Faaliyetlerini ülke çapında yaygınlaştırmayı hedefleyen BASEV’in etkinlik sponsorları ve Marmara Üniversitesi öğretim üyelerinin katılımıyla iki gün süren Ankara ziyaretinin ilk gününde Matbaa Alanı bulunan Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri öğretmen ve öğrencileriyle bir araya gelindi, ikinci gün Ankara Sanayi Odası’nda Anadolu Matbaaları Eğitim Semineri gerçekleştirildi.
Basım Sanayi Eğitim Vakfı (BASEV) Sektörel Mesleki Teknik Eğitimler Projesi kapsamında,
7 Kasım’da Ankara Sanayi Odası Zafer Çağlayan Salonu’nda Anadolu Matbaaları Eğitim Semineri gerçekleştirildi.
Ankara Sanayi Odası (ASO) ev sahipliğinde, BASEV, ASO Kâğıt Ürünleri ve Baskı İşleri Sanayii Meslek Komitesi iş birliği ve İstanbul Sanayi Odası (İSO) 27. Grup Basım Yayın Sanayii Meslek Komitesi desteği ile gerçekleştirilen eğitim seminerine Ankara’dan matbaa çalışanlarının yanı sıra, Altındağ Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve Altındağ Aktaş Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğretmenleri eşliğinde öğrenciler de katıldılar.
Seminer öncesinde Ankara Sanayi Odası’nın tanıtım videosu ve Cumhuriyetimizin 100. Yılında hazırlanarak ilk kez Cumhuriyet Balosunda gösterilen BASEV 30. Yılında belgeseli izlendi.
ASO Kâğıt Ürünleri ve Baskı İşleri Sanayii Meslek Komitesi Başkanı Beste Rodoslu, açış konuşmasında, adı geçen iki okul ile imzaladıkları protokollerle sadece öğrencilerin mesleki gelişimlerini değil aynı zamanda kişisel gelişimlerini de hedeflediklerinin altını çiziyor.
BASEV Yönetim Kurulu Başkanı Murat Demir, “Vakfımıza yeni bir misyon yükledik, Vakıf sadece İstanbul’un değil, tüm sektörün vakfı olsun istiyoruz” diyerek başladığı konuşmasına şöyle devam ediyor. “Ankara bizim için önemli. Açılımımıza Ankara ile başladık ama İzmir, Gaziantep, Konya, basım sektörü olarak bir arada olursak temsil gücümüz o kadar artar. Sorunlarımız ortak. En büyük sorunlarımızdan biri kalifiye iş gücü. Katma değerli üretim yapmak istiyorsak mutlaka kalifiye is gücünü sağlamamız gerekiyor.”
Ankara Sanayi Odası Başkanı Seyit Ardıç, BASEV’in tanıtım filminden çok etkilendiğini, sektörün böyle bir vakfı olduğunu bilmediğini belirterek başladığı konuşmasında, “Dünya ekonomisinde yapısal dönüşüm ve hızlı değişimlerin yaşandığı bir dönemden geçiyoruz” diyor ve şöyle devam ediyor: “Yatırım süreçleri, üretim teknolojileri ve ticaret ortamı değişiyor. Bu değişimlere hızlı adapte olabilmek için kalkınmanın en önemli unsurlarından biri olan beşeri sermayenin çağın gereklerine uygun bir anlayışla donatılması gerekiyor. İş gücü piyasasının talep ve ihtiyaçlarını karşılayabilmek ve rekabet avantajı oluşturabilmek açısından mesleki bilginin önemi her geçen gün artıyor.”
Konuşmasında nitelikli iş gücünün dünyanın sorunu olduğuna dikkati çeken Ardıç, sanayiye nitelikli iş gücü kazandırmak için yürüttükleri çalışmalar hakkında bilgi verdikten sonra BASEV’in Sektörel Mesleki Teknik Eğitimler Projesi kapsamında düzenlediği Anadolu Matbaaları Eğitimi’ne ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Vakıf Koordinatörü Yahya Tuncer Görgün moderatörlüğünde seminere devam edildi.Görgün mükemmel ev sahipliği için Ankara Sanayi Odası Yönetim Kuırulu Başkanı Seyit Ardıç’ın şahsında; komite ile koordinasyonu sağlayan ASO Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Osmanbeyoğlu ve ASO Meclis Üyesi Ali Gök’e, ASO 08 Kağıt Ürünleri ve Baskı İşleri Sanayii Meslek Komitesi Başkanı Beste Rodoslu’ya, etkinlik ile ilgili çalışmaya başlandığı tarihten bugüne büyük destek veren Ankara Sanayi Odası Yetkilisi Meltem Coşkun’a teşekkür etti.
