Böttcher Ülke Müdürü Ozan Karaca: “300 yıllık bir firma olmasına rağmen Böttcher her zaman yenilikleriyle bilinen bir firma. Sadece ofsette değil, karton, esnek ambalaj, metal ambalaj ve endüstriyel uygulamalar için çözümlerimiz var.”
Basım endüstrisinin köklü firmalarından Böttcher Avrasya Ambalaj İstanbul 2024’e yeni çözümleriyle katıldı
Köln – Almanya merkezli olarak 1725 yılından bu yana dünya çapında 28 üretim tesisi ile grafik sanatlar, ambalaj sanayii, teknik ve endüstriye sektörler için yüksek teknolojili elastromerik ürünler geliştiren uluslararası bir şirket olan Böttcher, 29. Uluslararası Ambalaj Endüstrisi Fuarı’na yeni ürünleri ve çözümleriyle katıldı.
Böttcher Türkiye Ülke Müdürü Ozan Karaca ile basım endüstrisinde değişen trendler doğrultusunda ürün portföylerindeki değişim ve fuarda öne çıkan temalar ve ürünler hakkında konuştuk. Karaca, Böttcher’in gelecek yıl 300. yılını kutlayacağını hatırlatıyor ve şunları söylüyor:
“300 yıllık bir firma olmasına rağmen Böttcher her zaman yenilikleriyle bilinen bir firma. Sadece ofsette değil, karton, esnek ambalaj, metal ambalaj ve diğerleri için çözümlerimiz var.
Şu anda tüm çözümlerimizi üç ana kategoride gruplandırdık. Birincisi üretkenlik. Müşterilerimizin üretkenliklerini nasıl daha da arttırabiliriz, bunun için çalışıyoruz. İkincisi kalite. Müşterimize nasıl daha kaliteli ürünler sunabiliriz ki onlar da kaliteli üretim yapsınlar. Üçüncüsü de günümüzün en önemli başlıklarından biri, sürdürülebilirlik. Ürünlerimiz hem müşterilerimizin kendi üretimlerinde hem de onların müşterileri tarafından kullanılırken çevreye nasıl daha dost olabilir ve nasıl daha sürdürülebilir bir üretim yapabilirler, bunları belirliyoruz. Fuarda bunları vurgulamak istedik.
Yeni ürünlerimize gelince yeni kauçuklarımız var. Özellikle ofset baskı için yeni nemlendirme merdanelerimiz var. Müşterilerimiz bu merdanelerle daha geniş bir baskı aralığı sağlayabiliyorlar. Bu da müşterinin daha düşük su oranlarıyla daha stabil ve daha kaliteli baskılar yapmasını sağlıyor.
Bunun yanında yine son dönemde kullanımı artan LED UV mürekkeplerine yönelik kauçuklarımız var. LED UV mürekkepler kimyasal olarak daha agresif ürünler ve UV kauçukta bile kauçuğun ömrünü kısaltabiliyor. LED UV kauçuklar hibrit uygulamalarda hem LED UV hem de konvansiyonel uygulamalarda çok iyi sonuçlar veriyor. Daha uzun süre kullanılabiliyor. Aynı zamanda daha geniş bir uygulama yelpazesinde kullanım alanı var.
Bir de daha kolay temizleme yapan, müşterinin işten işe geçmesini hızlandıran, makinenin üretkenliğini arttıran ‘Kolay Temizleme Sistemleri’ dediğimiz çözümlerimiz var. Bunların içinde hem yeni tip merdane kauçukları hem yeni nesil solventler var.”
Ozan Karaca, Böttcher Türkiye’nin faaliyete geçtiği Haziran 2007’den bu yana sektördeki değişimi ve Böttcher olarak bu değişime nasıl yanıt verdiklerini şöyle anlatıyor:
Sektör ambalaj ağırlıklı bir yapıya dönüşünce Böttcher’in de portföyü buna göre değişti
“İlk kurulduğumuzda Türkiye’de ofset pazarı (özellikle ticari ve web ofset, heatset) büyüyen bir pazardı. Gazete baskısı önemli bir yer tutuyordu. Dolayısıyla ticari baskının ağırlığı çok fazlaydı. Ambalaj da vardı ama belirli müşteriler ambalaj yapıyorlardı. Yıllar içinde dünyadaki trendler paralelinde ticari baskının gerilediğini gördük. Bunda dijital baskının gelişmesi ve tirajların kısalması, reklam sektörünün dergilerden ve gazetelerden internete kayması, broşür ve insert tarzı baskıların tamamen bitmesi, gazete tirajlarının çok düşmesi ve gazetelerin, dergilerin kapanması tabii ki çok etkili oldu. Bunun yanında firmalar da değişim geçirdi. Bazıları ticari baskıdan ambalaj baskısına geçtiler ve ambalaj bu dönemde çok kazandı.
Türkiye nüfusu 85 milyon ve ambalaj tüketimi Avrupa’ya göre düşüktü. Ambalaj tüketimi ve ihracatı artıyor. Bu da Türkiye’deki ambalaj üretimi yatırımlarını arttırıyor. Dolayısıyla sektör ambalaj ağırlıklı bir yapıya dönüştü. Bizim de portföyümüz buna göre değişti. Tüm baskı sektörleri için ürün veriyoruz ama satışlarımızda ticari baskının çok daha azaldığını, ambalaj baskısının çok daha arttığını görüyoruz. Sadece karton ambalaj değil, esnek ambalaj ve diğer ambalaj türleri de artıyor.
Öncelikle kauçuk üreticisiyiz. Almanya’dan kauçuğu alıyoruz ve Türkiye’de merdaneye kaplıyoruz. Tabii baskı sektörü dışında da merdane çok yaygın kullanılan bir ürün. Ticari baskı ve ambalaj baskı dışındaki üçüncü kolumuz da endüstriyel merdaneler. Bu alanda da büyük bir hızla gelişimimizi sürdürüyoruz. Değişik sektörlere giriyoruz. Ahşap, alüminyum, plastik sektörlerine giriyoruz. Bunun yanında Türkiye’de tekstil, demir – çelik gibi büyük sektörler de var. Zamanla o sektörlere de girmek istiyoruz. Amacımız bu hedefe ulaşmak için hedefe yönelik yatırımlar yapmak, daha da büyümek ve Böttcher firmasını daha geliştirmek.”
Ozan Karaca, fuarın ziyaretçi profilini değerlendirirken, ekliyor: “Fuarlar her sene biraz daha profesyonelleşiyor, bunu drupa’da da gördük. Ziyaretçi sayısı düşmesine rağmen daha nitelikli, ne istediğini bilen bir ziyaretçi profili vardı. Bu fuar da biraz o yöne doğru gidiyor. Sadece broşür toplamak veya genel olarak sektörden bilgi toplamaktan ziyade ne aradığını bilen müşteriler geliyorlar.”