Basım Sanayi Eğitim Vakfı ve İstanbul Sanayi Odası 27. Grup Basım Yayın Sanayii Meslek Komitesi birlikteliği ile düzenlenen Basım-Yayın Sanayi Gelecek Vizyonu ve Sektör – Öğretmen Buluşması İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü liderliği, Aras Grup, Konica Minolta, Odak Kimya, Sappi İstanbul ve Sun Chemical Matbaa Mürekkepleri firmalarının sponsorlukları, abm Yayınevi ve HH Global firmalarının destekleriyle İstanbul’da, Etiler Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Etiler Uygulama Oteli’nde gerçekleştirildi.
Açış konuşmasında, İSO 27. Grup Basım Yayın Sanayii Meslek Komitesi Başkanı Emre Duran, yüksek eğitim seviyesi ve bu seviyede yetişen gençlerin, bu ülkenin geleceğinin teminatı olduğunu belirterek, şunları söylüyor: “Bizler de basım sektörü olarak tüm paydaşlarımız ve sizler sevgili öğretmenlerimizle birlikte bu geleceği inşa etmek için çalışıyoruz ve çalışmaya devam edeceğiz. Bu çalışmaların devamı olan bu toplantının amacı sektörle öğretmenlerimizin kaynaşmasını sağlamak ve hep beraber bir sinerji yaratmaktır. Oluşan bu sinerji ile gelecekte daha yoğun ve daha verimli projelere imza atacağımıza inanıyorum.”
BASEV Başkanı Murat Demir, açış konuşmasında, BASEV’in asıl temel misyonunun basım sektörüne nitelikli eleman yetiştirmek olduğunu vurguluyor ve şöyle diyor: “Burada en büyük paydaşımız sizler, öğretmenlerimizsiniz. Sanayide nitelikli eleman ihtiyacımız var ve bunun en büyük kaynağının meslek liseleri olduğunu düşünüyoruz. Tek bir öğrencinin hayatına dokunsak ve onu meslek sahibi yapsak, bizim için kazanç olur. Bu şevkle çalışıyoruz.”
İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü Mesleki ve Teknik Eğitim Şube Müdürü Ahmet Tamer Kamber, konuşmasında politika belirleyicinin belirlediği politikaların akademik programların yanı sıra mesleki eğitim programlarına yer verdiğini belirterek, hangi politika belirlenirse belirlensin, öğretmenler sistem içerisinde belirlenmiş politikayı özveriyle üstlenmezlerse belirtilen politikanın hiçbir anlamı kalmayacağını vurguluyor.
İstanbul Küçükçekmece İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Şube Müdürü Erol Demir, mesleki eğitim için bir model önerisi getirdiğini belirterek, öncelikle gençlerin yeteneklerinin ne olduğunun ortaya çıkarılması gerektiğini vurguluyor. İkincisi, çocukları iş başında yetiştirmek gerektiğini, bunun derslik ihtiyacını da azaltacağını kaydediyor. Model önerisinin tamamının kitabında ve yazılarında olduğunu, sadece 15 bin meslek lisesi mezunu istihdam edilse sektörde eleman sorunu kalmayacağını ekliyor.
Açış ve protokol konuşmalarının ardından etkinlikte, İSO 27. Grup Basım Yayın Sanayii Meslek Komitesi önderliğinde, İSO tarafından Dr. Can Gürlesel’e hazırlatılan Sektör Raporunun sunumu, 27. Grup Basım Yayın Sanayii Meslek Komitesi Üyesi Niyazi Bilir tarafından yapıldı.
İlk oturum: HH Global, Sappi, Odak Kimya ve Sun Chemical
Etkinliğin ilk oturumu, İstanbul Sanayi Odası Meclis Üyesi ve ) 27. Grup Basım Yayın Sanayii Meslek Komitesi Üyesi ve BASEV Yüksek Danışma Kurulu Raportörü Akif Kazmaz moderatörlüğünde gerçekleşti.
