Karton ambalaj üreticileri, Avrupa Birliği (AB) ve AB dışı piyasalara yaptıkları ihracatlarda karşılaştıkları darboğazları aşmak amacıyla düzenlenen seminere katıldılar. ISO Odakule Binası’nda gerçekleştirilen etkinlikte, sektörün mevcut durumu ve çözüm önerileri tartışıldı.
Seminerde, Doç. Dr. Yavuz Gökalp Yıldız, Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı, Sınırda Karbon Düzenlemesi Mekanizması (SKDM) ve Dijital Ürün Pasaportu (DPP) konularında katılımcılara derinlemesine bilgiler sundu.
Doç. Dr. Yavuz Gökalp Yıldız, şunları söylüyor: “Yeşil Mutabakat ve SKDM gibi uygulamalar, sürdürülebilirlik açısından büyük bir öneme sahiptir. Türkiye’nin bu süreçte atması gereken adımlar ve stratejiler üzerine yoğunlaşmalıyız. Avrupa Birliği SKMD ile; yeşil dönüşüm maliyetini ihracatçı firmalara ve ülkelere yükleyerek maliyeti azaltma, emisyon azaltım hedefinde de diğer ülkelere de SKDM üzerinden vergi koyarak onları sürece dahil edip zorlama hedeflemektedir, ihracat yapan sektörlere yönelik desteklerin artırılması gerektiğini düşünüyorum.”
Yıldız, Dijital Ürün Pasaportu (Digital Product Passport / DPP)’nun dijitalleşme sürecine katkısının önemli olduğuna değinerek, AB’nin yeşil dönüşüm hedefleri doğrultusunda, sektörlerin bu değişime hızlı bir şekilde uyum sağlaması gerektiğini vurguluyor.
Dijital Ürün Pasaportu ne zaman yürürlüğe giriyor?
Etkinlik boyunca, iklim değişikliğiyle mücadele amacıyla dünya genelinde yürürlüğe giren yeni düzenlemelerin şirketler üzerindeki etkileri derinlemesine değerlendirildi.
Europedpp Dijital Ürün Pasaportu Yazılım ve Danışmanlık Kurucusu Doç. Dr. Yavuz Gökalp Yıldız, Avrupa Birliği’ne ticarette yönetmeliklere uymayan firmalar için çeşitli yaptırımlar ve cezalar öngörüldüğünü hatırlatarak, “Ara malı ihracatı yapan firmalardan dijital ürün pasaportu istenmeyecek ancak karbon salınımı ölçümü istenecek” diyor ve şöyle devam ediyor: “Yaptırımlar arasında para cezaları, ürün geri çağırmaları ve satış yasakları bulunmaktadır. Uyum süreçlerini takip etmeyen firmalar, ekonomik zararlarla karşı karşıya kalabilirler.” AB’ye ihracatta Sınırda Karbon Düzenlemesi Mekanizması (SKMD)’nın 2026’da demir-çelik, alüminyum, gübre, elektrik ve çimento sektörlerinde devreye gireceğini söyleyen Yıldız, Dijital Ürün Pasaportu uygulamasının 2030’a kadar tekstil, bataryalar, elektronik gibi ürünlerde yürürlüğe gireceğini gösteren genel uygulama takvimini paylaştı
İhracat için kritik adımlar
Özellikle ihracat yapan ve son kullanıcıları aracılığıyla dolaylı olarak ihracat gerçekleştiren karton ambalaj üreticileri için bu seminer büyük önem taşıyordu. Söz konusu uygulamalar, bu tür üreticilerin uluslararası pazarda rekabetçi kalabilmeleri için gerekli koşulları sağlamak adına kritik bir rol oynuyor. Seminer, katılımcılara sektördeki gelişmeler hakkında önemli bilgiler sunarak, ihracat süreçlerinde karşılaşılan zorlukların aşılması için gerekli stratejilerin belirlenmesine katkı sağladı.