İhracatta dış fazla veren ambalaj sektörümüzün en başarılı dallarından biri de etiket. Sadece ihracatta değil, son yıllarda yurt dışındaki yarışmalarda Türkiye’yi ödül sayısı ve kategori birincilikleriyle hep üst sıralarda görüyoruz. Etiket ve lamine tüp üreticisi Çiftsan Etiket son altı yıla yurt içinde ve yurt dışında alınmış 72 ödül sığdırmayı başararak, bu başarıda en büyük paya sahip firmalar arasında öne çıkıyor.
Çiftsan Etiket Ortağı ve Genel Müdürü Hakan Yolgun, Matbaa Haber’in sorularını yanıtladı.
Çiftsan Etiket’ in kuruluş hikâyesini anlatır mısınız?
Sektörde 12. yılımıza girmek üzereyiz. 2007 yılında Avcılar Firüzköy’de 4000 m2 kapalı kullanım alanı olan tesisimizde faaliyete başladık. Şirket ortaklarından Ebru Başıbüyük Yolgun ve kardeşi Mustafa Başıbüyük plastik sektörüne yıllarca hizmet vermiş, deneyimli girişimcilerdir. Kardeşim Erkan Bey ve ben de 20 yılı aşkındır etiket ve matbaacılık sektöründeyiz. Heyecanlarımız ve hedeflerimiz örtüştüğü için deneyim ve tecrübelerimizi birleştirerek Çiftsan Etiket’i bir aile şirketi olarak kurduk. Tabii ki 2007’den bu yana bu noktaya gelmek kolay olmadı. Yeni kurulmuş bir firma olarak, sektörde uzun yıllar faaliyet göstermiş deneyimli firmaların yanında yer bulmak ve güven kazanmak oldukça zordu. Fakat bu yaşayacağımız zorlukları öngörmüştük. Vizyonu olan amatör ruhlu, tecrübesi olan deneyimli profesyonellerle çalışmayı tercih ettik. Müşteri memnuniyeti bizim için çok önemlidir. Biz sadece etiket üretmiyoruz. Etiketin yapıştığı ürünün satılabilmesi için bir imaj oluşturuyoruz. Yaptığımız işi müşteriden önce bizim beğenmemiz gerekiyor.
Teknoloji yatırımlarında tercih kriterleriniz neler oldu?
Son zamanlardaki teknolojik gelişmeler devrim niteliğinde ve oldukça hızlı gelişiyor. 1. sanayi devriminin temelleri 16. ve 17. yüzyıllarda atıldı. 2. sanayi devrimine geçiş de yaklaşık 100 yıl sürdü. Global nüfus artışının son 100 yıldaki artışıyla birlikte tüketimin artması ve ihtiyacı karşılayacak üretimlerin hızlı ve sorunsuz olma talebi, teknolojik gelişimleri de hızlandırdı. Dolayısıyla 3. sanayi devriminin hemen akabinde otomasyona dayalı 4. sanayi devrimi gerçekleşti. İnsan faktörünün minimize edildiği, bilgisayar ve yazılımların kontrolünde olan üretim süreci, işçi maliyetlerini düşürürken en önemlisi zaman maliyetlerini de büyük ölçüde geri çekti. Ülkemizde maalesef bu gelişime tamamen ayak uydurabilmiş üreticilerin sayısı çok azken Batı’da 5. sanayi devriminin temelleri atılıyor. Doğanın bir kanunu vardır. Evrime ayak uyduramayan yok olur. Bu öngörüyle etiket sektöründe dijital baskı yatırımı yapan ilk firmalardan biriyiz. Üç yıl önce HP Indigo 4600 ile ilk dijital baskı yatırımımızı yaptık ve ertesi sene HP Indigo 6800 ile otomasyona daha iyi uyum sağlayan bir yatırımla dijital baskı bölümümüzü yeniledik. Baskı öncesinde kullandığımız yazılımlarla da insan faktörünü büyük ölçüde ortadan kaldırdık. Konvansiyonel baskılarda da otomasyona dayalı yatırımlar yapılması kaçınılmaz olacaktır.
Çiftsan Etiket her türlü kompakt ve lamine malzeme üzerine serigrafi, letterpress, flekso, dijital baskı, sıcak ve soğuk yaldız baskı yapıyor
Teknoloji kadar ekip de önemli. Ekibi nasıl oluşturdunuz?
Firmamızın vizyonu sektörde yenilikler yaratmak, müşterilerin isteklerini, gereksinimlerini ve beklentilerini en iyi şekilde karşılamaktır. Dolayısıyla ekibimizi de bu prensiplere uyum sağlayabilecek, kendini geliştirmeye açık, yeniliklere uyum sağlayabilen bireylerden seçiyoruz. Öğrenmeye ve bildiklerimizi öğretmeye, gelişmeye ve geliştirmeye açık bir oluşumumuz var. Bu durum artık Çiftsan’ın bir kültürü olmuş durumda. Sektörde uzun yıllar çalışıp daha sonra bize katılan ekip arkadaşlarımız bazen bu duruma uyum sağlamakta zorlanabiliyorlar ancak yaptığımız oryantasyon eğitimleriyle aynı sinerjiyi yakalıyoruz. Birimler arasındaki saygı ve birbirine güven çok önemli. Biz bir aile şirketi olarak kurulduk, çalışan ekip arkadaşlarımızla birlikte daha büyük bir aile olduk. Ekipteki herkesin birbirine karşı aynı saygı ve sevgiyi göstermesi bizim için çok önemli.