İlk oturuma HH Global Ülke Müdürü Güler Faga, BASEV Sponsorları ve BASEV Burs Bağışçıları ailesi içinde yer alan, günün etkinlik sponsorlarından Sappi İstanbul Ülke Müdürü ve BASEV Yönetim Kurulu Üyesi Serra Vildan Celasun, Odak Kimya Ürün Müdürü Göksel Şen ve Sun Chemical Teknik Müdürü Engin Yıldırım ile Ürün Direktörü Filiz Şahin katıldı.
Akif Kazmaz, oturumu açarken matbaacılık adının yerini basım teknolojilerine bıraktığını hatırlatarak, bu mesleğin tüm diğer sektörlerin bir uzantısı olduğunu belirterek, ilk sözü oturuma matbaaların müşterisi olarak katılan HH Global Ülke Müdürü Güler Faga’ya bıraktı.
Baskı yönetim hizmetleri şirketi HH Global ve küresel müşterileri, çalışmaları hakkında bilgi veren Güler Faga, “Markaların pazarlama faaliyetlerinde, satış noktalarında onlara en baştan en sona anahtar teslim birebir hizmet veren bir firmayız” diyor. Dünya çapında 4500 çalışanı olan HH Global, 9 milyar dolarlık bir ciroyu yönetiyor. Matbaalar dahil 6500 üretici ile çalışıyor, müşterilerine %25 oranında tasarruf sağlıyor. Yıllık 1.3 milyon iş yönetiyor. Türkiye’de 2009’dan bu yana ofisi ve 26 çalışanı var, 113 üretici ile 22 milyon dolarlık bir bütçeyi yönetiyor.
Odak Kimya Ürün Müdürü Göksel Şen, şirketin faaliyetlerini şöyle özetliyor: “Baskı öncesinden baskı ve baskı sonrasına, kalite kriterlerine, uluslararası normlara uyumda, ISO standartlarında kalibrasyon işlemlerinde, prova sistemlerinden aydınlatma sistemlerine kadar tüm aşamalarda doğru iş üretilebilmesi için gerekli olan tüm koşulları sağlamak, bunların eğitimlerini vermek, kurulumlarını gerçekleştirmek ve daha sonra kalibrasyon hizmetlerini vererek müşterilerimizin her zaman yanlarındayız. Müşterilerimizin ihracat yapmalarını sağlamak ve ülkemize katkıda bulunmak, hedeflerimiz arasında.” Odak Kimya 26 yıllık bir firma ve 42 çalışanı var.
Sun Chemical Ürün Direktörü Filiz Şahin, firmasını şöyle anlatıyor: “Sun Chemical Türkiye’deki önemli mürekkep üreticilerinden biri. Dünyada 60’tan fazla ülkede üretim tesisleri olan bir şirket ve merkezimiz Tokyo’da ve DIC Group üyesi. Sun Chemical Türkiye’de 300 kişi çalışıyor. Türkiye’de üç fabrikamız var. İkisi İzmir’de, biri Gebze’de. İzmir Çiğli fabrikamız su bazlı mürekkep ve lakları üretiyor ve Avrupa’daki ana fabrikalarımızdan biri ve aynı zamanda şirket merkezimiz. Çiğli’deki laboratuvarımız Su Bazlı Mürekkepler Mükemmeliyet Merkezi olarak kullanılıyor. Yeni Aliağa fabrikamız, Sun Chemical’ın küresel olarak da en yeni teknoloji ile donattığı tesislerinden biri. İtalya ve EMEA bölgesindeki tüm solvent bazlı mürekkepler burada üretiliyor.”
