Dereli Grafik Avrasya Ambalaj İstanbul 2024, 29. Uluslararası Ambalaj Endüstrisi Fuarı’na yine 1. Salonda, geçmiş yıllardaki yerinde katıldı.
Derelinin portföyünde temsilcisi olduğu çok sayıda firma var. Fuarda ağırlık stantta kurulu olan ve canlı gösterilerin yapıldığı Kongsberg kesim makinesindeydi. Kongsberg hem klişe kesimi hem de karton kesimi için, numune maket yapımında kullanılıyor.
Fuarda 4 gün boyunca bu sene de Kongsberg’in verimliliği, en az fireyle en doğru şekilde nasıl kesim yaptığı ziyaretçilere gösterildi.
Flekso tarafında XSYS klişe çözümleri, özellikle de yeni nesil daha sürdürülebilir, ekolojik, çevre politikalarına daha uygun olan Eco serisi çözümleri müşterilere anlatıldı.
Ayrıca Esko flekso CtP çözümleri ve Esko yazılımlarının güncel teknolojisi ziyaretçiler ile paylaşıldı.
Dereli Graphic Satış Müdürü Y. Mert Yarar sorularımızı cevapladı.
- Bu seneki fuarı nasıl değerlendiriyorsunuz?
Drupa sonrası ilk gerçekleşen ambalaj fuarı olması sebebiyle bizler için önemli bir fuar oldu Avrasya Ambalaj Fuarı. Ticari matbaacılığın her geçen gün küçülmeye devam etmesi, yapılan yatırımların iyice ambalaja yönelik olması ile ambalaj dünyasının sektördeki ilerleyişine tanıklık ediyoruz. Etiket kanadındaki büyük gelişmelerin ve yatırımların yanı sıra karton ofset ambalaj tarafındaki yatırımlarla beraber sektör iyice ambalaj odaklı hale geldi.
Geçtiğimiz senelerle karşılaştırırsak bu sene fuar gerçekten çok hareketli, canlı. Sektörün ilgisi artık iyice ambalaj odaklı. Dijital baskı makinesi satışı gerçekleştiren normalde bizim sektörümüzde bu zamana kadar yer almayan firmalar bile fuarda stant açıp ambalajın bir köşesinden de olsa sektörün içerisine giriş yapmaktalar. Demek ki her üretici bir şekilde şu anda yollarını ambalajla kesiştirmeye çalışıyor.
Bu sene geçtiğimiz senelerle karşılaştırdığımızda fuara yurt dışından gelen ziyaretçilerin sayısının daha az olduğunu gördük. En azından bize ulaşan müşteri profiline baktığımızda daha fazla Türk ziyaretçiyle karşılaştık. Bu bizim için daha iyi. Genellikle bu zamana kadar hep Orta Doğu’dan ziyaretçi akınına uğrardık ama bu sene düşündüğümüz gibi olmadı. Gelen Türk ziyaretçiler de zaten bizim ya var olan müşterilerimiz ya da ambalaj sektörüne girmek isteyen yeni firmalardan oluşuyor.
- Standınıza gelen ziyaretçiler ne arayışındalar?
Bizim burada asıl gördüğümüz ambalaj ile ilk defa tanışan ve ambalajın ne olduğunu anlamaya çalışanlar oldu. Esnek ambalaj mı, yoksa kendinden yapışkanlı etiket mi, karton ofset gibi bir ürün mü, öncelikli olarak gelen müşterilere bunu anlatmaya çalışıyoruz.
Eğer işi bilen müşteriler geliyorsa zaten konuya hakimler. O zaman etiket tarafındaki, flekso baskı tarafındaki yeni gelişmeleri, yeni teknolojileri müşterilerimizle paylaşıyoruz.
- Yazılım tarafına talep artışı yaşanıyor mu?
Sektörde yetişmiş eleman bulma sıkıntısı yaşandığından herkes doğru insana ulaşamıyor. Bu durumda yazılımların üzerine gerçekten büyük bir yük düşüyor.
Otomasyon gerçekten yazılım kanadında çok hızlı ilerliyor. Yazılımların otomasyon özellikleri sayesinde firmalar daha verimli, daha hatasız çalışabiliyorlar. Biz de Esko tarafında “Automation Engine” otomasyon yazılımı ve buna bağlı olarak da dünyanın neresinde olursanız olun, uzaktan dijital iş onayı verilebilmesini sağlayan “WebCenter” yazılımlarını tanıtıyoruz. Bu yazılımlara son 1-2 senedir ciddi derecede ilgi var.
- Fuar kabına sığmıyor, bu konudaki değerlendirmeniz nedir?
Dışarıdan gelen ziyaretçiler için bu fuar çok kolay bir fuar değil. Çünkü ilk olarak fuar çok büyük, haliyle doğru firmaya, doğru ürüne ulaşmak çok kolay değil ama bir taraftan da ambalaj sektörüne ait olan her ürünün tek bir çatı altında bulunması da büyük bir kolaylık çünkü sektöre ait olan her şeye ulaşabiliyorsunuz.
Eğer fuarı bölersek bu sefer iyice dağılma ve verimliliğin azalması gibi bir risk söz konusu. Bu yüzden açıkçası Avrasya ambalaj fuarının bu halinden ben memnunum.