Vakıf Koordinatörü aynı zamanda BASEV’in 2023 yılında yapmış olduğu Ankara ve Anıtkabir ziyaretinde olduğu gibi bu etkinlikte de destek veren Ankara İli BASEV Mütevellisi Bülent Nedim Temel ile Hülya Duru Uysal ve Eşi Emre Uysal’a emekleri için teşekkür etti.
Ozan Büyük (Odak Kimya Ürünleri): Baskıda verimliliği ve kaliteyi artıran çözümler
Seminerin ilk sunumunu etkinlik sponsorlarından Odak Kimya Ürünleri Satış Müdürü Ozan Büyük yaptı. “Odak Kimya olarak kurulduğumuz 1998 yılından bu yana Türk sanayicisinin, ihracat yaparken ürünlerinin kalite anlamında rekabet edebilecek düzeyde olması için faydalı ekipmanlar sağlıyoruz; bunun merkezinde de renk yönetimi çözümleri yer alıyor” diyen Büyük, şirketin X-rite ve diğer temsilcilikleri ve ürünleriyle, kalite ve standardizasyon eğitimleri hakkında bilgi verirken, baskı makinesi yanında verimliliği ve kaliteyi arttırıcı çözümler sunduklarını vurguluyor.
Ozan Büyük, temin ettikleri spektrofotometreler gibi kalite kontrol ve ölçüm cihazlarının gelişim süreçlerine değindiği sunumunda, “Türk sanayicisini, ihracatı, rekabeti konuşurken aslında müşteriye onun istediği doğru ürünü sağlamak gerekiyor” diyor ve şöyle devam ediyor: “Doğru sonuca ulaşmak yetmiyor, sürdürülebilir bir iş kolunu yürütmemiz gerekiyor. Doğru sonuca ulaşırken ne kadar zaman harcıyoruz? Ne kadar mürekkep harcıyoruz ve ne kadar fire veriyoruz? Çözümlerimiz doğru sonuca daha kısa sürede daha az fire ve maliyetle ulaşmamızı sağlayan çözümler.”
Ozan Büyük, X-rite (ABD) Pantone mürekkep formülasyon yazılımı, X-rite spektrofotometre, IGT (Holanda) prova baskı cihazı, Just Normlicht (Almanya) ışıklı prova istasyonları, Vale-Tech (İtalya) mürekkep karıştırma sistemleri gibi ürünlerinin satış ve satış sonrası teknik servis hizmetlerini verdiklerini hatırlatıyor. Sunumunun devamında renk ölçüm sistemlerinin ambalaj üreticilerinin müşterileri tarafından da kullanıldığını anlatan Ozan Büyük, müşteri ile onay süreçlerini hızlandıran ColorCert Suite gibi X-rite çözümlerinden de bahsetti.
Prof. Dr. Türkün Şahinbaşkan: Basım sektöründe renk yönetimi ve standardizasyon
Marmara Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Basım Teknolojileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Türkün Şahinbaşkan, “Basım sektöründe renk yönetimi ve standardizasyon” konulu bir sunum yaptı.
Türkün Şahinbaşkan, sunumundan önce bölüm hakkında bilgi verdi. 1976’da kurulan bölümün bugüne kadar 2000’in üzerinde mezun verdiğini, mezunların 1400 kadarının sektörde çalıştığını ve bunlardan 500 – 600 kadarıyla sürekli iletişim halinde olduklarını belirterek, “Bölümümüz çok eskiden beri sektörle çok yakın ilişki içerisindedir, birçok makine ve sarf malzemesi distribütörü bölümümüzü desteklemekte, başta BASEV olmak üzere KASAD ve ESD gibi sektör dernekleri bizimle zaman zaman çalışmalar yürütmektedir” diyor. Aynı zamanda Odak Kimya, Konica Minolta, Canon, Xerox, Matset, HP gibi şirketlerin bölüme destek verdiklerini, kendilerinin de sektöre eğitimler, danışmanlıklar ve hizmetler sunduklarını, bölüme kurulan makinelerle öğrencileri yetiştirmek için uğraş verdiklerini belirten Şahinbaşkan, sektör mensuplarına hitaben, teknik eleman yetiştirilmesini sadece devletten beklemenin artık sürdürülebilir olmadığını, sektörün de meslek liseleri, iki yıllık yüksek okullar ve üniversite ile iş birliği içinde olması gerektiğini vurguluyor.
Türkün Şahinbaşkan sunumunda rengi algılamamızı sağlayan bileşenler, ışık, ışığın kırılması, insan gözünün algıladığı renk evreni, RGB, CMYK renkleri, rengin farklı algılanması, ışık kaynağı ve gözlemciye bağlı metamerizm, renk ölçümleri, renk üretiminde dikkat edilecek unsurlar, renk standartları, CIE L*a*b* ve L*C*h* renk evrenleri, delta E sistemi, cihazların renk evreni, baskıda standardizasyon gibi temel konuları özetleyen bir sunum yaptı.
