36 ortağı bulunan Ziraat Gurup Matbaacılık’ın 26 ortağı hali hazırda matbaada bilfiil çalışıyor.
1970’li yılların başlarında matbu evraklarının kendi bünyesinde hazırlanması için Ziraat Bankası müdürlük bünyesinde matbaa bölümünü oluşturmuş. Yaklaşık 40 yıllık faaliyeti içeresinde matbaa, bankanın bütün matbuu evrak, doküman, yazışma ve hatta çeklerini kendi bünyesinde üretmiş. İlerleyen zaman içeresinde gerek devlet politikalarından gerekse bürokrasinin hantallığından banka artık matbaacılık yapmak istemediğini belirterek 2001 krizini de fırsat bilerek matbaa bölümünü kapatma kararı almış ve makineleri satışa çıkarmış. Bu noktada 2001 yılının Ağustos ayında kapanma prosedürü devam ederken çalışan işçi personelin önemli bir kısmı tazminatlarını da ortaya koyarak matbaanın tamamına talip olmuş. Genel anlamda en iyi teklifi de vererek 08.08.2001 tarihinde 60 eski çalışanla bir ortaklık kurarak Ziraat Gurup Matbaacılık A.Ş. olarak faaliyete başlamış. Günümüzde 36 ortakla hayatına devam eden Ziraat Gurup Matbaacılık’ın 26 ortağı hali hazırda matbaada bilfiil çalışıyor.
Firma geçtiğimiz ay itibariyle 17 yılı başarıyla geride bırakmış. Ziraat Gurup Matbaacılık’ın önceleri sadece Ziraat Bankası müşterisiyken bugün kamu kurumları, sivil toplum örgütleri, sendikalar ve özel bankalar başta olmak üzere çok sayıda müşterisi bulunuyor.
Ziraat Gurup, zaman içerisinde ortak sayısı azalsa da iş hacmini genişletmiş ve yeni makine yatırımlarıyla serbest piyasada rekabet gücünü de yukarıya taşımış. Bugün sektörde güçlü kurumsal kimliğiyle, uzman personeliyle ve tecrübesiyle önemli bir yere sahip olan Ziraat Gurup Matbaacılık 2000 metre karelik yerinde 50’ye yakın personeliyle hizmet veriyor.
Ziraat Gurup’un makine parkında şu makineler bulunuyor, 4 Renk Roland 400, 70×100 Roland RVK, 70×100 Roland Rekord 1+1, 64×90 Roland Parva, 2 Renk Heildelberg GTO, Heildelberg Maşalı+Sıcak Yaldız Üniteli, Heidelberg Kazanlı, İki adet Polar bir adet Wohlenberg Bıçak, üç adet kırım-katlama, iki adet delgi, tel dikiş, sıcak yaldız, cilt presi, zımba, iki adet shling ambalajlama, çember ambalajlama ünitesi, Müller Martini robot tel dikiş, Pony 5 Kapak Takma, Perfecta Üç Ağız Kesme, palet çevirme, Diamond Banyo Makinesi, 110 cm kalıp pozlandırma.
Firmanın yönetiminde ise şu isimler bulunuyor, Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Yıldırım, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Baki Turan, Yönetim Kurulu Üyesi Serdar Aldoğan, Yönetim Kurulu Üyesi Gültekin Samur, Yönetim Kurulu Üyesi Selçuk Kuruosman.
Ziraat Gurup Matbaacılık A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Yıldırım, özelleşme hikayelerini şöyle anlatıyor: “Ben 1987’de buraya işçi olarak girdim. 2001’de o zamanki özelleştirme furyasıyla bizim işletmemiz de özelleşti. Banka kapattı matbaayı, o zaman aşağı yukarı 100 işçi çalışıyordu matbaada. 30-40 tanesi emekli oldu. Benim de aralarında olduğum 60 işçi ne yaparız diye düşünmeye başladık. Yaşımız da ilerlemişti dışarda çalışma imkânımız da pek yoktu. Tazminatlarımıza karşılık matbaayı devralmak istedik, görüşmeler yapıldı bankayı ikna ettik ve matbaayı devraldık. Tazminatlarımızla ve biraz da borçlanarak 60 kişi anonim şirket kurduk ismi de Ziraat Gurup Matbaacılık oldu. O günden beri çalışmaya devam ediyoruz, 17 yılımızı doldurduk.”
Bir işçi kuruluşu olduklarına dikkati çeken Yıldırım, “Ben yönetim kurulu üyeliğini bıraktığımda çalışmaya devam etmek istersem aşağı inip makinenin başına geçebilirim. Böyle bir sistemimiz var” diyor.
“Usta-çırak ilişkisini devam ettiriyoruz”
Sektördeki kalifiye eleman sıkıntısının aksine eleman problemi yaşamadıklarını söyleyen Yıldırım “Evet, piyasada yetişmiş eleman bulma sıkıntısı mevcut. Ama hala usta-çırak ilişkisini devam ettiriyoruz. 15 yaşında bir çocuğu çırak olarak alıyoruz, okula kaydını yapıyoruz. Haftanın belli günleri burada belli günleri okulda oluyor. Burada iki üç sene yetiştiriyoruz. Bu çocuk okuldan mezun olduktan sonra da burada çalışmaya devam ediyor. Askere gidene kadar belli bir aşamaya geliyor, kalifiye eleman oluyor. Askerden dönünce de her iki taraf da memnunsa çalışmaya devam ediyoruz. Dışarıdan kalifiye eleman bulmakta sıkıntı yaşıyoruz ancak bu sorunu kendi içimizde çözüyoruz” diyor.
Çalıştıkları özel firmalarla dönem dönem tahsilat konusunda sıkıntılar yaşadıklarını dile getiren Yıldırım, bazı özel firmaların gününde ödeme yapmadıklarını belirtiyor.
Yoğunluklarının döneme göre değiştiğini söyleyen Yıldırım, “Yaz aylarında işler biraz hafifliyor. Eylül ayından şubat ayına kadar ise yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Bazen 24 saat yetmiyor. Şu anda tek vardiya olarak sabah 9 akşam 6 çalışıyoruz. Ama iş geldiği anda anında vardiyalı sisteme geçebiliyoruz. Çalışanlarımızın çoğunun ortağımız olması, diğer çalışanlarımızı da biz yetiştirdiğimiz için bu konuda sorun yaşamıyoruz” diyor
“Önümüzü görebilirsek Roland 700 yatırımı yapmayı düşünüyoruz”
Makine parklarının yeterli ancak bazı makinelerin bankadan kalması nedeniyle eskidiğine değinen Yıldırım, “Makine parkımız yeterli ancak haliyle eskiyor. Bankanın zamanında alınan makineler de var. Yaz sezonu geçer, hükümet yerine oturur, kurlar normalleşir ve önümüzü görebilirsek bir Roland 700 yatırımı yapmayı düşünüyoruz” diyor ve ekliyor, “Çok ortaklı olmanın avantajları da var dezavantajları da ama biz avantajları öne çıkarmaya çalışıyoruz. Piyasa matbaalarıyla çok fazla rekabete girmiyoruz, kimsenin işi bizi ilgilendirmiyor. Kendi işimizi yapmaya çalışıyoruz. Amacımız kar değil, karnımızı doyurmak. Burası bir işçi kuruluşu, çarkımızı döndürmeye çalışıyoruz. Şahıs firması olmadığımız için azla da yetinebiliyoruz.”