Önder Ofset, matbaacılığa 1963 yılında başlayan Mehmet Ekinci tarafından 1972 yılında kurulmuş. 46 yıldır Kayseri’de hizmet veren firma şu anda ikinci kuşak tarafından yönetiliyor. Mustafa Engin Ekinci idari işlerden, Ercan ve Ekrem Ekinci ise üretimden sorumlu. Matbaacılar Sitesi’nde idari merkezi bulunan Önder Ofset’in üretim tesisi Organize Sanayi’de yer alıyor. Makine parkında Roland 5 renk, SpeedMaster 74, GTO 52, form baskı makinesi, baskı sonrası makineleri ve 4 adet tipo baskı makinesi bulunuyor. Matbaanın 15 çalışanı var.
“Çıraklığını yapmadığın işin ustalığını yapamazsın” ilkesiyle çalıştıklarını belirten firmanın kurucusu Mehmet Ekinci, bugüne kadar hiçbir zaman dürüstlükten ve baskı kalitesinden taviz vermeden çalıştıklarını ifade ediyor. Teknoloji geliştikçe ayak uydurmaya çalıştıklarını söyleyen Ekinci, 2000 yılından itibaren çocuklarının devreye girerek işleri onların teslim aldığını aktarıyor. İkinci kuşağın devreye girmesiyle atılım yaşayan Önder Ofset, 2005-2006 yıllarında renkli ofset makine yatırımını gerçekleştirmiş. Yaptıkları yatırımla Matbaacılar Sitesi’ne ilk çok renkli makineyi onlar getirmiş.
“Avantajımız, ürün çeşitliliği”
2013 yılı itibariyle üretim tesislerini Organize Sanayi’deki 1850 metrekarelik yere taşıdıklarını söyleyen Mustafa Engin Ekinci, ağırlıklı olarak Organize Sanayi’deki firmalara insert, katalog, dergi ve broşür tarzı işler yaptıklarını belirtiyor. En büyük avantajlarının ürün çeşitliliği olduğunu aktaran Ekinci, “Organizedeki matbaalar genelde kartvizitle ya da ufak işlerle, faturalar ile uğraşmak istemiyor. Biz ise tiraj az ya da çok olsun gelen işi yapıyoruz. Yani bir firma bizimle anlaştığında baskı anlamında hangi hizmete ihtiyacı varsa bizden satın alabiliyor” diyor.
“Dijital baskıya ve ambalaja dönük yatırım planımız var”
Matbaacılığın, dijital teknolojilere geçiş aşamasında olduğunu belirten Ekinci, Matbaacılar Sitesi’nde bulunan 1000 metrekarelik yerlerini zamanla baskı merkezine çevirmeyi hedeflediklerini söylüyor. Piyasa şartları olgunlaştığı takdirde dijital baskıya ve ambalaja dönük yatırım planları olduğunu aktaran Ekinci, “Perakende iş artıyor, tirajlar düşüyor. Site’deki yerimize renkli ufak bir Xerox dijital makine alarak başladık. Basamak basamak ilerlemeyi düşünüyoruz. Organize Sanayi’deki yerde ise ambalaja yönelik yatırım yapmayı planlıyoruz” diyor.
“Kurdaki hareketlilikten dolayı sıkıntı yaşıyoruz”
Kayseri’deki işlerin son zamanlarda biraz durgun olduğundan bahseden Ekinci, “Eski ciroları üç aşağı beş yukarı yakalıyoruz. Bu ay az gibi gözüken iş bir sonraki ay biraz toparlanarak dengeleniyor. Ancak istikrar yok. Döviz kurundaki hareketlilikten dolayı sıkıntı yaşıyoruz. Eskiden olduğu gibi %50-70 civarlarında karlılık dönemi bitti. %5-20 aralığındaki karlılıkla çalışıyoruz. Bu noktada bizim avantajımız çıraklıktan geldiğimiz için işçilik maliyetimizin düşük olması. Aynı zamanda rekabet gücümüzün artması ve malzemeyi daha ucuza almak için kağıdı, boyayı, kimyasalları nakit veya kredi kartıyla almaya özen gösteriyorum” diyor. Ödemelerde nadir de olsa sıkıntı yaşadıklarını söyleyen Ekinci, bu sıkıntıların işlerini etkileyecek düzeyde olmadığını kısa zamanlı gecikmeleri kendi finansmanları ile çözebildiklerini belirtiyor.
Kalifiye eleman bulmakta sıkıntı yaşadıklarını aktaran Ekinci, usta ve yetişmiş grafiker bulmakta sıkıntı çektiklerini vurguluyor.