Matset A.Ş. Türkiye temsilciliğini yürüttüğü Agfa ve Massivit 3D standlarında ziyaretçilerine yeni teknolojilerini tanıttı. Agfa standında Agfa ürün yelpazesindeki makinelerin demoları VR gözlük teknolojisi ile gerçekleşti. Ayrıca ürünlerdeki yenilikler de stanttaki dokunmatik ekranlardan izlendi. Massivit 3D standında içten aydınlatma yapılmasına olanak sağlayan baskı örnekleri sergilendi. Tek seferde 180 cm yükseklikte baskı yapabilen Massivit 1800 modeli ve aynı teknolojiye sahip Massivit 1500 modeli de ziyaretçilerin ilgisine sunuldu.
Agfa, Fespa Berlin 2018 fuarına özel, sanal gerçeklik ile iç içe, yaratıcı ve yeni görsel deneyimler sunan, interaktif ve sürükleyici bir stant konseptiyle ziyaretçilerini ağırladı. Bu yıl Agfa standının yıldızları makineler yerine, geniş çeşitliliğe sahip birbirinden farklı görseller ve uygulamalar oldu. Stantta görülen her uygulama yüksek pigmentasyona sahip hızlı kürlenebilen Agfa mürekkepleri ile Agfa geniş format UV inkjet (baskı) makinelerinin baskıları ile donatılmıştı. Ziyaretçiler stanttaki baskı uygulamalarını incelerken Virtual Reality gözlükler ile makine demolarını izleme fırsatı buldular.
Agfa’nın yanında fuarın en ilgi çekici stantlarından Massivit 3D etkileyici büyük boy 3D baskı örnekleri ve UV kürlenebilen malzemesi sayesinde içi boş olarak basılarak, hem hafiflik kazanan hem de içten aydınlatma yapılmasına olanak sağlayan 3D baskı örnekleri sergilendi. Tek seferde 180 cm yükseklikte baskı yapabilen Massivit 1800 modelinin yanı sıra aynı teknolojiye sahip Massivit 1500 modeli de ziyaretçilerin ilgisine sunuldu.
Fespa Berlin’de Matset A.Ş. inkjet Satış Müdürü Tuğrul Turgay sorularımızı yanıtladı.
Agfa tarafında Fespa’da neleri öne çıkartıyorsunuz?
Standa baktığınızda çevrenizde gördüğünüz her şey Agfa geniş format makineleriyle basılmış numuneler. Duvarlarda gördüğünüz baskılardan diğer objelere kadar her şey Agfa geniş format makinelerinde Agfa UV mürekkepleriyle üretilen ürünler. Agfa ürün yelpazesinde yer alan toplam 14 farklı model makinenin sergilenmesi mümkün olmayacağından VR gözlük teknolojisi sayesinde kişiye özel makine demolarını gerçekleştirdik. Ayrıca Agfa standından ücretsiz temin edebileceğiniz VR gözlükler ile cep telefonunuza ilgili kare barkodu okutup, 3D olarak Agfa geniş format baskı makinelerinin tanıtımlarını izleyebiliyorsunuz. Ürünlerimizdeki yenilikler de stanttaki dokunmatik ekranlarımızdan izlenebiliyor.
Agfa Jeti serisi
Agfa’ya Jeti serisinden iki yeni model eklendi bir tanesi Jeti Tauro 3300. İki metre 50 cm genişliğinde olan Jeti Tauro’nun 2500 modeline göre ilk dikkat çeken üstünlüğü 3,3 metre genişliği ve saatte 275 m²’den 453 m²’ye çıkarılan hızı. Agfa’nın hızlı kürlenebilen mürekkebi, kafa ateşleme algoritmalarını yöneten yazılımları ve yeni Agfa belt sistemi hız artışının sağlanmasındaki en önemli etkenler. Jeti Tauro 3300 modelinin diğer bir üstünlüğü tam otomasyon ile çalışabilen bir model olması.
