Avrasya Ambalaj İstanbul fuarına birkaç yıl aradan sonra yeniden katılan Sinkotech üretimini yaptığı yaprak bıçaklar ile distribütörlüğünü yaptığı Japon malı Toyobo su bazlı flekso ve letterpress baskı kalıpları ve klişelerini tanıttı. Sinkotech fuarda manyetik silindir üretimi yaptığını, mevcut manyetik silindirlere servis verdiğini de duyurdu. Fuarda sorularımızı Sinkotech Direktörü Davit Saduk yanıtladı.
Fuara gelirken neleri hedeflediniz, fuarı nasıl buldunuz?
İş hacmimizi arttırmayı hedefledik. Fuar sırasında pek anlaşılmıyor ama fuar bittikten haftalar sonra anlıyorsunuz fuarın başarılı olup olmadığını. İlk değerlendirme olarak güzel bir fuar, hareket var, yabancıları gördük, Reed Tüyap da güzel iş çıkarmaya başladı, mutlu olduk. Fuar sonrasında da bu görüşmeler sonuca bağlanırsa daha mutlu olacağız. Fuarın her sene olması insanları biraz yoruyor gördüğüm kadarı ile, arasını biraz daha açarlarsa sanki daha iyi olacak.
Fuara hangi ürünlerle geldiniz?
Bizde iki ana ürün var. Üretimini yapmış olduğumuz yaprak bıçaklar ve distribütörlüğünü yapmış olduğumuz Japon malı Toyobo su bazlı flekso ve letterpress baskı kalıpları, kısaca klişeler. Bu sene bir ürünümüz daha var, manyetik silindir. Mevcut manyetik silindirlerin bakımlarını yapıyoruz, servislerini veriyoruz ayrıca sıfır manyetik silindir üretimi yapıyoruz.
“Hatalı magnetik silindirleri revize ettikten sonra, sonra kullanıcılar önceden kullanamadığı bıçakları kullanmaya başlıyor”
Manyetik silindir konusunu biraz açar mısınız?
Bildiğimiz silindirler malzemeyi taşıma görevini gören, aktarım yapan veya üstüne klişe vs. monte etmek için kullanılan parçalar. Bizim manyetik silindir dediğimiz, silindirin üstüne mıknatıs monte edilmiş, sonrasında çok düzgün bir şekilde son haline getirilmiş silindirler. Üstüne manyetik bir şey koyulduğunda tutuyor, çok basit. İş değişimi çok kolay. Sistem sabit mıknatıslardan oluşuyor, elektromanyetik değil.
Biz bu ürünün hatalı olmasının getirdiği sorunları çok hissediyorduk çünkü bozuk silindir, müşterinin sağlıklı bir şekilde yaprak bıçak kullanmasını ve iyi kesim yapmasını engelliyor. Yaprak bıçağın ömrü çabuk bitiyor ya da istediği kalitede kesim yapamıyor kullanıcı. Mecburen el attık bu işe, hatalı silindirlerin düzeltilmesi servisine başladık. Aşınmış hatalı parçalarını değiştirip tekrardan şekil veriyoruz ve silindiri sıfırlamış oluyoruz. Bunun yanında diyelim sizin makinenizde bir manyetik silindiriniz var. Daha büyük, daha küçük, farklı ölçeklerde yeni silindirlere ihtiyaç duyuyorsunuz. Biz çeliği sıfırdan tornalayıp mıknatısları yerleştirip nihai ölçüsüne getirdikten sonra sıfır ürün olarak size teslim ediyoruz. Geçen sene altyapımızı oluşturduk, sonra 1 yıl deneme üretimi yaptık, şu anda servisin yanında üretim de yapıyoruz.
“Biz bıçak üreticisiyiz, manyetik silindir bizim için alt yapı sorunlarını gidermek için verdiğimiz bir hizmet”
Pazarın kullanımı nasıl?
Çok fazla değil. Bizim için bu bir hizmet. Müşterilere bıçakları teslim ediyoruz, müşteri şikâyet ediyor. Bıçağın parametrelerini değiştirmeye çalışıyorsunuz ama yeterli olmuyor, çünkü kesim ünitesinde altyapı kötü. Bakıyorsunuz manyetik silindir ya da altındaki silindir hatalı. Bunu müşteriye anlatamıyorsunuz çünkü gözle görülebilecek şekil bozuklukları değil bunlar. Fakat servisten sonra birden bire kullanamadığı bıçakları kullanmaya başlıyor. Müşteri mutlu oluyor biz de rahatlıyoruz. Bu işi kâr amaçlı yapmıyoruz. Tabii ki para da kazanacağız, ama biz silindirci değiliz, bıçakçıyız.
Yaprak bıçakların manyetik silindirin üstünde mi olması gerekiyor, ayar yapmak kolay mı?
Evet. Yaprak bıçağın altında hiçbir esnek malzeme olmamalı. Esnek malzeme olunca hassas bir kesim ayarı yapamıyorsunuz. Yapı esnemez ise, çok ince hassas ayar yapıp çok iyi kesim yapabiliyorsunuz.
