MGI AlphaJET, 70 x 100 ebatta, 200 ile 2000 mikron arasında tüm malzemelere dört renk (CMYK) su bazlı mürekkep ile baskı yapabiliyor
Konica Minolta, drupa’ya en büyük stantlardan biriyle katıldı. Firma fuarda tüm ürün yelpazesinden çözümlere yer verdi, öne çıkan sistemler ise endüstriyel inkjet baskı ve süsleme çözümleri oldu. Firmanın standında Konica Minolta Turkey Profesyonel Baskı ve Endüstriyel Baskı İş Birimi Müdürü Orhan Doğan ile görüştük. Doğan, drupa’yı şöyle değerlendiriyor:
“drupa’nın 8 yıl aradan sonra gerçekleşmesiyle Konica Minolta dahil neredeyse tüm katılımcılar yine buradalar. 2016 sonrası zaten merkezimiz bu büyüklükte bir fuar katılımını gerçekleştirmeyi planlıyordu. 2020’de yapılamaması her şeyi ileriye attı. İyi bir ilgi ile karşı karşıya olduğumuzu söyleyebiliriz.
İlk beş gün fuar gayet iyi geçti. Türkiye’den daha yüksek ziyaretçi katılımı beklerdik ama son zamanlarda yaşanan vize sorunlarıyla beklenenden daha az katılım oldu. Fuar, ziyaretçilerin sadece bir makineyi değil, bir iş akışı içerisinde son ürünün nasıl olacağını görebilecekleri bir etkinlik ve diğer bilgi kaynaklarından bu yönü ile ayrılıyor.”
Konica Minolta’nın pek çok yenilik sergilediğini belirten Orhan Doğan, “Gözlemlerime göre en çok ilgi gören iş ortağımız MGI’dan AlphaJET oldu” diyor ve yenilikleri şöyle özetliyor: “KM1 serisinin yeni ürünü burada. Bu makine, daha önce AccurioJet 60000 adıyla konsept olarak tanıtılmıştı. Üzerinde pek çok geliştirmeler olan modeli AccurioJet KM1-e HD inkjet baskı makinesi olarak sunuyoruz. Mürekkep ve hız dahil pek çok geliştirmeler barındırıyor. Baskı kafaları zaten Konica Minolta. Şu anda KM-1 Saatte 3000 50 x 70 cm tabaka basabiliyor. Dupleks olarak 1500 tabaka basıyor. Yeni ürünün en büyük farkı hızda olacak: Saatte 6000 tabaka ve dupleks 3000 tabaka.
MGI AlphaJET, 70 x 100 ebatta, 200 ile 2000 mikron arasında tüm malzemelere dört renk (CMYK) su bazlı mürekkep ile baskı yapabiliyor. Yine aynı sistem içerisinde entegre olarak kısmi lak ve kısmi yaldız uygulama işlemleri de yapılabiliyor. Düz ve kabartma efektlerin bilinen MGI teknolojisi ile rahatlıkla uygulanabildiği bir sistem. Makinede dupleks sistemde oluklu mukavva dahil saatte 1800 tabaka baskı yapılabiliyor. 2020’de drupa’da lanse edilecekti, fuar ertelenince Konica Minolta kurulumlarına devam etti. Ürün artık ticari ve 3. makinenin kurulumu planlanıyor. drupa’da en çok konuşulan makine olacak.
Üretim maliyetlerinde ofset maliyetine çok yakın bir maliyeti var. Ama üretim hacmi ve kapasitesi kıyaslanamaz. Bunları zaman, iş gücü, renk, fire gibi unsurlarla birlikte değerlendirmek gerekiyor. Bu dijital bir sistem. Son beş on yılda canlanan endüstriyel inkjet baskının öncülerinden bir teknoloji ve büyük üreticilerin de dijitali tamamlayıcı bir çözüm olarak üretim sistemlerine dahil etmeleri için geliştirildi.
Ambalaj etiket üreticilerine yönelik sistemlerimizi de sergiliyoruz. Halihazırda Türkiye’deki Avrasya Teknoloji Merkezimizde de tüm üretim sistemlerimiz sergileniyor. drupa daha çok tabaka baskı sistemlerine yer verilen bir fuar ama etiket ve ambalaj sistemleri de var. Türkiye’de halen 30’a yakın giriş seviyesi etiket baskı sistemimiz kullanılıyor.
Uzun yıllardır Türkiye’de sektörün profesyonellerinin her zaman yatırım yaptıklarını görüyorum. Yeter ki şartlar uygun olsun, iş ortada olsun. Ekonomik durum biraz değerlendirilmek zorunda. Biz de Konica Minolta Turkey olarak bunu biliyoruz ve çözümler üretmeye çalışıyoruz.
Konica Minolta’nın İngiltere’deki iştiraki baskı kafaları ve boyalarıyla endüstriyel inkjet sistemleri, güvenlik ve dekorasyon dahil, özelleştirme dahil mevcut konvansiyonel işlerin dijitalde yapılabilmesine yönelik Ar-Ge projeleri üzerinde çalışıyor ve projeye özel çözümler geliştiriyorlar.
Fuarda toner tabanlı profesyonel baskı sistemlerinin tüm yelpazesi stantta sergileniyor. Profesyonel toner tabanlı sistemlerimiz de iyi biliniyor, iyi kabul görüyor ve bir hayli ilgi görüyor. Bu da bizi mutlu ediyor, işimizi doğru yaptığımızı gösteriyor. Geri bildirimler de olumlu.”
Konica Minolta standında asıl ilginin, AccurioJet, KM1, AccurioJet 60000, MGI AlphaJET ve JETvarnish 3D Evolution gibi endüstriyel inkjetler üzerinde olduğunu yineleyen Orhan Doğan, ekliyor: “Norveç’ten bir yatırımcı B1 tabaka JETvarnish yatırımı yaptı. Türkiye’de de görüşmelerimiz devam ediyor. Fuar sonrasında bu görüşmeler devam edecek. Ekonominin nereye gideceği de önemli ama bizim gördüğümüz, özellikle ihracata çalışan firmalarımız gayet planlı, programlı ve ne yaptığını bilerek yatırıma devam ediyorlar. Ürünlerimiz onlara uygun ise destek vermeye devam ediyoruz.”