeti, verim, kârlılık artışı sağlanabiliyor.
Sektörlere bakınca, endüstriyel tarafta da kullanılabilecek gibi gözüküyor. Örneğin, duvar kâğıdı alanında. Çünkü, çok ince detaylar alınabiliyor. Hızından ve baskı kalitesinden dolayı fuar şirketleri de çok ilgileniyor. Fuar işi yapan işletmeler, bazı baskı makinelerinden hızı alabiliyorken istenen kaliteyi alamıyor. Ya da tam tersi, kaliteyi alabildiklerinde hızı alamıyorlar. Fuar işinde her şey acil ve son dakika olduğu için Acuity Ultra serisi 3,2 m ya da 5 m makinelerimizin tercih edileceğini düşünüyoruz. Fespa’da iki ayrı firma ile demo baskı organizasyonu planlandı.
Tüm bunların yanında maliyet konusunda da çok avantajlıyız. 5 metre segmentindeki rakiplerimizle kıyaslandığımızda çok daha az mürekkep kullanıp ince bir mürekkep filmiyle baskı yapabiliyoruz. Fujifilm Sericol tarafından özel formüle edilmiş UV mürekkebimiz sayesinde bize en yakın rakipten %35 daha az mürekkep tüketiyoruz. Bu düşük baskı maliyeti ile şu an için pazarda rakipsiz durumdayız. İşletmeler için çok düşük maliyet yaratıp kârlılıklarını arttırarak yatırım geri dönüşünü daha hızlı hale getiriyoruz. Mürekkep tüketiminde tüm bu tasarrufu sağlarken baskı hızını da en yakın rakibimizin iki katına çıkartıp daha hızlı üretim yapabiliyoruz.
Kısacası, Acuity Ultra serisi 3.2 m ve 5 m UV baskı makinelerimiz sayesinde, baskı kalitesi ve hız olarak çok üstte yer alıyoruz. Baskı maliyetinde ise en uygunuz. İnsanların ilgisi de ondan kaynaklanıyor. Makineyi 5 metre alınca üç farklı ruloya aynı anda baskı yapabiliyorsunuz. Daha önceleri rulo çaplarının hep aynı olması gerekiyordu. Yeni özelliğimiz sayesinde farklı çaplardaki ruloları aynı anda kullanabiliyorsunuz. Böylece sektördeki en büyük eksikliklerden birisine çözüm üretmiş olduk. Operasyonel kolaylık sağlarken malzeme kaybını da önlemiş olduk.
Bu eşsiz özelliklerinden dolayı Acuity Ultra Serisi 3,2 m ve 5 m UV baskı makineleri bizleri de heyecanlandırdı açıkçası. Son dönemlerdeki başarılı satışlar, iş geliştirme projelerimiz ve en önemlisi %100 müşteri memnuniyeti sağlayan satış sonrası servis hizmetlerimizden dolayı 1 Nisan 2018 tarihinden itibaren Afrika, Orta Doğu ve Orta Asya pazarları da Fujifilm Türkiye ofisinden yönetilecek. Bu fuarda, tüm bu pazarlardaki distribütörlerimiz ve potansiyel müşterileri ile çok ciddi alım görüşmeleri gerçekleştirdik. Çok kısa dönemde bu bölgelerde de satışlarımız gerçekleşecek gibi gözüküyor.