Sappi İstanbul Ülke Müdürü ve BASEV Yönetim Kurulu Üyesi Serra Vildan Celasun, Sappi’yi şöyle anlatıyor: “Sappi insanımıza, gezegenimize fayda sağlamak amacıyla, ormanlarımızdaki yenilenebilir kaynaklardan üretilen sürdürülebilir malzemelerin üreticisi. Selüloz, selülozlardan baskı ve ambalaj, esnek ambalaj kâğıtları, tekstil sektörüne uygun transfer kâğıtları ve biyomalzemeler üretiyor. Kuzey Amerika’da 4 üretim tesisi ve 6 satış ofisi, Afrika’da 5 üretim tesisi ve 6 satış ofisi, Türkiye dahil Avrupa’da 12 satış ofisi ve 8 üretim tesisimiz var. Yirmi farklı ülkede 12 bine yakın çalışan ve 150 farklı ülkede müşteri ağımız var. Müşterilerimizin çoğu matbaalar, bir bölümü kâğıt distribütörleri ve geri kalanı direkt markalar, son kullanıcılar. Esnek ve karton ambalaj kâğıtları, tekstil transfer kâğıtları, suni deri kâğıdı, etiket taşıyıcı kâğıtları, basım – yayın kâğıtları (kapasitemizin %80’i), kuşe kâğıt ve dergi kâğıtları, 1. hamur fotokopi kâğıdı, selüloz, biyomalzemeler (lignin vb.) üretiyoruz.”
İkinci oturum: ABM Yayınevi, Konica Minolta ve Aras Grup
İkinci Oturuma İstanbul Sanayi Odası Meclis Üyesi Akif Kazmaz moderatörlüğünde; ABM Yayınevi Genel Yayın Yönetmeni Çağla Acar, BASEV Sponsorlarından, etkinlik sponsorları arasında yer alan Konica Minolta İş Geliştirme Müdürü Gürkan Gülmez ve BASEV sponsorları ve BASEV bağışçıları ailesinden ve etkinlik sponsorlarından Aras Grup Temsilcisi Kemal Bağdatlı katıldı.
Moderatör Akif Kazmaz, ilk sözü ABM Yayınevi Genel Yayın Yönetmeni Çağla Acar’a verdi. Çağla Acar şirketini şöyle anlatıyor:
“ABM Yayınevi Acar Group bünyesinde 2011 yılında kuruldu. 2013 yılında ben devraldım ve çocuk ve gençlik kitapları yayınlamaya başladım. Bugün 200’e yakın kitabımız mevcut ve bizim için yaratıcılık, hayal gücü çok önemli. Hayal gücünü destekleme amaçlı, didaktik olmayan, öğrenmeyi sevdiren içerikler yayınlıyoruz. 19 ülkede kitaplarımız satılıyor.” Acar, basılı kitap, okul öncesi, bebek kitapları, ilk okuma kitaplarının bitmeyeceğini, ama değişen teknoloji, yapay zekâ ile dönüştüğünü belirtiyor. “Dijital kitaplar artıyor ama bu bizi korkutmuyor” diyen Acar, Türkiye’de geçen yıl 400 milyon kitap basıldığını, okul kitapları ile bu rakamın 650 milyon olduğunu ekliyor.
Aras Grup Temsilcisi, Eğitmen ve Danışman Kemal Bağdatlı, Aras Grup hakkında bir sunum yaptı. Bağdatlı, Avrupa’da ve Türkiye’de de eleman sıkıntısının vardiya kapattıracak seviyeye geldiğini hatırlatarak, motivasyon için fabrikaların, matbaaların öğrenci, stajyer velilerine de açılması gerektiğini, ailelerin çocuklarının nasıl tesislerde çalışacaklarını görmeleri gerektiğini vurguluyor. “Aras Grup baskı öncesi, baskı ve baskı sonrası sistemlerini, kesme – katlama makinelerini, yardımcı malzemeleri, kâğıt, etiket, dijital reklam ürünleri, dijital baskı makineleri ve her türlü sarf ürünleri olmak üzere en iyi kaliteyi ve en son teknolojiyi Türk basım sektörünün hizmetine sunuyor” diyen Bağdatlı, sunumunun devamında Aras Grup şirketleri ve temsilcilikleriyle ilgili kısa bilgi verdi.
Konica Minolta Türkiye İş Geliştirme Müdürü Gürkan Gülmez, mesaisinin dijital baskı makinelerinin tirajlarıyla, hangi uygulamalara uygun olduğunun belirlenmesiyle geçtiğini belirterek, “Konica Minolta Türkiye olarak 200 çalışanımızla yaklaşık 500 müşterimize hizmet veriyoruz” diyor. Ofset baskıyla dijital baskının birbirine rakip değil, kombinasyon yapılacak teknolojiler olduğunu belirten Gülmez ekliyor: “Dijital baskı her geçen gün kalite standartlarını arttıran bir sektör. Bu bağlamda Fogra VPS (Validating Printing System) sertifikasyonu da alınmıştır.”