Müşteri portföyünüzde hangi sektörler öne çıkıyor?
Her türlü kompakt ve lamine malzeme üzerine serigrafi, letterpress, flekso, dijital baskı, sıcak ve soğuk yaldız baskı yapıyoruz. Geçtiğimiz yıllarda lamine tüp üretimiyle ilgili de yatırımımız oldu. Dolayısıyla hemen hemen her sektöre hizmet veriyoruz. Yüksek tirajlı işlerin yanı sıra dijital baskının getirdiği avantajlarla düşük tirajlı işleri daha uygun maliyetlerle üretebiliyoruz. Bu sebeple niş ürünlerin ağırlıklı olduğu kozmetik sektöründe tercih sebebiyiz diyebilirim.
Çiftsan Etiket olarak son yıllarda ödüllerinizle öne çıkıyorsunuz. Toplamda kaç ödülünüz var?
Bu yılki sloganımız ‘Gerçek başarı istikrar gerektirir’. Son 6 yılda yurt içi ve yurt dışı olmak üzere toplam 72 ödülümüz var. Bu ödüller bizim için onur verici olduğu kadar ülkemizi temsil ettiğimiz için de gurur duyuyoruz. Üzülerek söylüyorum ki Batı tarafından Türkiye’de yapılan üretimin kalitesiz olduğu yönünde bir ön yargı var. Biz yaptığımız kaliteli üretimle bu ödüllere layık görüldük ve bu ön yargıyı yıkmak istiyoruz. Bu yıl FINAT’dan 14 ödül, World Label Awards’dan 1 ödül aldık. Türkiye 2018 yılında toplam 24 ödül alarak, en çok ödül alan, en başarılı ülke seçildi. Bu başarıların daha üst seviyelere çıkarak üretim kalitesinin de artmasını umut ediyoruz.
Ödül, kalite demek ve kalite maliyetli bir süreç. Bu ödüller ticari başarınıza yansıdı mı?
Doğrusu, kalitesiz üretimin daha maliyetli olduğu düşüncesindeyim. Kalitesiz üretimle o ürünü bir kez satabilirsiniz. Maliyet düşük kazanç fazla gözükebilir fakat bu anlık kazançtır. Kaliteli üretimde süreklilik ve istikrar çok önemli. Biz uzun süreli kazanç sağlamak istiyoruz. Bunun için de kaliteli üretim yapmak ilk adımdır. Bu müşteri memnuniyetini, güvenini ve akabinde ödülleri getiriyor diye düşünüyorum. Müşterilerimiz ürünlerinin ödül aldığını duyunca en az bizim kadar seviniyorlar tabi. Toplum olarak duygusal insanlarız. Ticari bağların yanında gelen ödüller manevi bağları da güçlendiriyor. Ortaya çıkan ürünlerde herkesin büyük emeği var.
“Geçen 11 yılın neticesinde hayal ettiğimiz, planladığımız, hedeflediğimiz yerdeyiz”
İhracatta durumunuz nedir?
Avrupa ve Orta Doğu olmak üzere birçok ülkeyle çalışıyoruz. İhracat üretimimizde ağırlıklı yer tutuyor. Yurt içinde de çalıştığımız firmaların çoğu ihracat yapan firmalar. Kuruluşumuzun ilk yıllarında yaşadığımız 2008 krizinin şirket politikalarımızın şekillenmesi konusunda önemli bir payı var. Son zamanlarda politik ve ekonomik gelişmeler, döviz kurundaki dalgalanmalar yurt içine çalışan birçok firmaya büyük zararlar verdi. Biz hedeflerimiz doğrultusunda emin ve kararlı adımlarla devam ediyoruz.
Çiftsan Etiket’ in geleceğini nasıl hayal ediyor ve planlıyorsunuz?
Herşey hayal etmekle başladı tabi. Gerçeğin ışığından ayrılmadığınız sürece hayal etmekte bir sakınca görmüyorum. Geçen 11 yılın neticesinde hayal ettiğimiz, planladığımız, hedeflediğimiz yerdeyiz. Bundan sonraki süreç bizim için daha da zorlu geçecek. Prensiplerimizden ayrılmadan belirlediğimiz vizyon çerçevesinde, yeni yatırımlar yaparak gelişen teknolojiye uyum sağlayarak, daha çok istihdam sağlamayı hedefliyoruz. Umarız bizden sonraki nesillerimiz de aynı heyecan ve amatör ruhla Çiftsan Etiket’i daha ileriye taşırlar.