Ankara’nın köklü baskı sonrası firmalarından Enes Cilt, sektördeki 46. yılını yaşıyor. Karataşçıoğlu ailesinin ikinci ve üçüncü kuşaklarını temsil eden baba – oğul Osman Karataşçıoğlu ve Semih Karataşçıoğlu tarafından yönetilen bu aile şirketi, 2000 yılına kadar İncesu semtinde hizmet vermiş, 2000 yılında İvedik Organize Sanayi Bölgesi’ndeki kendi yerine taşınmıştı
Geniş makine parkı
Firma, geçtiğimiz Kasım ayında Enes Cilt’e kurulan Zhengrun CM540A kapak taslama makinesini 1994 model bir Kolbus kapak taslama makinesiyle destekleyerek; sert kapak üretiminde kalitesini ve üretkenliğini arttırdı.Kahramanmaraş, Gaziantep gibi uzak illere de hizmet verebilen firma sert kapak üretimine yaptığı yatırımlarla iş teslim süresini hızlandırırken, kalitesini de arttırdı.
Ailenin Karataş Basım ve Cilt Sanayii adıyla yumuşak kapak üretimi yapan bir kardeş firması da var. Karataş Basım’a da geçtiğimiz Kasım ayı sonunda bir Heidelberg Eurobind üst model ikinci el kapak takma makinesi kuruldu. İki firma, iş verenler dahil toplam 13 kişilik kadrosuyla hizmet veriyor.
Enes Cilt’te iki adet yaldız baskı, tel dikiş, shrink, pres, Polar giyotin gibi makineler var. Karataş Basım Cilt Sanayii’nde ise Wohlenberg üç ağız bıçak, Aster iplik dikiş makineleri, Polar giyotin, shrink, Pony 5 ve Eurobind kapak takma makineleri bulunuyor.
“İki üç yıl öncenin fiyatları ile iş yapıyor, tahsilat yapamıyoruz. Yaşadığımız sorunların çözümünde oda ve dernekler daha etkin olmalılar”
Osman Karataşçıoğlu, başlıca sorunları arasında özellikle eleman sıkıntısını, tahsilat zorluklarını, malzeme fiyatlarındaki artışı ve düşük fiyatları sayıyor. Döviz kurlarındaki hareketlilikten dolayı malzeme fiyatlarına gelen zamların çalışmayı zorlaştırdığını söyleyen Karataşçıoğlu, “Artık günü kurtarmaya çalışıyoruz. Şu anda ekonomik olarak çalışmasam çalıştığımdan daha rahat hareket ederim. Ama ne yapalım, yine de sabah işimiz var diyerek çıkıp geliyoruz. Bu herkes için böyle sadece bizim için değil. İki üç sene öncesinin fiyatlarıyla iş yapıyoruz” diyor ve ekliyor “O zaman paralarımızı alabiliyorduk. Ödemeler zamanında yapılıyordu. Şimdi inanır mısınız yılbaşında yaptığımız işin tahsilatını yapamadığımız yerler var.” Odaların ve derneklerin bu noktada etkin olmadığından şikâyetçi olan Karataşçıoğlu, odalardan ve derneklerden de bu noktada hiçbir fayda görmediklerini, seçim zamanı herkesin konuştuğunu ancak icraat yapmadıklarını belirtiyor.
Geçtiğimiz yıl yaptıkları yatırımların ardından şu anda yeni bir yatırım düşünmediklerini dile getiren Karataşçıoğlu, “Şu anda yeni bir yatırıma gerek görmüyoruz. Makine parkımız ihtiyacımızı karşılıyor. Ancak bir yatırım ihtiyacımız olsa bile şu anda yapmayı doğru bulmuyoruz” diyor.
Fiyat rekabetinde müşterinin fiyat kırmak için firmaların isimlerini kullandığını dile getiren Karataşçıoğlu, “Müşteri fiyat rekabetinin farkında. Fiyat kırmak için başka firmaların adını kullanarak onlara verilen fiyatın altında fiyat söyleyerek fiyat kırmaya çalışıyorlar” diyor.