“Ziyaretçi profili ve aldığımız taleplere istinaden katılımdan memnunum. Firmamızı uluslararası piyasalarda tanıtmak ve ihracat oranımızı arttırmak adına önemli ve verimli bir organizasyondu.”
drupa’ya kendi ürünleri ve markalarıyla katılan Türk firmalarından Anıl Kağıtçılık Ambalaj A.Ş., fuarda polimer kaplı kartonlar ve karton kutularını, doğada çözünebilen ve çevre dostu olan PLA kaplanmış kartonlarını tanıttı.
Anıl Ambalaj Genel Müdürü Yasin Öztürk, fuarla ilgili sorularımızı yanıtladı.
Polimer kaplı kartonlar ve karton kutular
- Fuarın genel havasını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Sekiz yıl sonra tekrar drupa’da olmak gerçekten heyecan vericiydi. Firmamızın katılımcı olması sebebi ile ben ilk günden son güne kadar fuar alanında bulunma şansı yakaladım. Önceden hatırladığım büyük katılımcılar genel olarak yine katılmışlardı. Genel olarak dedim çünkü bazı büyük isimler vardı ki geniş stant alanlarını boş bırakmış ve katılımcı olmamışlardı. Hatta bazı büyük markalar çok geniş alanlarda makina sergilemek yerine bilgi paylaşımı ve inovasyon sunumları yaptı. Bu anlamda katılım geçmişe oranla bir miktar zayıftı diyebilirim. Ziyaretçiler ise yine 2016 yılına kıyasla daha azdı. İlk hafta ile ikinci hafta arasında çok net bir katılım farkı vardı. Bizim kabul ettiğimiz ziyaretçiler özelinde ise ben ziyaretçi profili ve aldığımız taleplere istinaden katılımdan memnunum. Firmamızı uluslararası piyasalarda tanıtmak ve ihracat oranımızı arttırmak adına önemli ve verimli bir organizasyondu.
- Fuarda tanıttığınız ürün ve yenilikler neler? Neleri öne çıkardınız ve nasıl tepkiler aldınız?
Fuarda polimer kaplı kartonlar ve karton kutularımızın tanıtımlarını gerçekleştirdik. Sürdürülebilirlik ve çevreyi önemsediğimiz için doğada çözünebilen ve çevre dostu olan PLA kaplanmış kartonlarımızı da tanıtma fırsatımız oldu.
Ziyaretçilerin arayışları ve soruları hangi eksende, neler talep ediyorlar?
Ziyaretçiler özellikle gıda ambalajında doğa dostu ambalaj çözümlerini talep etti. Bu alanda ANIL AMBALAJ olarak çalışmalarımız ve çözümlerimiz vardı. Özellikle Avrupa ülkelerinin katılım sağladığı fuarda, üreticiler ve temsilcilerin çevre dostu ambalaj çözümlerine ilgisi çok yüksekti. Bu trendin artacağına ve gelecekte bio ürünlerin öneminin artacağını düşünüyorum.
- 2024 drupa’sının sosyal yanını nasıl buldunuz. Sekiz yıl sonra neler değişmiş?
Sekiz yıl sonra çok daha çarpıcı bir drupa beklemiştim. Sürenin uzun olması hazırlıkların daha yoğun yapılacağını düşündürmüştü bana. Bana göre, 8 yıl öncesine kıyasla değişen tek şey artan maliyetler sebebi ile ürün ve makine tanıtımlarının dijital ortamlara taşınmasıydı. Bazı büyük üreticiler güçlü yanlarını ve verimlilik artışı sağlayan özelliklerini vurgulayarak yeni ve mevcut kullanıcılarını etkilemeye başardı. Ayrıca, bu başarıyı makine demoları ile değil, görsellerin, sunumların, dijital ekipmanların kullanıldığı anlaşılır ve yalın bir anlatım ile gerçekleştirdiler.
- Bu fuarı nasıl tanımlarsınız?
Bu drupa’da bence öne çıkan en önemli detay dijitalleşmenin önemiydi. Artık yeni teknolojilere ulaşmak çok kolay. Özellikle pandemi sonrası artan video konferanslar ve online toplantılar ile talep edilen her bilgiye kolayca ulaşılmaktadır. Bu nedenden dolayı 8 yıl öncesine kıyasla, bu yıl gerçekleşen drupa fuarı bence daha az talep gördü.