Acuity B1 tarafına gelirsek, 70 x 100 ebadında özellikle düşük tirajlı işlerde ofsete alternatif olarak üretilmiş, Onset teknolojisinin kullanıldığı yeni bir UV baskı makinesidir. Bu yeni modelde 7 pikolitre Fujifilm Dimatix baskı kafası kullanıldı. CMYK versiyonu ile 120 tabaka/saat hızında baskı alabiliyorsunuz. Daha hızlı baskı alabilmek için CMYK+CMYK olarak 8 kanal makine alabilir ve baskı hızınızı 200 tabaka/saat yapabilirsiniz. 4 puntoya kadar çok net, okunabilir kalitede baskılar alabilirsiniz. En büyük avantaj, düşük tirajlı işleri ofset yerine dijital olarak basabilir, isterseniz kişiselleştirme ya da değişken data uygulaması yapabilirsiniz. Türkiye’de de hibrit (hem ofset hem de dijital baskı) işletmelerin sayısı günden güne artıyor ve bu yeni ürünümüzün iyi bir alternatif olacağını öngörüyoruz. Ofset baskı sektöründeki birçok işletmede şu an zaten Fujifilm’in baskı kalıbı ya da baskı kimyasalları ürünleri kullanılıyor. Bu alandaki lider tecrübemiz ve temelleri çok uzun yıllara dayanan müşteri ilişkilerimiz sayesinde, bu makinenin pazarlanması ve satılması konusunda çok ümitliyiz.
Medya çeşitliliği nasıl?
Acuity B1’in hibrid (LED ve konvansiyonel ) UV kürleme özelliğinden dolayı bu makine ile hassas malzemeye de baskı yapabiliyorsunuz. Yani, şeffaf, ısıya duyarlı malzemelere baskı yapılabiliyor. Baskının yapıldığı anda LED UV lambaları sayesinde ön kürleme yapılıyor. Daha sonra konvansiyonel UV kurutma tüneliyle beraber ana kürleme tamamlanıyor. Son olarak ofset makinelerinde olduğu gibi istifleme şeklinde işlem sonlandırılıyor. Makine 0.1 mm ile 10 mm arasındaki kalınlıklardaki medyalara baskı yapılabiliyor. Manuel beslenirse saatte 120 tabaka (CMYK olarak), CMYK-CMYK olur ise saatte 200 tabaka hıza çıkabiliyor.
B1 formata ilgi nasıl?
Biz bu fuara Fujifilm kalıp satış ekibiyle beraber geldik. Acuity B1 makinesini kalıp satış ekibimizin de görmesini, değerlendirmesini istedik. Onların da ilk görüşleri olumluydu. Hemen ilk etapta uygun olacağını düşündüğümüz müşterilerin ziyaretleri için planlama yapıldı. Türkiye’de 3 ayrı sektörü ilk etapta kendimize hedef alacağız. Bizi sevindiren bir diğer haber ise, iki adet Onset makine kurulu olan Ortadoğu’daki bir müşterimiz, Acuity B1 makinemiz için de ön sipariş verdi.
Onset tarafında ne gösterildi?
Bizim için güzel olan Fespa’nın bulunduğumuz oluklu bölümünde makine sergileyen tek firma olmamız. Onset çok uzun yıllardır kullanılan, kendini ispatlamış bir UV baskı makinesi. Robotik otomasyon sistemi ile sürekli baskı yapan makine, mevcut ve potansiyel müşterilere gösterildi. Yerinde kapasite artırımı paketlerimiz müşterilerimiz ile değerlendirildi.
Onset tarafında Türkiye’den iki yeni potansiyel müşterimiz oldu. Fuar sonrası ziyaret ve daha detaylı demo, yatırım fizibilite görüşmeleri planlandı. Yüksek kapasiteli üretim makinelerine yatırım yapmayı planlayan tüm firmaları bekliyoruz. Fujifilm’den makine satın alsalar da almasalar da, bunca yıl edindiğimiz tecrübelerden faydalanmalarını ve “doğru yatırımı” yapabilmeleri için bizlerle görüşmelerini tavsiye ederiz. Toplam sahip olma maliyeti hesaplamalarında Fujifilm avantajlarını paylaşmak isteriz. Amerika ve Avrupa’daki işletmelerin çoğuna, Onset veya muadili makineler girdi. Artık, Türk işletmelerin de melez yapıyı oluşturması lazım. Hem analog üretim, hem de dijital üretim olması gerekiyor.