“Bu yıl drupa fuarlarındaki en geniş alanı (2500 m2) kiralayan Fujifilm fuar süresince hedeflerin üzerinde satış gerçekleştirmek suretiyle oldukça başarılı bir fuar geçirmiştir”
Fujifilm Türkiye Grafik İletişim Sistemleri Grup Müdürü Ahmet Kocaman, sorularımızı yanıtladı.
- Fuarı nasıl değerlendiriyorsunuz?
Sekiz yıl aradan sonra bu fuarı ve atmosferini özlediğimizi gördük. Gerçekten de pek çok firmayı aynı anda ve aynı yerde görmek büyüleyici. Baskı pazarındaki global küçülmeye paralel olarak fuar ziyaretçi sayısında düşüş olduğu görünüyor. Fakat ziyaretçilerin pek çoğu sektör profesyoneli olarak daha detaylı bilgi elde etmek için araştırmalarını yaptılar. Bir de Türkiye için vize konusunda son yıllarda ortaya çıkan sorun drupa 2024 sırasında da devam ettiğinden pek çok insan vize alamadı ya da yetişmedi. Bu da Türk ziyaretçi sayısını oldukça düşürdü.
- Fuarda neleri öne çıkardınız?
Fujifilm olarak fuarda baskıya dair tüm ürünleri sergileme ve tanıtmaya yönelik bir çalışma vardı. Özellikle Fujifilm için yeni bir iş alanı toner bazlı talep üzerine baskı (POD) ürünleri hem B2 ebatta hem de geniş formatta inkjet teknolojisi ile baskı yapan makineler ön planda idi. Ayrıca flekso baskı ve ofset baskı kalıpları, iş akış ve üretim kontrol ve yönetim programları ve hatta fotoğraf baskı teknolojileri fuarda sergilendi. Özellikle POD ürünlerine yoğun bir ilgi ve talep vardı. Hindistan gibi bazı ülkelerden yüksek düzeyde katılım ve ürünlere karşı ilgi olduğunu gördük. Benzer şekilde Çin ve Japonya’dan da oldukça yüksek katılım ve talep görünüyordu. Anladığım kadarıyla enflasyonla mücadele eden Avrupa ve Amerika ülkelerinden katılımcılar finansal zorluklar nedeni ile şu sıralarda yatırım konusunda zorluklarla mücadele halindeler. Bu yıl drupa fuarlarındaki en geniş alanı (2500 m2) kiralayan Fujifilm fuar süresince hedeflerin üzerinde satış gerçekleştirmek suretiyle oldukça başarılı bir fuar geçirmiştir.
- Ziyaretçiler neler talep ediyorlar?
Ziyaretçiler geçen yıllara göre daha çok amaç eksenli makine arayışında idi. Yani firmalar herhangi bir makine yerine kendi yapmış olduğu iş ekseninde konfigüre edilmiş ve işe değer katan özellikleri olan makinelere ilgi duydular. Burada farklılaşma da ön plana çıkmış oldu. Müşteriler global daralmanın olduğu piyasada herhangi bir standart makine ile standart ürün üreterek fiyat rekabetine girmek ve düşük kârlılıkta iş yapmak yerine özellikli bir makine ile fark oluşturarak rekabette öne geçmeyi arzu etmektedirler.
- 2024 drupa’sında, sekiz yıl sonra, neler değişmiş?
Almanya ekonomisinde önemli bir gelir olan fuar organizasyonlarında eski kaliteyi arar olduk. İş gücünün pahalı oluşu nedeniyle olsa gerek görevli insanların sayısında azalma olması, toplu ulaşımın ücretli hale getirilmesi olumsuz durumlar olarak göze çarptı. Çin fuarlarında profesyonellik daha düşük olmakla birlikte ziyaretçilere yardım ve destek konularında Çinliler çok daha iyiler.
- Bu fuarı nasıl tanımlarsınız?
Bu yıl özellikle bazı firmaların ayrışarak ön plana çıktığını gözlemledim. Fujifilm’in de aralarında olduğu birkaç firma ürün ve inovasyon alanında gelişimini sündürerek pazar payını artırmaya devam etmekte ve böylece sürdürülebilir bir üretim satış döngüsü yakalamaktadır. Bir diğer konu atıklar ve iklim değişikliği programına uyum sağlamak. Fujifilm bu konuda da önemli mesafe almış durumda. 2030 yılı için hedefler belirlenmiş ve hem üretimde hem de üretilen ürünlerin tüketiminde çevreye saygılı ve karbon salınımını azaltan eylem planı uygulamaya konulmuştur. Son ve en önemli konu ise 2024 drupa fuarı bize göstermiştir ki baskı pazarının gelişme ve büyüme alanı endüstriyel baskıdır. Hangi baskı teknolojisi olursa olsun; ister analog veya ister dijital toner veya inkjet, büyümekte olan segment endüstriyel baskı alanlarıdır. Bu da etiket, ambalaj ve tekstil gibi alanlar olarak görünmektedir.