Agfa Anapurna serisi
Aynı zamanda Anapurna serisinde de endüstriyel segmentte, biraz daha pazarın giriş seviyesinde ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik 160 cm genişliğinde yine LED teknolojisi ile çalışan yeni Anapurna 1650 modelimiz eklendi. İsterseniz dört isterseniz altı renk kurulabiliyor. Beyaz rengi de kullanabiliyorsunuz. Renk tutarlılığı ve baskı hassasiyeti yüksek bir makine. Agfa’ nın kalite ve performansını koruyarak, Hem yer avantajı sağlayan hem de daha düşük bütçelerle endüstriyel tip makine sahibi olmak isteyenler için üretilen bir diğer yeni modelimiz.
Fuarda makineleri değil makinelerimizle basılmış ürünleri, numuneleri görüyoruz. Bu fuarda tamamıyla baskı üzerine yoğunlaşıldı. Yeni aplikasyonlar, yeni uygulamalar üzerine bir çeşitlendirme yapıldı. Özellikle geniş formatta kullanılan UV boyaların ve çeşitli baskı altı malzemelerin üzerine yapılan baskılar sergilendi. Makinelerde en yüksek hızdaki baskı kalitesiyle en düşük hızdaki baskı kalitesi arasındaki farklılıkları göstermek maksadıyla aynı görselle yapılan baskılar yan yana gösteriliyor. Özellikle vurgulanan nokta, baskı hızı arttıkça alışkın olduğumuzun aksine düşmeyen baskı kalitesi. Üretim modlarında dahi görüntü kalitesinden bir kayıp gerçekleşmiyor. Ana temamız bu. Artık iş esnasında baskı modu tercihleri yaparken hız mı, Kalite mi, ikilemi yaşamayacağımız yeni bir dönem başlıyor.
Agfa’nın en büyük avantajlarından bir tanesi de çok az mürekkep sarfiyatıyla çok canlı görüntüler elde etmek. Bu konuda yeni bir şey var mı?
Agfa hem makinelerini hem makine yazılımlarını hem de makinelerin kullandığı boyaları üretebilen tek firma. Düşük mürekkep tüketimi ve maliyetlerinin sebebi ise Agfa’nın kendi yazılımlarını geliştirebilmesinden ve ürettiği yüksek pigmentasyona sahip mürekkeplerinden kaynaklanıyor. Agfa’nın uzmanlık konusu mürekkep üretimi olduğu için rakiplerine göre % 30 daha az mürekkep kullanarak doğru rengi elde edebiliyor. Agfa’nın mürekkep teknolojisi, sürekli baskılarda da renk değişim hassasiyetini minimuma indiriyor.
Beyaz baskıda ve medya yelpazesinde bir değişiklik, gelişme var mı?
Agfa’da varnish-lak, primer gibi çeşitli mürekkepler kullanılabiliyor. Beyaz mürekkebi şu anda tüm makinelerde kullanabiliyoruz. Opasitesi yüksek beyaz mürekkep ile fazla mürekkep tüketimine sebep vermeden ve makinenin hızını düşürmeden istediğimiz kalitede örtücü beyaz baskıyı elde edebiliyoruz.
Tüm makineler LED teknolojiye geçtikten sonra artık çeşitli medyaların kullanımı çok daha rahat hale geldi. Isıya duyarlı hassas malzemelere de artık baskı yapılabiliyor. Aynı zamanda lamba ömürlerinin uzaması da bir diğer avantaj. Sarf malzeme giderlerimizi düşüren bir çözüm olarak karşımıza çıkıyor led sistemler. En büyük avantajı da makinelerin baskıya girme ve durma sürelerinin çok hızlanması.
Fuarda insanlar en çok ne ile ilgileniyorlar?
Şu anda makine modellerine pek bakılmıyor. Makine özellikleri ve hızları zaten pek çok markada beklentileri karşılıyor. Artık mürekkep özellikleriyle, yani mürekkebin kalitesiyle, başarısıyla ilgili uygulamalar üreticiye değer katıyor. Makinelerin hammaddesinin mürekkep olduğunu düşündüğümüzde, yüksek kaliteli mürekkeplerle alınan neticeler rekabetçi ortamda bize fırsat sağlıyor
Massivit’in jel malzemesi çok hızlı kürlenebildiği için makine hızlı baskı yapıyor
Massivit 3D tarafında neler var?
