Sadettin Kaşıkırık (Oluşur Basım Hizmetleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı) “Food X markamız ile artık ambalaj da gündemimizde”
Oluşur Basım Avrasya Ambalaj İstanbul fuarında Food X markası altında oluşturmakta oldukları ambalaj bölümünün tanıtımını yaptı. Yılbaşından itibaren ambalaj yatırımlarına ağırlık veren Oluşur Basım bu yıl Bobst kesim makinesi ile Heiber+Schröder kutu kurma, yapıştırma makinası ve Omega kutu katlama yapıştırma makinelerine yatırım yaparak ilk hattı tamamladı.
Firma şimdi yurt dışına yönelik olarak çalışmalarını sürdürüyor. “Oluşur, ilave bir iş koluna daha girdi diyebiliriz. Ambalaj da artık gündemimizde. İkinci hattı da hızla 2019’da kurmak istiyoruz” diyen Sadettin Kaşıkırık konuyla ilgili olarak “Food X’te oğlum Barış, yeğenim Kerem ve onların başında, onlara vizyon veren ortağım Erhan Dokuman bulunuyor, gençlere yeni bir yol açmaya çalışıyoruz, yeni ürün modelleri çıkartarak ürün gamutunu genişletmeye çalışıyoruz” diyor.
Fuarda Sadettin Kaşıkırık sorularımızı yanıtlarken şu açıklamayı yapıyor.
“Fuarın etkili ve güzel bir geri dönüşü olacağına inanıyorum”
“İki yıl önce başlamaya karar vermiştik ama oğlum Barış’ın aramıza katılmasını bekledik. Master ve sonrasında askerlik derken müşteri profilinin belirlenmesi, makinelerin alımı ve siparişlerin geçmesi gibi bir hazırlık döneminden sonra şimdi hazır olduğumuzu hissettik ve fuara katıldık. Tamamen yurt dışına çalışacaksak fuarda ne işimiz var diye düşünen gençleri zor ikna ettik ama onlar için çok iyi bir deneyim oldu. Birçok müşteriye ulaşma imkânları oldu. Fuarın da o anlamda son derece etkili ve güzel bir geri dönüşü olacağına inanıyorum.
Sektörün yapısında bir değişim var. Herkes iş yapma modellerini yeniliyor ama ne var ki bunları değiştirirken koşulların da normal hale gelmesi lazım. BASEV’de de söylediğim gibi, ümidimiz; döviz kurlarının stabil hale gelmesi ve hepimizin maliyet hesaplarını yapabilecek hale gelmemiz. Almış olduğumuz boya, kalıp, kağıt, karton ne varsa her şey dövize bağlı. Doların 7 liradan 5 liraya düşmesi çok güzel ama bir yerde durmazsa ihracatta da rakam tutturamayız. Ayrıca TL faizlerinin de düzene girmesi gerekiyor. % 30 TL faiziyle bu işin gitmesi mümkün değil. En azından % 20 seviyelerine gelse tüm sektör adına çok iyi şeyler olabileceğine inanıyorum.
“KDV kağıt ve kartonda % 18’den % 1’e gelmeli”
Tedarikçilerimiz de biz de sonuçta ithal ettiğimiz ürünlerle ihracat yapıyoruz. İthal ettiğimiz ürünler olmadan ihracat yapabilir konumda değiliz. Bizim ne kalıpta ne de kağıtta yerli ve milli fabrikalarımız maalesef yok. Bu fiyatları sabitleyebilmek için dövizin biraz geri gelip kontrollü bir noktada tutulması lazım.
Biz uygun fiyatlı mal üretip ihracat yapmak yerine kilogramı 10-20 dolarlık ürünler üretip bunları satabilmeliyiz. Dünya rekabetini böyle göğüsleyebiliriz. Kore’nin ve bizim 1982’lerdeki sıralamamıza bakarsak 18 ve19. Bugün Kore ilk 10’un içerisinde biz 17-18. Sıradayız. En başta eğitime önem vermeliyiz. Eğer rekabet gücümüzü oluşturmak, ihracat rakamlarımızı yükseltmek istiyorsak, eğitim ve kültüre değer vermeli, geleceğin gençlerini daha dinamik, daha kültürlü, daha vizyonel insanlar olarak yetiştimeliyiz. Hala KDV’nin kartonda ve kağıt ürünlerinde % 18 olması inanılır gibi bir şey değil. 2023 hedeflerini tutturmak istiyorsak muhakkak eğitimde kullanılan temel malzeme olan kağıttaki KDV % 1’e gelmeli. Rekabet gücümüz oluştukça kademli olarak %8’e doğru gidebilir.
“Kimse ümidini kaybetmiş değil”
Avrasya Ambalaj İstanbul fuarı, her zaman olduğu gibi, tedarikçisiyle, müşterisiyle herkesi bir araya getiren son derece başarılı bir fuar oldu. Burada ASD, ESD, BASEV, KASAD ve OMÜD’ün Başkanıyla çok güzel bir açılış gerçekleşti. Sonra başkanlar hep beraber stantları gezdiler. Gördüğümüz o ki herkesin çok güzel düşünceleri ve projeleri var. Çok yoğun ve güzel bir fuar oldu. Kimse ümidini kaybetmiş değil, sektöre bir destek lazım.