Troika Systems Limited 1996 yılından beri son teknoloji 2D ve 3D tarama mikroskopları üretiyor. Ödüllü AniCAM HD™ Plus ve SurfaceCAM HD™ sistemleri aniloks, gravür ve flekso kalıp denetiminde standartları belirliyor. One Vision ise bir imaj iş akışı otomasyon yazılım çözümü sunuyor.
Odak Kimya Endüstrisi Ürünleri San. Tic. Ltd. Şti. Avrasya Ambalaj İstanbul 2024 – 29. Uluslararası Ambalaj Endüstrisi Fuarı’nda yeni mümessillikleri olan İngiltere menşeli Troika Systems ve Almanya menşeli One Vision mümessilliklerini ön plana çıkardı.
Şirket Yöneticisi Mine Kalaylı, yeni ürünlerinin işlev ve özellikleri hakkında şunları söylüyor:
“Troika Sistem flekso kalıplarının ölçümlerini yapan, nokta yapılarını, yüzeylerini, derinliklerini, dirençlerini ölçen; aynı zamanda gravürde gravür silindirlerinin nokta yapılarını, derinliklerini, hacimlerini bize veren bir yazılım ve donanım. Farklı aniloksların hücrelerinin dolu olup olmadığını, kirli, çizik olup olmadığını kontrol eden ve tekrarlanabilir baskı için gerekli proses kontrolünü yapmamızı sağlayan çözümler. Birçok farklı sektörde kullanılıyor ama bizim sektörümüzde kullanım alanı bunlar. Ofset tarafında da lak anilokslarında yetersiz temizlik veya çizilme nedeniyle lak aktarımı sorunlu olabiliyor. Troika sistemleriyle proses kontrolü yaparak bu kusurları kontrol altına alabilmek ve her zaman tekrarlanabilir üretim yapabilmek mümkün.
Hem ticari (kitap, katalog) matbaalarda hem ambalaj ve etiket baskısı yapan müşterilerimizde şöyle bir sorun yaşanıyor: Grafik tasarımdan veya reklam ajansından her zaman baskıya uygun, doğru dosya (artwork) gelmeyebiliyor. Grafiklerde font problemleri, ince fontlar, RGB resimler vb. sorunlar olabiliyor. One Vision bunları tespit eden, raporlayan ve düzelten bir sistem. Bunun yanında, onu iş akışımıza dahil ediyoruz ve otomasyon sağlıyor. Artık grafik departmanlarımızda sınırlı sayıda eleman var. Baskı departmanında makine sayısı artıyor ama grafik departmanındaki personel sayısı daha az artıyor, sabit kalıyor. Daha az zamanda daha çok iş üretme baskısı, hatalara kapı açıyor. Bunları doğru bir silsileye dizerek otomasyona açık hale getiriyor. Bir de Image Enhancement özelliği var. Bu da katalog ve süreli yayınlarda gelen fotoğraflar örneğin ters ışıkta çekilmiş olabiliyor, bu özellik sayesinde yeni nesil yapay zekâ yazılımıyla görsellerin ışık, çim yeşili, ten rengi vb. unsurları optimize ediliyor, iyileştiriliyor. One Vision dünyadaki 16 temel ten rengini ayırt edebiliyor ve ona uygun renk ayrımı yapabiliyor. Ya da detayların olmadığı, ışık almayan köşelerdeki detayları açığa çıkarabiliyor. Parlak veya ters ışıkta çekilmiş alanları doğru bir şekilde düzeltebiliyor. Bunların hepsini görsellerin albenisi yüksek olduğu, son kullanıcının beğeneceği bir şekilde gerçekleştiriyor. One Vision bize otomasyon ve avantaj sağlayan bir yazılım opsiyonlarından oluşan bir sistem.
Ticari matbaalarımızın bir kısmı ambalaja yöneldi, bir kısmı ise tirajı düşmüş olmasına rağmen kaliteli kitap, dergi ve kataloglar üretmeye devam ediyorlar. Aynı zamanda etiket matbaalarında montajı en az fire verecek şekilde otomatik yapan bir sistem çözümü diyebiliriz. Onlara bu konularda desteklerimiz devam edecek.”