3D teknolojisi çok farklı sektörlerde başarı ile kullanılıyor. Fakat hızları çok düşük ve ebatları küçük. Bu fırsatı değerlendiren Massivit 3D teknolojisini reklamcılık, tanıtım ve açık hava sektörünün ihtiyaçlarına göre geliştirip pazarda yep yeni bir fırsat ortamı yarattı. Klasik 3D teknolojisinde ısıyla baskı malzemesi eritilerek oluşturulan objeler Massivit’ te LED UV ile kürlenen ve sertlik kazanan jel formundaki sarf malzemesiyle oluşturuluyor. Massivit jel malzemesi çok hızlı kürlenebildiği için makine hızlı baskı yapabiliyor ve baskı esnasında desteğe ihtiyaç duymadığı için çok büyük objeler yaratabiliyorsunuz. Massivit ilk olarak 1800 modeliyle pazara çıkmıştı. 1800 modeli 180 cm yüksekliğinde 1,6 metrekarelik taban ölçüsüne sahip bir makineydi. Hız ve kalitede farklılık olmaksızın yüksekliği 150 cm ye indirilen yeni modelimiz de stantta ziyaretçilerin ilgisine sunuldu. İki model de baskı kalitesi anlamında aynı olmasına rağmen 1500 modeli bazı değişikliklerle daha ekonomik bir çözüm sunulabiliyor. 1800’de kullanılan iki kafa teknolojisi, aynı anda iki farklı işi basabilme yeteneğini gösteriyordu. 1500 tek kafa modeliyle aynı hızda baskı gerçekleştirebiliyor.
İçi boş olarak üretilen obje boyanabiliyor, ışıklandırılabiliyor, folyo ile kaplanabiliyor.
3D baskıda pazarda nasıl bir gelecek var, renkli uygulamalar boyama ile mi gerçekleşiyor?
Türkiye pazarında geniş formatta rekabet oldukça arttı. 3D baskı, geniş formatta artan rekabete alternatif ve destekleyici unsur olarak, tüm dünyada ve Türkiye pazarında ilgi çekiyor. İlgi çekmesinin en büyük nedeni 2D baskılardaki düşük kârlılıklar ve 2D baskıları 3D ile entegre edip zenginleştirip üreticinin müşterilerine çeşitlilik sağlama isteği. Tüketicinin 3D objeler kullanılarak zenginleştirilmiş bir reklam uygulamasına gösterdikleri ilgi, yalnız 2D ile yapılmış bir çalışmaya gösterdiklerinden çok daha fazla. Massivit ile basılan 3D objenin veya uygulamanın bir diğer avantajı da içeriden aydınlatılabilir (ışıklandırılabilir) olması. Normalde 3D baskılarda iç kısım malzemenin kendisiyle dolu olarak üretilirken Massivit’in en büyük avantajı objenin içinin boş olarak üretilebilmesi. Bu da hem hafiflik hem de içeriden aydınlatma imkanı sağlıyor. Tabii baskı maliyetini de azaltıyor. Dış mekan – iç mekan uygulamalarda aydınlatılabilir görsellerin çok daha fazla ilgi çektiğini biliyoruz.
Üretilen objenin üzerinin boyanabilmesi ve ışıklandırılabilmesi renkli jel kullanma ihtiyacını şu anda gerektirmiyor. Çok basit son uygulama işlemleriyle birlikte malzeme tüketicinin son istediği hale kolaylıkla getiriliyor. Üretilen Pek çok objede daha çabuk sonuç elde edebilmek için folyoyla da kaplanabiliyor.
Bunların yanı sıra, thermoform uygulamaları için gerekli kalıpları da Massivit ile çok hızlı bir sürede ve CNC’ye göre daha fazla detay alarak üretebiliyoruz. Poliüretan köpük kullanarak İçi boş olan objeyi daha dayanıklı hale getirebiliyoruz. Channel Letter harflerin ve ışıklı kasaların üretiminde de Massivit sektöre birçok yenilik ve kolaylık sunuyor.