Melih Cem Erdoğan (Sekamsan):
‘Birlikte daha güçlüyüz’
BASEV sponsoru, BASEV burs sponsorları ve etkinlik sponsorları arasında yer alan Sekamsan Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Melih Cem Erdoğan firmasını ve hizmetlerini tanıtan bir sunum yaptı.
Sektör profesyonellerine kâğıt ve kartonun bilinçli kullanımı konusundaki önemli detaylar aktaran Erdoğan, konuşmasında matbaacılıkta kullanılan kâğıt ve karton türlerinin seçimi ve doğru kullanımının baskı kalitesi ve maliyet üzerindeki etkilerini anlattı.
Konuşmasında sürdürülebilirlik konusuna da değinen Erdoğan, geri dönüştürülebilir kâğıtların ve FSC sertifikalı ürünlerin kullanımının markalara çevresel duyarlılık alanında katkı sağladığını belirtiyor. “Geri dönüşebilir kâğıt ve karton kullanımı, markaların sürdürülebilirlik hedeflerine katkıda bulunurken, aynı zamanda müşteri algısında da olumlu bir etki yaratmaktadır” diyen Erdoğan, çevreye duyarlı ambalaj çözümlerinin önemini vurguluyor.
1984 yılında Bursa’da Cemal Erdoğan tarafından kurulan ve yıllar içerisinde Türkiye genelinde lojistik ağıyla büyüyen Sekamsan geniş ürün yelpazesi ve FSC sertifikalı çevre dostu kâğıt-karton çeşitleri ile ambalaj, matbaa, yayın alanlarında sektöre yenilikçi çözümler sunuyor. “Birlikte Daha Güçlüyüz” sloganıyla, sadece ürün tedariki değil, aynı zamanda sektörel eğitim ve gelişime yönelik katkılarını da sürdürüyor.
Prof. Dr. Ahmet Akgül:
Matbaacının kâğıt ve karton hakkında bilmesi gerekenler
Marmara Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Basım Teknolojileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Akgül, kâğıdın tanımından ve kültürün, bilimin, teknolojinin gelişmesindeki etkileri, kâğıt üretimi, sürdürülebilirlik ve geri dönüşümü konularını içeren bir sunum yaptı.
Selüloz üretiminde kullanılan doğal kaynaklardan başlayarak üretim süreciyle ilgili bilgi veren Prof. Dr. Ahmet Akgül, selüloz liflerinin sonsuz elek üzerindeki konumuyla kâğıdın su yönü kavramının ilişkisini anlattı.
Kâğıt ve kartonun depolanması ve taşınmasında ortamın ısı, nem koşullarının yanı sıra bobinlerin yerleştirilmesine de dikkati çeken Akgül, bobinlerin yuvarlanmamasının ve dik muhafaza edilmesinin önemini vurguluyor. Kâğıdın güneş ışığından korunması, ortam ısısının 20-22° C ve neminin %50-55 oranında tutulması gerekiyor.
Hurda kâğıtlardan kâğıt üretimi hakkında bilgi veren Ahmet Akgül, UV mürekkep ve laklarla yapılmış baskılarda mürekkep ve laklardan arındırmanın yüzde yüz mümkün olmadığını, bu atık kâğıtların gri karton üretiminde kullanıldığını kaydediyor.
Selüloz beş kez geri dönüştürülerek kullanılabiliyor ve daha sonra kullanılmaz hale geliyor. Kâğıdın kuşelenmesi sürecine de değinen Akgül, mürekkebin yoğunluğu ve yapışkanlığı ile kâğıt liflerinden parçalar koparabildiğini, bunun kuşeleme ile önüne geçildiğini belirtiyor.
Prof. Dr. Ahmet Akgül, sunumunu kâğıdın özellikleri ve standartlar dahilinde baskı için yapılan ölçüm ve testlerle ilgili bilgilerle bitirdi. Bu bilgilerin tamamı BASEV’in Youtube hesabından erişime açık.
Selkut Engin (Heıdelberg Türkiye Genel Müdürü):
“drupa’da en çok sipariş alan ülkeler arasında yer aldık”
Seminerin son bölümünde BASEV sponsoru, burs sponsoru ve etkinlik sponsorlarından Heidelberg Grafik Ticaret Servis Ltd. Şti. Genel Müdürü Selkut Engin drupa 2024’te 4000 metre kare alanda yeni teknolojilerini sunduklarını ve Heidelberg’in fuarda en çok ilgi gören firmalardan biri olduklarını belirterek, tam kadro yer aldıkları fuarda Heidelberg Türkiye olarak en çok sipariş alan ülkeler arasında yer aldıklarının altını çiziyor.
