Adını Şerafettin Polat tarafından kurulduğu yıl olan 1972’den alan 72 Tasarım Ltd. Şti. Cebeci ve Balgat şubelerinde hizmet vermeye devam ediyor. Balgat şubesi 300 metre kare Cebeci şubesi 150 metre kare olan firmada toplam 12 kişi çalışıyor. Cebeci şubesi tez üzerine ve öğrenciye dönük hizmet veren firmanın Balgat şubesi bir üretim merkezi. 72 Tasarım’ın işleri yoğun olarak akademik yayınlardan ve kitap baskı işlerinden oluşuyor.
Önceleri teksir makineleriyle çalışmaya başlayan Şerafettin Polat, daha sonra diğer teknolojileri de takip ederek bir yol çiziyor. İkinci kuşak olarak Volkan Polat 1985 yılında devreye giriyor. Her yeni teknolojiye yatırım yapmaya özen gösteren firma, geçtiğimiz aylarda siyah beyazda Konica Minolta bizhub PRESS 1052 yatırımı yapmış. Volkan Polat yaptıkları son yatırım hakkında şu değerlendirmede bulunuyor, “Bu makinede otomatik kapak takma, sırt düzleştirme ve tel dikiş özelliği mevcut. Makine işi basıyor, kapağını takıyor, sırtını düzleştiriyor ve tel dikişini yapıyor. Eskiden tüm bu işleri makinenin başında duran üç kişi yaparken makinenin başında duran kişi sayısı bire düştü. Çünkü tüm işleri makine kendisi yapıyor. İşlerimizde büyük kolaylık sağladı.”
72 Tasarım’ın makine parkında Ricoh’un C9110 modeli ile geniş formatta 160 cm genişliğindeki Latex de bulunuyor.
“Matbaalar ve dijital baskı merkezleri birbirinin tamamlayıcıları”
Matbaacıların dijital baskıyı düşman olarak görmelerinin çok yanlış olduğunu söyleyen Polat, “Aslında dijital baskı merkezleri ile matbaalar birbirinin tamamlayıcıları. Dijital baskı merkezleri, matbaaların yardımcısı gibi. Örneğin bizim çözüm ortağımız olan matbaalar var. Yüksek tirajlı işler geldiğinde biz bu işleri onlara, düşük tirajlı işler geldiğinde onlar işleri bize gönderiyorlar. Karşılıklı olarak birbirimizi tamamlıyoruz. Ancak bizi düşman olarak görüp dijital makine yatırımı yapan matbaacılar var. Bundan faydalananlar sadece makine satıcıları. Hali hazırda kurulu bir sistem varken neden gidip yatırım yapayım? Akıllıca çalışan matbaalar düşük tirajlı işlerini bana çok yüksek tirajlı işlerini ise organize matbaaya götürerek daha karlı oluyorlar” diyor.
Bobin baskıya dönük yatırım planı
Son zamanlarda bobin yatırımı düşündüklerini dile getiren Polat, bobinden bobine ve bobinden tabakaya baskı yapabilen baskı makineleri hakkında 1 senedir araştırma yaptıklarını belirtiyor. Baskı maliyetlerinin Avrupa şartlarına göre hesaplandığını Türkiye için henüz makul olmadığını söyleyen Polat, fiyatlar makul seviyeye geldiğinde bu makinelerin tüm Türkiye’ye aniden yayılacağını düşünüyor.
72’den yeni bir internet sitesi: kitap72.com
Uzun yıllardır dijitalbasimevi.com adresinden müşterilerine hizmet veren 72 Tasarım’ın kitap basımına yönelik açtığı kitap72.com dikkati çekiyor. Önceki sitede fiyatlandırmadan ziyade dosya transferi ve iş takip yapılırken yeni site aracılığıyla müşteriler işin özelliklerini girerek fiyat alabiliyorlar. Yeni sitenin kendilerine büyük kolaylıklar sağladığını dile getiren Polat kurdukları sistemi şöyle anlatıyor, “Müşterilerimiz kendi yazılımımız aracılığıyla güncel fiyat alabiliyorlar. Mesela kağıt fiyatları arttıysa anında sitedeki fiyatlar güncelleniyor. kitap72.com aracılığıyla ciddi bir zaman tasarrufu yapmış olduk. Eskiden sürekli fiyat sormak için arayan müşterilerimiz olurdu. Kafamızı hesap makinesinden kaldıramazdık. Şimdi müşteri işinin özelliklerini giriyor fiyatını alıyor. Kabul ederse dosyasını gönderiyor, internet üzerinden isterse taksitlendirerek ödemesini de yapabiliyor. Matbaalar da bu sistem üzerinden fiyat alabiliyor. Müşteri fiyatının üzerinden matbaacılara indirim uyguluyoruz. Bize gönderilen işi basıp, anlaşmalı olduğumuz kargo aracılığıyla gönderiyoruz.
Bu sistem için bir kargo firmasıyla da anlaşma yaptık. Bize gelen işlerin bilgileri bir tuş ile kargo firmasının sistemine gidiyor. Müşterinin isim, adres gibi bilgileriyle otomatik olarak gönderi barkodu oluşturuluyor. Diğer türlü personel hatası nedeniyle farklı yerlere giden kargolarımız olmuştu. Bu sayede bu sorunun da önüne geçmiş olduk. kitap72.com aracılığıyla Ankara dışı işlerimiz de hızlandı. Diyarbakır’dan Edirne’ye kadar müşterimiz mevcut. Hatta, bazı ajanslar ve matbaalar işlerin direkt olarak müşterinin adresine gönderilmesini istiyor. Biz de onlar adına buradan direkt olarak müşteriye işi gönderiyoruz. Aradaki ajans ya da matbaa işi görmeden çözmüş oluyor. Ekstra kargo masrafından da kurtulmuş oluyor.”
“Yıl sonuna doğru ciddi bir yoğunluk yaşanacağını düşünüyorum”
Yeni bir yere taşınmak ve yeni yatırımlar yapmak için kurun düzelmesini, ortalığın sakinleşmesini beklediklerini söyleyen Polat, “Ben bu durgunluğun ve gidişatın düzeleceğine inanıyorum. Bir iki ay sonra yavaş yavaş düzen oturacak. Bir de tabii hükümet sistemi değişti, malum Ankara’da kamuya çalışan çok firma var bunların işleri de durmuş vaziyette. Kurların oturup ortalığın sakinleşmesi ve yeni hükümet sisteminin oturmasıyla matbaalar ve dijital baskıcıların yıl sonuna doğru ciddi bir yoğunluk yaşayacağını düşünüyorum” diyor.