Matbaacılar Federasyonu Genel Kurulu’nda üçüncü kez başkanlığa seçilen Hüseyin Gürbüz, Federasyon’un çalışmalarını Matbaa Haber’e değerlendirdi.
Matbaacılar Federasyonu’nun kuruluş yılı olan 2010 yılından bu yana Federasyon Başkanlığı’nı yürüten Gürbüz, amaçlarının matbaacılık sektörünün tüm bileşenlerini kapsayacak şekilde örgütlenmek olduğunu belirtiyor. Tedarikçisinden makine satıcısına, sanayicisinden tüccarına kadar örgütlenme çalışmalarına devam ettiklerini söyleyen Gürbüz, “Bu meslek grubunda bulunan insanlar olarak hepimiz aynı gemideyiz. Sorun hepimizin sorunu” diyor. Türkiye’de örgütlenmenin kolay olmadığını aktaran Gürbüz, örgütsüz bir toplumda sonuç elde etmenin zor olduğunu vurguluyor.
“Küçük ve orta ölçekli matbaalar mutlaka birlikte hareket etmeli”
Küçük ve orta ölçekli matbaaların mutlaka birlikte hareket etmesi gerektiğini söyleyen Gürbüz, böyle olmadığı takdirde bu matbaaların yok olacaklarını belirtiyor ve küçük ve orta ölçekli matbaaların hayatta kalması için yaptıkları çalışmaları şöyle özetliyor, “En önemli çalışmalarımızdan birisi küçük ve orta ölçekli matbaaların maliye anlaşmalı işleri hakkında. Bu işler yavaş yavaş tedavülden kalkıyor. E-fatura’ya geçildi ancak yine bir şekilde çıktı alınıyor, kağıt kullanılıyor. Bu kağıtlar yerine bizim bastığımız kağıtların kullanılmasıyla ilgili Maliye Bakanlığı ile görüşmelerimiz devam ediyor. Yine basit usulde kullanılan evraklar TESK tarafından basılıyor. Bunların anlaşmalı matbaalar tarafından basılması için büyük bir çaba gösteriyoruz. Çünkü bu evrakları kullananlar esnaflarımızın müşterileri. Türkiye genelinde 900.000 basit usulde vergi mükellefi bulunuyor. Bunların işi TESK tarafından bir tane matbaada bastırılıyor. Ama bu işler bizim piyasamıza girerse Anadolu’da matbaacılık bir süre daha yaşar diye düşünüyoruz. Görüşmeler için hükümetin kurulmasını bekliyorduk, kuruldu. Şimdi görüşmelere tekrar başlayacağız. Umarım sonuç elde ederiz.
“Organize matbaacılığa karşı bir yapılanma düşüncesindeyiz”
Organize matbaacılığa karşı da bir yapılanma düşüncesindeyiz. En büyük çabamız küçük ve orta ölçekli matbaaları birleştirerek ortak bir matbaa kurmak. Ama bu da ülkenin bugünkü koşullarında çok zor. İnsanların algısı da çok ortaklı şirket mantığına uygun değil. Sıkıntılı bir süreç ancak biz görev süremiz boyunca elimizden geleni yapacağız.”