KASAD toplantısında, Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde beş farklı kategoride üretim yapan ve ambalaj ile basım sektörlerine hizmet veren TOYO Matbaa Mürekkepleri CEO’su Yakup Benli ve diğer uzman isimler, sektöre dair analiz ve öngörülerini katılımcılarla paylaştılar.
Yakup Benli, “Japon Mirasından Global Marka & artience ve Gelecek Vizyonumuz” başlıklı sunumuna artience Group CEO’su Satoru Takashima’nın şirketin Toyo Ink adının 1 Ocak 2024’ten itibaren artience olarak değiştirilmesinin ardındaki felsefeyi açıkladığı bir video gösterimiyle başladı.
Yakup Benli, isim değişiminin nedenlerine değinirken, bunlardan birini mürekkep dışında da ürünleri olmasına bağlıyor. 1896 yılında kurulmuş olan artience Group, 2023 verileriyle 322 milyar Japon yeni tutarındaki satışlarının %46’sını Japonya’da gerçekleştiriyor. Toplam çalışan sayısı 7836 ve bunun %38’i Japonya’da. Şirketin Avrupa’da dört fabrikası var ve satışlarının %8’ini bu kıtaya yapıyor. Ürün gruplarında renklendiriciler, elektronik ve optik materyaller, yapışkanlar, laklar, mürekkepler ve diğerleri yer alıyor.
Holdingin kurumsal değişim felsefesi ışığındaki sürdürülebilirlik vizyonunun üç ayağından biri tüm hizmet ve ürünlerin sürdürülebilirliğe katkı sağlaması, ikincisi üretimin çevresel etkisini en aza indirmek ve sonuncusu, toplumun sürdürülebilir gelişmesine katkıda bulunan bir şirket olmak.
Toyo Matbaa Mürekkepleri A.Ş.’nin kısa tarihçesini aktaran Yakup Benli, 2025 Ocak ayı ortasında açılması planlanan Manisa’daki yeni fabrikada makine testlerinin sürdüğünü de belirterek, “Burada mevcut ürünlere laminasyon tutkallarını ve poliüretan bazlı mürekkepleri ekleyeceğiz ve solvent mürekkeplerinde otomasyon seviyemizi arttıracağız” diyor.
Toyo Matbaa Mürekkepleri Ofset Satış Direktörü Engin Kurt, dünyada ve Türkiye’de mürekkep ve baskı pazarında değişen eğilimlere ilişkin bir sunum yaptı. Ambalajda renk ve tasarım çeşitliliği artarken Smithers verilerine göre dijital baskı pazarının önümüzdeki yıllarda özellikle düşük tirajlı ve kişiselleştirilmiş işlere dönük taleple yıllık %5 büyüyeceği tahminlerine yer veren Kurt, “Avrupa Birliği ülkelerinde çevresel endişeler ve dijitalleşmenin etkisiyle mürekkep kullanımı azalırken bu alandaki yatırımlar gelişmekte olan pazarlara doğru yönelmektedir” diyor ve özellikle Türkiye, Rusya ve Doğu Avrupa ülkelerinin çok uluslu şirketlerin ilgi odağı olduğuna dikkati çekiyor.
Basım sektöründe özellikle gazete ve dergi tirajlarında daralma ve dijital baskıya geçiş, dijital içerik üretimine yönelme gözlenirken, ambalaj ve etiket üretiminde daha yüksek büyüme olduğunu belirten Engin Kurt, e-ticaretin ve hızlı tüketim malları talebindeki artışın bunun ana tetikleyicileri olduğunu kaydediyor. Avrupa’da sürdürülebilirlik ve çevre duyarlılığı paralelinde sıkılaşan düzenlemelerle mürekkep üretiminde de çevre dostu ve sürdürülebilir, daha düşük uçucu organik bileşen içeren mürekkeplere yönelme olduğunu ifade eden Engin Kurt, özellikle Avrupa ve Asya merkezli mürekkep üreticilerinin Türkiye’ye ilgilerinin arttığına dikkati çekiyor. Etiket ve ambalaj sektöründe de küresel trendlere paralel olarak Türkiye’de de büyüme olduğunu belirten Kurt, ambalaj sektörünün genelinde büyüme oranının %5’i bulduğunu vurguluyor.
Ofset Satış Müdürü Levent Ünal ambalaj pazarı, değişim ve TPI stratejileri hakkında bilgi verdi. Ünal’ın aktardığı verilere göre 2022 yılında 1.2 trilyon dolar değerinde olan küresel ambalaj pazarının 2032 yılına kadar %3.16 yıllık bileşik büyüme oranıyla 1.58 trilyon dolara ulaşması bekleniyor. Tetikleyiciler arasında gıda ve içecek, sağlık sektörü ve çevre dostu ambalaja yönelik artan talep, gelişmekte olan ülkelerde refah artışına bağlı ambalajlı ürün talebindeki artış var.
Ambalaj trendlerinin 10 yıllık değişim manzarasını aktaran Levent Ünal, 2020’den itibaren sürdürülebilirliğin ve dijital dönüşümün değişimi yönlendirdiğini, marka sahiplerinin pazara yaklaşım şeklini tüketicinin belirlediğini, sürdürülebilirlik hedefine daha gerçekçi adımlar atıldığını vurguluyor. E-ticaret artıyor ve market sektöründe hızlanıyor. Bu eğilimler ambalaj ürünlerine sürdürülebilir ambalajları ticarileştirmeye odaklanma, e-ticarete uyarlanmış sevkiyata hazır ambalajlar, yeniden kullanım – doldurma, doğrudan baskı, dijital baskı, entegre teknoloji gibi yeni model ve teknolojilerin ölçeklendirilmesi, maliyet eğrilerinin düşürülmesi amacıyla yeni malzemelerin benimsenmesi şeklinde yansıyor. Şirketler bu dönemde esas işlerine odaklanarak ve diğer işlerden çıkarak büyümeyi benimsiyorlar.
Levent Ünal, Türkiye’nin mürekkep tüketiminde Almanya ve İtalya’nın ardından Avrupa’da 3. sırada olduğunu ekliyor. Türkiye karton ambalaj pazarına ilişkin KASAD tarafından sağlanan bilgileri aktaran Ünal, artience Group tarafından sağlanan yenilikçi ürünlerle, hızlı sevkiyat ve eğitimlerle müşterilerine hizmet vermek istediklerini ekliyor.
Etkinlikte, TOYO Matbaa Mürekkepleri Ofset Ar-Ge Müdürü Müjde Özdemir, “Ambalaj Sektörünün Geleceği, Sürdürülebilirlik & artience Yenilikçi Ürün Çözümleri” başlıklı sunumunda, Türkiye’nin ilk mürekkep Ar-Ge Merkezi unvanına sahip şirketin ofset ürün portföyü, yeni ürünleri ve sürdürülebilir çözümleri hakkında kapsamlı bilgiler sundu.
Toplantıda KASAD üyelerinin sürdürülebilirlik, LED-UV mürekkepler vb. konulardaki soruları da yanıtlandı.