Silindir üzerindeki bıçağın hem kaydırma yapmaması lazım hem de silindirlerin esnememesi lazım. Her malzemede bir esneklik vardır. Bir lastiğe parmağınızla bastırın, gömüldüğümü görürsünüz. Daha sert bir malzemenin de basınç ile gömüldüğünü görürsünüz. Demire bastırınca göremeyebilirsiniz ama ölçerseniz onda da bir elastiklik vardır. Demirden mamul silindirlerde de öyle. Siz kesime zor bir malzeme verince makine zorlanır. Daha yüksek bir forse ile kesmek zorundadır. Eğer makinenin kapasitesini aşarsa makine esner; ya gövdeden ya silindirlerden ya da rulmanlardan, mutlaka bir yerden esner. Gözle göremezsiniz ama esner.
Ürettiğimiz yaprak bıçaklar çok hassas malzemeler. Boyut doğruluğu çok yüksek. Artı, eksi bir mikronla üretiyoruz. Kesim ünitelerinin de buna uygun olması gerekli. Aynı hassasiyette olması lazım. Değilse müşteri kesim sorunu yaşıyor.
“Bölgedeki tek yaprak bıçak üreticisiyiz”
Türkiye’deki tek yaprak bıçak üreticisisiniz. İç pazarda ve dış pazardaki pazar paylarınız nedir, nerelere kadar uzanıyorsunuz?
Bölge olarak da tek üreticiyiz ama doğal olarak bizim işimizde de rekabet var. Amerika’da da ofisimiz var ve oraya da sevkiyat yapıyoruz. Sayısını tam olarak bilmiyorum ama 40’tan fazla ülkeye ihracat yapıyoruz. Bakıyorsunuz Almanya’daki üretici İstanbul’a da satış yapıyor. Tek alternatif değiliz ama buna rağmen Türkiye içerisinde ve yakın bölgede en iyi ürün ve hizmeti bizim verdiğimizi düşünüyorum. Müşteriler bunu daha iyi teyit edecektir. Çok ülkeye direkt satışımız var. Müşteri bizimle temas eder, talebini bildirir bir günde üretir hemen göndeririz. Özel bıçaklar olursa, o zaman üretim bir günden fazla sürebiliyor doğal olarak. Yaprak bıçaklarda yerine göre uluslararası kurye firmalarıyla gönderiyoruz. Çoğu yere ertesi gün teslim ediyorlar. Manyetik silindirler ayrı. Onların üretimi bir günde olmuyor.
Cironuzun ne kadarı ihracattan ve klişedeki pazar payınız nasıl?
Yaprak bıçak tarafında çiromuzun çoğu yurt dışından. Manyetik silindir işinde daha yeni olduğumuz için bir şey söyleyemiyorum.
Klişe tarafında pazar payı konusunda gerçek bir rakam yok ortada. Herkes kendi kafasına göre bir şey söylüyor. Eğer devlet bir istatistik verirse ancak onlara güvenebiliriz. Otuz yıldır Toyobo’nun mallarını satıyoruz, hatırı sayılır bir yerde olduğumuzu sanıyorum. Dünya çapında kabul görmüş, yüksek baskı kalitesine sahip su bazlı baskı kalıpları bunlar. Su ile işlenilir ve çevre dostudurlar.
Fleksoda son yıllarda ciddi bir grafik yükselmesi var. Siz bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?
Flekso makinalarında genişleme var. Letterpress yatırımı yapan firma görmüyorum. Mevcut letterpress makinaları aynı sayıda kalıyor, belki de gittikçe azalıyor. Mevcut makineler ekonomik ömürlerini tamamladığında muhtemelen artık piyasada letterpress kalmayacak. Flekso daha avantajlı, daha kolay kullanılıyor. Makinelerde mürekkep ayarı yapmıyorsunuz. Aniloksunu bağlıyorsunuz, mürekkebi belli. Hafif bir forse ayarı ile basmaya başlıyorsunuz. Letterpress’ten çok daha hızlı, daha stabil. Letterpress’te işi bugün basarsınız 6 ay sonra tonlar kaymıştır, uğraşırsınız Flekso’da öyle bir şey yok. Flekso özellikle yüksek tirajlı işlerde aldı başını gidiyor.
Sizin temsil ettiğiniz Toyobo’nun nokta teknolojisiyle ilgili bir farklılığı var mı?
Dijital kalıplarda havadaki oksijenin etki etmesi nedeniyle önceleri noktaların üstü yuvarlak çıkardı. Yeni teknolojide öyle değil. Toyobo’nun 5 – 6 sene önce çıkardığı düz tepe noktalı kalıpları var. Sektörde artık standart haline geldi. Zaman ilerledikçe 80 tramlara kadar çıkıldı. Ne kadar gerektiği tartışılır ama bu bir gösterge. Arabayı alıyorsunuz, kadran 300 km gösteriyor, çıkıyor musunuz o kadar? Hayır. Onun gibi.
Mürekkep aktarım kapasitesi, uzun süre dayanıklı olması bunlar klişenin kalitesini gösterir. Bizim kalıplarımızın avantajı çevre dostu olması, kısa sürede ayarlanabilir olması, baskı neticesinin güzel olması. Tabii ki baskı işi başlı başına zor bir iştir. Bilgisayar başında yapılan çalışmadan baskı operatörüne gelinceye kadar bir sürü dikkat edilmesi gereken aşama var. Her aşamanın birbiri ile uyumlu olması lazım. Uyumlu olmadığı takdirde ne yaparsanız yapın sorun çıkar.
Bizim klişelerin hepsi UV ile pozlanıyor. Toyobo klişeler bütün UV mürekkeplerine uygun klişeler.