Her drupa fuarında, öncelikle Heidelberg’in sergileyeceği, açıklayacağı yenilikler, teknolojiler merak konusu olur. drupa 2024’te de durum farklı değildi, yoğun kalabalıklara sahne olan Heidelberg standında dünyanın her yerinden matbaacılar, en son yenilikleri yerinde görmek ve Heidelberg ekiplerinden bilgi almak için fırsat arıyorlardı. Biz de en son yenilikler ve fuarın yorumunu Heidelberg Türkiye Genel Müdürü Selkut Engin’den aldık.
- drupa sekiz yıllık aradan sonra yapılıyor ve Heidelberg de geniş bir stant ile fuarda. Bu sekiz yıllık aranın sektördeki yansımalarını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Bilgiye erişmek o kadar kolaylaştı ki müşteriler artık yeni teknolojiler hakkında oldukça bilgi sahibi. Teknoloji şirketlerinin web sitelerini, fabrikalarımızı ve showroomlarımızı ziyaret ederek yeni makineleri ve yeni teknolojileri yakından yerinde görebiliyorlar. Drupa fuarı hem müşterilerimize hem de bizlere büyük bir enerji ve motivasyon veriyor. Ziyaretçilerin büyük resmi görmelerini sağlıyor.
- Heidelberg bu fuarda hangi yenilikleri öne çıkardı?
Heidelberg, baskı makinelerinde üretmiş olduğu yapay zekâ destekli iş akışı modelleri ile konvansiyonel baskıyı dijitale yaklaştırdı; birim tabaka maliyetlerini çok alt düzeye düşürdü ve makinelerinin verimliliklerini üst düzeye taşıdı. Standımızda odak noktası olarak, sürdürülebilirlik, çalışana çok bağımlı olmayan otonom çalışan makineler, rekabet edebilirlik sağlayan, dirençli şirketler yaratma konusunda müşterilere destek olan yeni ürün ve hizmetlerimizi sunduk.
Dijital baskı hızla gelişmekle birlikte, yeni makinelerde Heidelberg, birim tabaka maliyetlerine, iş hazırlık sürelerine, iş değişikliklerine baktığınızda üretim maliyetlerinde büyük avantaj sağlıyor. Bunun yanında Dijital teknololjiye kayıtsız kalmayarak bu konuda da çözümler sunuyor. Fuarda sergilenen Anicolor mürekkep ünitesine sahip olan ofset baskı makinemiz dijital baskı ile rekabet ediyor. Anicolor’u Türkiye’de şu ana kadar çok anlatamadık. Ayrıca Canon ile iş birliği yaptığımız, konvansiyoneli baskıyı tamamlayan yeni Jetfire B2 (50×70) ve B3 (35×50) inkjet dijital baskı makineleri varbulunuyor. B3 Jetfire 50’yi tanıttık, 2026’dan itibaren ambalaja dönükyönelik olan B2 sınıfı F Format (60×75) ebat Jetfire 75 geliyor.
Boardmaster, flekso karton ambalaj baskı makinesi
Wiesloch’ daki Showroom’da inanılmaz bir makinemiz var: “Boardmaster, flekso karton ambalaj baskı makinesi”. Bu makinede müthiş hızlı iş değişikliği, minimuma yakın fire, birçok renk gamutu sağlayan multicolor çözümler var. Renklerde sadece klişeler değişiyor. 165 cm. eninde ve dakikada 600 metre hızla üretim yapan bir canavar.
Gallus One hatırı sayılır miktarda sipariş aldı
Fuarda, Gallus ile Heidelberg Ar-Ge birimlerinin birlikte geliştirdiği hibrit bir makine, Gallus One sergileniyor. İnanılmaz bir makine, Gallus One’dan beklentimiz çok yüksek. Bu makine bir lego gibi müşterinin beklentisine göre kongfigüre edilebiliyor. Makinenin toplam sahip olma maliyeti de büyük avantaj sağlayacak. Gallus One, hem bizi etiket pazarında rakiplerimizden öne çıkardı, bize rekabet avantajı sağladı hem de müşterilerimiz mükemmel bir makine sahibi olma fırsatına sahip oldular.
