Türkiye seçime endeksli bir zaman diliminde. Ticari hayat adeta kış uykusunda. Yatırım kararları, atılımlar ve birçok şey beklemede. 2018 Haziran’ında dövizdeki artışla başlayan bu durgunluk, dövizde belli oranda geri çekilme olduğu halde hâlâ devam ediyor. Durgunluk özellikle Ocak ayında kendini daha fazla hissettirdi. Bunda yeni yılla birlikte bütçelerin hazırlanması ve yapılacakların planlanması süreçleri de etkendi. Nisan başına kadar önemli bir ivmelenme beklenmese de piyasanın biraz daha açılacağını düşünüyoruz. Nisan’dan sonra ne olacağını öngörmekse biraz zor.
Kitap basımı konusunda Türkiye’de akla gelen ilk matbaa olan Ertem Basım geçtiğimiz yıl iki adet kurutmalı web yatırımı yaparak önemli bir atak yapmıştı. Bu yatırımla birlikte baskı öncesini de yenileyen firma iki adet B1 formatında yeni Fujifilm CTP ve ZAC sistemi ile kalıp üretemine de hız kazandırdı. Ertem Basım’ın sahibi Mustafa Ertem’le ders kitapları sezonunu, yeni yatırımlarının matbaaya kazandırdıkları ve dövizdeki yükselişin olası olumsuz etkilerini nasıl bertaraf ettiklerini konuştuk.
Ankara’nın kitap baskısında kapasitesi ile öne çıkan matbaalarından Başak Matbaacılık da bu sayımızın sayfalarında. Başak Matbaacılık’ın sahibi ve Ankara Ticaret Odası (ATO) Meclis Üyesi Özcan Öztürk’le de ATO kanalı ile sektör adına yaptıkları girişimleri, Başak Matbaacılık’ın 2019 yılına ilişkin değerlendirmelerini ve beklentilerini konuştuk.
Şubat sayımızın dosya konularından biri “2019 Değerlendirmeler, Beklentiler ve Hedefler / Matbaacılar” başlığını taşıyor. Görüşlerini yazıya döken matbaa yöneticilerinin değerlendirmeleri ilgili sayfalarımızda.
Diğer dosyamız: Antalya Kent Dosyası. Geçmiş yıllarda birçok kez ziyaret ettiğimiz Antalya’yı Ocak ayı içinde bir kez daha ziyaret ederek üçüncü Antalya dosyamızı hazırladık. Ülke genelinde olduğu gibi ambalaj tarafının daha hareketli olduğu Antalya’da bu süre içinde Ankutsan gibi dev firmalar da oluştu. Ankutsan’ın Antalya dışında İstanbul, Mersin ve Ankara’da da fabrikaları var. Tarım ve turizmle beslenen kentin bu iki özelliği sektörün biçimlenmesinde de kendini gösteriyor. Tarıma dönük olarak özellikle oluklu ambalaj ve turizme dönük olarak ticari matbaacılık Antalya Matbaacılığının itici güçleri.
Antalya’da sektörün öznel sorunlarının başında, geçmişte olduğu gibi bazı işlerin kent dışında; Ankara, İstanbul gibi diğer kentlerde yapılıyor olması geliyor. Ancak bu kez bu yakınmalar geçmiş yıllardaki kadar yoğun değil. Özellikle geçen yıl turizmin iyi bir sezon geçirmiş olması ve 2019 yılına ilişkin de şimdiden otellerin rezervasyonlarının yükselmiş olması iyimser bir hava estiriyor. Kentte dikkate değer bir girişim de Gündoğdu Kağıt Pazarlama’nın baskılı termal kağıt işine girmiş olması. Yaptığı yatırımlarla alt yapısını güçlendiren firma birçok kentin su, elektrik, doğal gaz faturalarını üretmeye başlamış.
Şubat ayının son günlerinde, 25-28 Şubat tarihleri arasında Hunkeler Innovationdays 2019 ziyaretçilerini ağırlayacak. Hunkeler ve iş ortakları son geliştirdikleri makineleri ve çözümlerini sergileyip, demolar yapacaklar. Dijital baskılı volümlü üretim ve sonlandırma 4 gün boyunca İsviçre’nin Lucerne kentindeki Messe Luzern’in salonlarında yankılanacak.
İyi bir ay geçirmenizi diliyoruz.