Üçüncü oturumda söz öğretmenlerindi
Üçüncü oturumda İstanbul Küçükçekmece İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Şube Müdürü Erol Demir moderatörlüğünde; Küçükçekmece Dr. Oktay Duran MTAL Teknik Müdür Yardımcısı Ateş Taş, Beylikdüzü Borsa İstanbul ÇPL Matbaa Teknolojisi Alan Şefi Berkay Karahüseyin, Silivri Yusuf Sarıbekir MTAL Matbaa Teknolojisi Alan Şefi Cengiz Zengin, Ataşehir İbrahim Müteferrika MTAL Matbaa Teknolojisi Alan Şefi Dr. Mehmet Camgöz ve Zeytinburnu İstanbul Ticaret Odası MTAL Matbaa Teknolojisi Alan Şefi Mustafa Şen söz aldı.
Eğitimde en kilit rolün öğretmenlere düştüğünü belirterek, atölye meslek dersi öğretmenlerini çok önemsediklerini vurguluyan Moderatör Erol Demir, öğretmenleri tanıttıktan sonra ilk sözü Ateş Taş’a verdi.
Küçükçekmece Dr. Oktay Duran MTAL Teknik Müdür Yardımcısı Ateş Taş, 2015 ve 2020’de yapılan bir araştırmanın matbaacılığın itibar kaybeden bir meslek olduğunu gösterdiğini belirterek, tanıtım eksikliğine dikkat çekiyor, matbaalcılığın basında sahte para basımı, ambalajda marka taklidi olaylarıyla olumsuz yansıtıldığını aktarıyor, matbaa adının yerini basım teknolojileri kullanılmasını öneriyor.
Beylikdüzü Borsa İstanbul ÇPL Matbaa Teknolojisi Alan Şefi Berkay Karahüseyin, bölüme gelen öğrencilerin sayısının 12. sınıfta üçte bire kadar düştüğünü belirterek, öğrencilerin bölüme ve meslek liselerine ilişkin olumsuz algılarına dikkat çekiyor. Meslek liselerinin cazip hale getirilmesi, haftalık ders sürelerinin 40 saati geçmemesi, ortaokul öğrencilerine ve velilere bölümün anlatılması, matbaaların tanıtılması ve firma gezilerinin düzenlenmesini öneriyor.
Silivri Yusuf Sarıbekir MTAL Matbaa Teknolojisi Alan Şefi Cengiz Zengin, meslek liselerinin ortaokul sonrası okul tercihinde en son sırada olduğunu, matbaa bölümünün de alt sıralarda olduğunu hatırlatıyor ve alınabilecek önlemler arasında meslek liselerine puanla girilmesi, mesleklerin tanıtılması gibi önerilerde bulunuyor.
Silivri Yusuf Sarıbekir MTAL Matbaa Teknolojisi Alan Şefi Cengiz Zengin, zaten istekli olmayan öğrencileri matbaa bölümünü seçmeye ikna etmenin zorluğunu dile getiriyor ve istekli öğrencilerin meslek liselerine gelmesinin sağlanması gerektiğini, basım teknolojileri isminin kullanılmasının gerekliliğini vurguluyor. “En azından 7-8. sınıflarda mesleklerin tanıtılması ve çocukların yönlendirilmesi gerekir” diyor.
Zeytinburnu İstanbul Ticaret Odası MTAL Matbaa Teknolojisi Alan Şefi Mustafa Şen, işletmelere gelen 4. sınıf öğrencilerine daha iyi ücret ödenmesinin mezun olduklarında işe başlamalarını özendireceğini belirtiyor. Alan adının değişmesi fikrine katıldığını belirten Şen, bunun olumsuz algıyı yıkacağını ekliyor.