İşletim maliyetleri açısından oldukça avantajlı bir makine. Fuarda makineye çok ilgi vardı ve globalde hatırı sayılır sayıda sipariş alındı.
- Labelfire’dan ne farkı var?
Daha esnek bir makine. Ebat olarak 43 cm’ye kadar genişletilebiliyor. Labelfire 7+ (Beyaz) renk, Gallus One 6 + Beyaz renk bir makine. Labelfire daha ileri bir model ve yakında Türkiye’ye ikincisi geliyor.
Duopress kesim, yaldız, ayıklama ve ayırmayı saatte 7000 tabaka hızla aynı anda yapan tek makine
Baskı sonrasında yenilikler hakkında neler söyleyebilirsiniz?
Baskı sonrasında MK ile iş birliğimizle sergilediğimiz çok sayıda makine var.
Halen Fuarda sergilenen Duopress adında kesim, yaldız, ayıklama ve ayırmayı saatte 7000 tabaka hızla yapan yeni bir makinemiz var. Bunları dünyada aynı anda yapan tek makine.
MK da rakiplerinden bir hayli öne çıktı. Dünyada en yüksek Pazar payına sahip marka. Uzun yıllardır, sektöre yüksek teknolojili ürünler sunmakta. Makineleri dünyanın önde gelen matbaalarında kurulmaya başlandı. Heidelberg ile birlikte çok güzel makineler yaptı ve Türkiye’de pazar payımızı oldukça yükselttik. Şanghay’da 200 bin metre karelik bir teknoloji merkezi kurdular.
Kutu Katlama ve Yapıştırma Makineleri, halen Jagenberg mirası ile Slovakya’ da son teknoloji ile üretilmeye devam ediyor. Diana Pharma modeli de bu tesislerde üretildi. Dünya’daki İlk Makine de fuardan önce Türkiye’ ye kuruldu. Bu makinenin performans ve veriminden müşterimiz ve biz de çok memnunuz.
Ticari tarafta da Polar ile iş birliğimiz iyi gidiyor. Dün bir müşterimize Polar DC 11 şekilli etiket kesim ve paketleme makinesi satışı gerçekleştirdik. Polar Markası ile Türkiye’ de bu alandaki açık ara lider tedarikçiyiz.
- Vize alamadığı için gelemeyen ziyaretçiler oldu, diğer yandan bilgiye ulaşmak çok kolaylaştı; bu gelişmeler ziyaretçi yoğunluğunu nasıl etkiledi?
Heidelberg standı çok doluydu. Yürümek bile zordu. Beklediğimiz tüm müşteriler geldi. Anadolu’dan gelen, makine soran müşterilerimiz oldu. Anadolu’ dan gelip, Labelmaster makine alan müşterimiz var. Makine yatırımına karar veren iş yeri sahiplerinin, özellikle ihracat yapan firmaların sahip ve yöneticilerinin vize problemi olacağını zannetmiyorum. Sadece bazı müşterilerimiz fuarı görmelerini istedikleri bazı çalışanlarına vize alamadıklarını öğrendim. Açıkçası bu konu hepimizi rahatsız etmekte.
“Heidelberg olarak hem Türkiye’de hem Global ölçekte yüksek ilgi ve yüksek satış rakamlarına ulaştık”
- Bu drupa nasıl anılacak, sizce ne öne çıktı?
Öncelikle Heidelberg standı dizaynı, kapsamlı makine parkı ve sununmları ile herkesin hafızasında kalacak.
Heidelberg ve Canon iş birliği fuar öncesi herkese güzel bir sürpriz oldu. Tüm sektör paydaşları tarafından çok olumlu karşılandı. Bu işbirliği önümüzdeki yıllarda daha da ileriye götürülerek kapsamı genişleyecek.
Heidelberg olarak hem Türkiye’de hem Global ölçekte yüksek ilgi ve yüksek satış rakamlarına ulaştık.