Basım Sanayi Eğitim Vakfı (BASEV) merkezinde gerçekleştirilen törende duygu ve düşüncelerini aktaran öğrenciler ve öğretmenleri, okul – sanayi iş birliğinin öğrencilerin ufuklarını nasıl açtığını ve mesleğe bakışlarını ne kadar olumlu etkilediğini ortaya koydu.
(İstanbul) BASEV Eğitim Sponsoru hubergroup Türkiye bünyesindeki Ink Academy tarafından okul – sanayi iş birliği düşüncesinden hareketle düzenlenen ‘Meslek Lisesi Sektör Meselesi’ konulu sosyal sorumluluk projesinin mezuniyet töreni 9 Mayıs’ta BASEV’in 100. Yıl Matbaacılar ve Ambalajcılar Sitesi’ndeki merkezinde gerçekleştirildi. Törende yapılan konuşmalar, özellikle öğrencilerin matbaacılığa bakışlarıyla ilgili ön yargılarının proje sayesinde nasıl değiştiğini ve mesleğe daha sıcak bakmalarına, derslerine daha ilgiyle odaklanmalarına yol açtığını gösterdi.
hubergroup’un sosyal sorumluluk projesi
Törenin açılış konuşmasını yapan hubergroup Türkiye Yönetim Danışmanı, BASEV geçen dönem yönetim kurulu üyesi ve geçen dönem BASEV kadın platformu yönetmeni Fatma Apaydın, Meslek Lisesi Sektör Meselesi programı, hubergroup Türkiye olarak ortaya koyduğumuz bir sosyal sorumluluk projesi” diyor ve şöyle devam ediyor. “hubergroup Türkiye olarak inanıyoruz ki insanlar sorumlu oldukları kadar mutludur. Bu görüşe sahibiz. Bizi motive eden şeyler sadece finansal veriler değil. Onun ötesinde bulunduğumuz ortama bir şeyler katabilmek, sektörü geliştirebilmek, gençlerimizle elele vererek bir şeyler yapabilmek bizi mutlu ediyor. Onun için bu projeyi ortaya koyduk. Yaklaşık bir yıl kadar önce bu tarihlerde bu anlayışla hubergroup Türkiye Sosyal Sorumluluk Proje Grubu’nu oluşturduk ve eğitime odaklandık. Goethe, ‘inanç yaşamın gücüdür’ diyor. Sektörümüze inandığımız, doğru sektörde olduğumuzu bildiğimiz, ülkemize inandığımız için, geleceğe umutla bakabilmek ve geleceğe umutla uzanabilmek için bu projeyi yaptık.
Proje hem gençleri hem de öğretmenleri kapsıyor
Gençleri yönlendiren öğretmenleri unutmak olamazdı. Bu projede hem öğrenciler hem de öğretmenlerle birlikte olduk. Sektörümüzün önemli sorunlarından birinin kalifiye insan gücü olduğunu biliyoruz. Üretimi de bilen, teknolojiye hakim, teknik altyapısı olan, geleceği kucaklayabilecek vizyoner insan gücüne sektörümüzün ihtiyacı var. Bunun temel taşı da öncelikle matbaa meslek liseleri, sonra matbaa ile ilgili üniversitelerdir. Şunu da biliyoruz ki matbaa meslek liselerinden mezun olan birçok genci sektör dışına kaptırıyoruz. Ama biz onların sektörde kalmalarını istiyoruz. Bu bakış açısından hareketle nasıl matbaa meslek liselerine yönelebiliriz diye düşündük. Bu konuda esinlendiğimiz bir proje oldu. Birkaç yıl önce Koç Holding’in başlattığı ‘Meslek Lisesi Memleket Meselesi’ diye bir proje vardı. Biz de ‘Meslek Lisesi Sektör Meselesi’ adını benimsedik.
İstanbul’daki üç matbaa meslek lisemizin yönetici ve öğretmenleri bizi çok sıcak karşıladılar. İstanbul Borsa Kavaklı Meslek Lisesi, İstanbul Küçükçekmece Dr. Oktay Duran Matbaa Meslek Lisesi ve İstanbul Zeytinburnu İTO Meslek Lisesi ile çalışmalara başladık. Her okuldan 7’şer öğrenci istedik. Hem okullarımız hem öğrencilerimiz asla bizi mahçup etmediler. Öğretmenlerimizin de payları çok büyük. Onlar sayesinde çok iyi bir proje gerçekleştirdik.
“Kendiliğinden bir burs fonu da oluştu”
Programımızı iki aşamalı olarak düşündük. İlk aşamada seminerler yapıldı. Temel renk yönetimi, mürekkep bilgisi, kâğıt bilgisi, baskı altı malzemesi olarak film bilgisi verdik. Öğrencilerimiz renk laboratuvarında inceleme yaptılar. Bir panel düzenledik ve öğrencileri fabrika ziyaretlerine götürdük. Ziyaret edebileceğimiz yerleri kategorilere ayırdık; ambalaj, ticari baskı, gazete baskısı gibi farklı ortamları deneyimlemelerini istedik. Her kategori için üç aday firma belirledik. Onları en çok ciro yaptığımız şirketler arasından değil; öğrenciler için en faydalı olabilecek şirketler arasından seçtik. Listenin başına yazdığımız firmalar bizi memnuniyetle kabul ettiler ve tesislerinde ağırladılar. O tesislerin görülmesinin öğrencilerimize çok şey kattığını düşünüyorum. Yılbaşında başladık ve şimdi programın ilk adımını bitiriyoruz.
Programımızı öğrencilerimiz, öğretmenlerimiz, seminer veren eğitmenlerimiz, hikayelerini paylaşan meslek lisesi mezunu panelistlerimiz, tesislerinde bizi ağırlayan firmalarımız ile gerçekleştirdik. Firmalar bize en gizli, en değerli yerlerini, üretim alanlarını açtılar. Bir de program içerisinde kendiliğinden gelişen bir durum oluştu. Küçük bir burs fonu da oluştu. Bu fonu da gelecek eğitim – öğretim yılı içerisinde okullarımızla bir proje geliştirerek kullanmaya başlayacağız. Bu fona bayilerimiz, iş ortaklarımız ve müşterilerimizden destek veren birçok firma oldu. Şu anda Matbaa Meslek Lisesi Sektör Meselesi projemiz için mütevazı da olsa bir fonumuz var. Bu fonu da nasıl kullanacağımızı birlikte değerlendiriyor olacağız.”
Fatma Apaydın’ın konuşmasının ardından hubergroup Türkiye Satınalma ve İdari İşler Yöneticisi Özcan Koçik tarafından hazırlanan ‘Meslek Lisesi Sektör Meselesi’ görsellerinden oluşan bir sunum gösterildi. Sonra projeye katılan öğrencilere katılım belgeleri ve öğretmenlere ve okul yöneticilerine, katkıda bulunan sektör mensuplarına, panelistlere, fabrika gezileri için tesislerinin kapılarını açan firma yöneticilerine teşekkür belgeleri takdim edildi.