Mine Kalaylı, diğer markaları ve hizmetleriyle ilgili olarak, “Yıllardır devam eden X-rite mümessilliğimiz lokomotif markalarımızdan” diyor ve şöyle devam ediyor: “Eizo kalibre edilebilir ekranlar etiket, ambalaj, ticari ofset ve dijital, tekstil baskı dahil tüm sektörlere hitap ettiğimiz ürünlerimizden. Prova sistemlerimiz ve mock-up sistemlerimiz mevcut. GMG’nin otomasyon yazılımları, renk sunucularıyla tüm farklı profillerin otomatik ve birbirlerine doğru, ISO normlarına uygun dönüştürülmesini sağlayan sistemlerimiz söz konusu. Hanatek ölçüm, test ve laboratuvar cihazlarıyla müşterilerimize karton ambalajda çizilme, sertlik, katlama, direnç gibi birçok noktada yardımcı olduğumuz kurulumlarımız ve hizmetlerimiz var. Bunun yanı sıra kendi orijinal malzemesi üzerine baskı yapan teknolojileri müşterilerimize sunuyoruz. OPP, PET, LDP, karton, MDO gibi üretimden aldıkları birçok farklı malzeme üzerine inkjet mock-up sistemlerini kurabiliyoruz. Yanında eğitim ve kalibrasyon hizmetleri veriyoruz. Gravür, flekso, karton ambalaj, etiket matbaalarına ya da ticari ofset matbaalara ISO 12647 ya da G7, Fogra normlarına uygun baskı yapmasını sağlayacak şekilde kalibrasyon hizmetleri veriyoruz. Odak olarak uluslararası eğitim akreditasyonuna sahip olduğumuz için G7 Ekspertlik eğitimlerimiz devam ediyor ve G7 Sertifikasyonlarımız devam ediyor.
Müşterilerimizi geliştirip ihracat yapmalarını kolaylaştırmak, yurt dışına daha çok açılmalarını ve uluslararası normlara uygun kalitede üretim yapmalarına yardımcı olmaktan mutluluk duyuyoruz.”
Mine Kalaylı, Odak Kimya’nın eğitim ve çözümlerinin, sektörün ihracatının artması sürecinde oynadığı rolü şöyle açıklıyor.
“1998’de şirketimizi kurduğumuzda sektörde renk bilgisi ile ilgili olarak çok açık vardı. Bu eksikliği tamamlamak amacıyla, sektörün kalite bilincini arttırmak adına birçok seminerler ve eğitimler organize ettik. Üniversitelerle öğrencilerimizin düzgün şekilde, uygun koşullarda yetişip sektörü ve gelişmeleri takip edebilmeleri için birçok çalışmalar yaptık, oralarda kurduğumuz renk laboratuvarlarımız var. Sektörün kendi yatırımlarıyla birlikte bunlara bakıldığında, ihracat taleplerinin artmasıyla birlikte otomatik olarak kalite bilinci de yükseldi. Yurt dışından bir ihracat talebi şu sorularla geliyor: Kalite belgeniz var mı, hangi profillerle basıyorsunuz, hangi cihazları kullanıyorsunuz ve bu cihazların kalibrasyonlarını nasıl yaptırıyorsunuz? Bu sorularla birlikte bizim sektöre verdiğimiz eğitimler de örtüşmeye başladı ve sektörün kalite bilinci artmaya başladı. Son on seneye baktığımız zaman sektörün bilgilendirilmesi ve uluslararası standartlarda sertifikalandırılması tabii ki ihracatçıların işlerini kolaylaştırdı. Çünkü “Fogra sertifikam var” ya da “G7 Sertifikam var” dediğiniz zaman farklı pazarlarda iş bulma şansınız yükseliyor. Standartlara uygun üretim yapan matbaalar aynı zamanda kalitelerini çok arttırmış, firelerini azaltmış ve maliyetlerini düşürmüş oluyorlar. Daha hızlı bir şekilde işe girebiliyor, makinelerinin duruş sürelerini azaltabiliyorlar. Normalde zaman zaman ikinci, üçüncü kalıpları almak zorunda kaldıkları işlerde ilk kalıpla baskı yapabiliyorlar.
Önümüzdeki dönemde de eğitimlerimiz devam edecek.”