“Heidelberg Tükiye olarak Türkiye’nin en büyük servis ekibine sahibiz. Baskı öncesi, baskı ve baskı sonrası olmak üzere büyük bir ekiple hizmet veriyoruz” diyen Engin, şöyle devam ediyor: “Baskı öncesinde CtP’ler, yazılımlar, renk yönetimi; baskıda mekanik, elektrik-elektronik, baskı makineleri; baskı sonrasında ambalaj ve ticari çözümlerimize yönelik olarak servis hizmeti veriyoruz. Planlama departmanımız var. Bunun yanı sıra özel hizmetler (taşıma, uzaktan servis vb.) veriyoruz. Sekiz kişilik bir yazılım ekibimiz var ve Heidelberg’in Prinect yazılımını birçok matbaaya entegre ettik. İstanbul, Ankara ve İzmir Bölge Müdürlükleri ve yedek parça depolarımız var. Almanya’daki lojistik merkezinden dünya çapında 24 saat içerisinde teslimat gerçekleştiriyoruz. Merkezde 130 binden fazla yedek parca tutuluyor. Sevkıyat otomasyonla sağlanıyor.”
Heidelberg’in Canon iş birliği ile ürün portföyünü genişletmekte olduğunu hatırlatan Selkut Engin, sunumunun devamında şirketin ürün portföyündeki en yeni makineler hakkında bilgi verdi. Bunlar arasında Boardmaster flekso baskı makineleri, Jetfire ve Versafire serisi dijital baskı makineleri, ofset baskı makineleri ve Gallus etiket baskı makineleriyle baskı sonrası makineleri vardı.
Doç. Dr. Zafer Özomay: Matbaacının mürekkep hakkında bilmesi gerekenler, ofset baskı problemleri ve çözüm önerileri
Seminerin son sunumunu, Marmara Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Basım Teknolojileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zafer Özomay, “Matbaacının Mürekkep Hakkında Bilmesi Gerekenler, Ofset Baskı Problemleri ve Çözüm Önerileri” konu başlığı ile yaptı.
Özomay sunumunun başında, artık sektörde alaylı değil, eğitimli, nitelikli operatöre ihtiyaç olduğuna vurgu yaparak, helikopter bedeline satılan baskı makinelerini kullanacak personelin eğitimli, nitelikli, sertifikalı olması gerektiğini belirterek, şöyle diyor: “Marmara Üniversitesi’nde bölümümüzde yüksek lisans ve doktora imkânları da var. Otomasyonla, yazılımla ilgili, aynı zamanda teknik olarak ekipmanla ilgili çeşitli projeler geliştiriyoruz.”
Özomay, sunumunda temel baskı sistemleri, kalıp hazırlama, kalıplar, kâğıt çeşitlerine uygun blanket seçimi, tramlama ve tram tonları, tram yoğunluğu, tram açısı, baskıda moire etkisi ve nedenleri gibi konular üzerinde durdu.
Zafer Özomay, Basım Teknolojieri Bölümü’ne bir CtP de geldiğini açıkladı. Baskıda pek çok değişken olduğunu hatırlatan Özomay, sunumunun son bölümünde baskıda sık karşılaşılan alışma, arkaya geçme, kirletme – sıçratma, kâğıdın açması, mürekkep çürümesi, kalıp uçması, trapping vb. gibi problemler ve çözüm yollarına da yer verdi.
Seminer sunumları tamamlandıktan sonra teşekkür belgelerinin takdimine geçildi.
BASEV Ankara’da iki okulda öğrencilerle buluştu
İki günlük Ankara etkinliğinde 6 Kasım günü BASEV Yönetim Kurulu Üyeleri, Etkinlik sponsorları firma temsilcileri ve Marmara Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Basım Teknolojileri Bölümü öğretim üyeleri Ankara’da matbaa alanı bulunan Aktaş Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile Altındağ Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ni ziyaret ettiler.
BASEV Sektörel Mesleki Teknik Eğitimler” Projesi kapsamında gerçekleştirilen etkinlik, Heidelberg Grafik Ticaret Servis, Odak Kimya Endüstrisi Ürünleri ve Sekamsan Kağıtçılık Sanayi’nin Etkinlik Sponsorlukları, Matbaa Haber dergisinin Medya Sponsorluğu ve İstanbul Sanayi Odası 27. Grup Basım Yayın Sanayii Meslek Komitesi katkısı, Ankara Sanayi Odası, 08 Kağıt Ürünleri ve Baskı İşleri Sanayii Meslek Komitesi iş birliği ve ev sahipliğinde, sektöre karşılıksız hizmet yolunda Anadolu Matbaaları ile buluşmak düşüncesinden hareketle gerçekleştirildi. Etkinliğe Marmara Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Basım Teknolojileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Türkün Şahinbaşkan, öğretim üyeleri Prof Dr, Mehmet Oktav, Prof. Dr. Ahmet Akgül ve Doç. Dr. Zafer Özomay da katıldılar.