Güçlü makine parkı ve deneyimli personeliyle 10 yıldır İvedik Organize Sanayi Bölgesi’nde hizmet vermeye devam eden Matris Tanıtım & Baskı Hizmetleri Üretim Müdürü Haluk Kaya Matbaa Haber’in sorularını yanıtladı.
“Sektörde 20 yıllık bilgi, birikim ve tecrübe ile yer almaktayız”
Parkur Matbaa ve Matris Dijital’in firma tarihçesini özetler misiniz?
İvedik Organize Sanayi bölgesinde yer alan tesisimiz 2008 yılında kurulmuş olan bir firma. Sektörde sürekli form ve ofset matbaa olarak hizmet vermekteyken aynı zamanda yeni bir oluşumla Matris Dijital adıyla da dijital baskı makinelerine yatırım yaparak yeni bir isim ve anlayışla kurmuş olduğumuz bir firmadır. Aslına bakarsanız sektörde 20 yıllık bilgi, birikim ve tecrübe ile yer almaktayız. Bahsettiğim gibi matbaacılık kökenli bir firmayız ve halen matbaacılıkla ilgili faaliyetimiz de devam etmektedir, bununla birlikte geleceğin dijital baskı sektöründe olduğunu düşünerek son yıllarda da dijital baskı makinelerine gerekli yatırımları yapmaya çalışıyoruz.
2016 yılından itibaren makine parkımızı yenileyerek ve faaliyet alanımızı genişleterek yüksek adetli üretimlere de geçiş sağladık. Geçen zaman içerisinde de müşteri ve pazar odaklı çalışma modelini uygulayarak profesyonel ekibimizle müşterilerimizin ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyoruz.
Bu süreç içerisinde Parkur Matbaa ve Matris Dijital için atılım noktaları olarak değerlendirdiğiniz anlar var mı? Varsa hangi noktalar?
Muhakkak ki bu süreç içerisinde bazı atılımlarımız olmuştur. Ankara’da dijital baskı makineleri içerisinde sektörde ilk kez 36×52 ebadında baskı yapan bir dijital makinesini bünyemize katarak bu sektörde bir ilki gerçekleştirdik. Bu makineyle birlikte, artık teknolojik olarak da ilerleyen süreçte birçok dijital makine yatırımı yaparak müşterilerimizin istek ve beklentilerine cevap verebilmeyi kendimize ilke edindik. Bu amaçla yakın zamanlarda kâğıt grubu ürünler haricinde, başka bazı materyallerin baskısı ile ilgili müşterilerimizden gelen taleplere de cevap vermek adına Ricoh 9100 renkli ve Ricoh 8100 siyah beyaz baskı makinesi ile birlikte laser kesim kazıma ve Mimaki Bas-Kes makinesini, en sonunda da 130×250 cm ebadında Mimaki UV Baskı makinesinin ürünlerini müşterilerimizin hizmetine sunduk.
Kaç metre karelik bir alanda ve kaç kişiyle hizmet veriyorsunuz?
Yaklaşık olarak 1,000 metre kare kapalı alanda ve 20 çalışanımızla müşterilerimize hizmet vermekteyiz. Çalışanlarımızın uzun yıllardır firmamızda olması ve artık kendi dallarında oldukça uzmanlaşmış olmaları da firmamız için ayrı bir değer sağlamaktadır.
“Katma değerli baskı üretiyoruz”
Makine parkınızda başka hangi makineler bulunuyor?
2013 yılı sonunda GCC Lazer Kesme ve Kazıma makinesi, Mimaki Bas-Kes ve Mimakı UV baskı makinesi almıştık. Yine daha öncesinde Xerox Igen3 renkli ve 4110 siyah beyaz makine ile yapmış olduğumuz yatırımları gelişen teknolojiye ayak uydurabilmek için Ricoh marka 9100 renkli ve 8100 siyah beyaz makinesini ilave ederek güçlendirmiş bulunmaktayız. Ayrıca 2013 yılında almış olduğumuz Mimaki UV baskı makinesi ebat anlamında yeterli gelmemeye başlayınca 2017 yılında yine aynı markanın 130×250 cm baskı alanı olan UV baskı makinesine yatırım yaparak iş hacmimizi daha da genişlettik.
Ne tür işler basıyorsunuz? Bu işlerin belirli bir alana yoğunlaşması söz konusu mu?
Makine parkımız ile matbaacılıkla ilgili akla gelebilecek her türlü ürünü üretmeye çalışırken aynı zamanda da dijital makinalarımızla bunlara katma değer sağlayıcı şekilde çalışmalarımız devam etmektedir. Mesela yılbaşlarında kişiye özel takvim gibi ya da ofset baskı makinasında basılmış olan renkli antetli kağıt tarzında bir işin üzerine kimlere gönderilecekse o isimleri ilave dijital baskı makinasında basmak veya sıvama bir katalog cildinin üzerine lazerde kazıma yaparak özelleştirmek gibi… Yine ayrıca leksan etiket ve metal etiket konularında da üretim bandımıza katmış olduğumuz Mimaki UV Baskı makinesi ve bu konuda tecrübeli çalışma arkadaşlarımızla birlikte oldukça iyi bir yol kat ettik. Dolayısıyla imalatını yaptığımız ürünlerin çeşitliliği çok fazla ve şu dönemlerde dijital baskıda bayağı bir yoğunluk görülmekte.
Sektöre dair şikâyetleriniz var mı?
Sektöre dair tabiki de bazı sıkıntılar mevcut. Hepimizin bildiği gibi yetişmiş eleman sorunu mevcut, yeniliklere ve teknolojiye kucak açılmalı ve sektöre nitelikli elemanlar yetiştirilmelidir. Bunun için de kurumları belli bir çatı altında bir araya getirerek sorunlarına çözüm aramalı ve sektör için bir şeyler yapmaya çalışanlara da destek olunmalıdır.
Kullandığımız kâğıtların hiç durmadan döviz artışlarından etkilenmesi, bir gün önce verilen fiyatın ertesi gün geçerliliğini kaybetmesi, ayrıca yaşanan rekabet ortamında dip fiyatlarla da iş yaptığınızı göz önüne aldığınızda ve firma prensibi olarak da müşteriye verilen sözden geri dönmemeye çalışmamız neticesinde döviz kurlarındaki artış bizi olumsuz anlamda etkiliyor.
Önümüzde bir yatırım planı var mı?
Sektörümüzün bütün sektörlerle bağlantılı çalıştığını düşünüyorum ve her gün gelişen teknolojiyle birlikte müşterilerimizin bizlerden beklentileri arttığı için bu gelişmeye kayıtsız kalmak olmuyor. Bu nedenle biz de imkânlarımız dâhilinde müşterilerimize elimizden geldiğince iyi hizmet vermeye çalışırken yeni yatırımlar yapmamız konusunda ihtiyaç hissedersek bu yatırımları gerçekleştirebiliriz.