Hasan Uçar (Weigang Türkiye Temsilcisi, B&G Ambalaj Makina ve Malzeme Ltd. Şti.):
“Dijital pazara geldi, daha da güçlenecek”
Weigang Türkiye Temsilcisi B&G Ambalaj Makina ve Malzeme Ltd. Şti.’nden Hasan Uçar ile stantta görüştük. Vize alamadığı için drupa’ya gelemeyen Türk matbaacılar olduğunu belirten Uçar, “Gelenler arasında görüştüğüm ziyaretçilerin ortak fikri, eski heyecan yok” diyor. Uçar, Türkiye’de yatırımlara engel teşkin eden en büyük problemleri eleman sıkıntısı başta olmak üzere ekonomi ve finans maliyetleri olarak sıralıyor.
Etiket sektörünü diğer sektörlere göre halen kârlı, iyi bir sektör olarak tanımlayan Hasan Uçar, bu kârlılığı baskıdan çok baskı sonrası makinelerle süsleyerek sürdürme yolunda bir talep ve araştırma olduğunu vurguluyor ve şöyle devam ediyor: “Biz de bu konuda elimizden geldiğince dostlarımıza, müşterilerimize yardımcı olmaya çalışıyoruz. 2010 yılında ilk bobin ofseti Türkiye’ye getirdik. Şu anda Türkiye’de bizim kanalımızla kurulmuş 80’e yakın Weigang ofset baskı makinesi var. Sekiz makinemiz 47 cm ebatlı. Biz hep ‘ofset’ diyorduk ancak oğlum Berkay Uçar’ın aramıza katılmasıyla onun gözlemleri doğrultusunda Weigang dişlisiz full servo flekso baskı makinesi satışına da başladık. İlk makinemizi dört yıl önce İzmir Cem Ofset’e verdik. Üç ay önce ikinci Weigang 10 renkli flekso makinelerinin kurulumu yapıldı. Şu anda en çok WEIGANG Marka makinelerimizin kurulu olduğu etiket firmasıdır. Sayın Cemal Öcal abime ayrıca destekleri için bir kez daha teşekkür ediyorum.
Bu fuarda bizim için yenilik Weigang UV inkjet baskı makineleri. Tam 15 aydır 23 cm ve 35 cm UV inkjet makinede denemeler yapıyorlar. Bu süre zarfında makine satın almak isteyen firmalar olduğu halde hazır değil diye vermediler. Farklı baskı kafalarıyla denemeler yaptılar ve en son Epson kafada karar kıldılar. drupa ile birlikte UV inkjet baskı makinelerimizin satışına başladık.
230 mm ebatlı standart makinemiz beş renkli (beyaz, CMYK), istenirse dijital lak koyabiliyoruz. Ama bunun üzerine flekso ünitesi, kesim, ekstra renk vs. koymuyoruz. Son derece ekonomik ve etiket pazarındaki ölçülerin hemen hemen hepsine hitap ediyor. Makineyi Avrasya Ambalaj İstanbul Fuarı’na da getireceğiz. Kontrollü ve de temkinli olarak bu makinelerin satışına devam edeceğiz. Birçok etiketçi ile görüştüğümüzde 23 cm’nin pazardaki tüm etiketçilere hitap ettiğini söylüyorlar.
Weigang bir Çin firması. Etiket baskı makineleri üreticileri arasında borsaya kayıtlı tek ve hissedarlarına hesap veren bir firma.
Dijital pazara geldi, daha da güçlenecek. Daha çok satılacak. Weigang ile yaptığımız görüşmelerde, önümüzdeki beş yıl ofset satışlarının devam edeceği, UV inkjetin pazarda kendisini göstereceği, beş yıl sonra ofset satışlarının bir miktar azalacağı ve dijital satışlarının artacağı öngörülüyor. UV inkjetlerde boya maliyetleri olarak biraz daha ucuzluk sağlamayı düşünüyoruz. İstanbul’daki fuarda UV inkjet baskı makinemiz ile birlikte yarı rotary kesim makinesini de kurmayı düşünüyoruz.
Diğer makinemiz 350 mm eninde baskı yapıyor ve baskı bölümü 10 üniteye kadar arttırılabiliyor. CMYK, iki beyaz, lak, ekstra violet, ekstra orange gibi tamamen müşterinin talebine göre üniteler koyabiliriz. Girişine bir veya daha fazla flekso ünitesi, çıkışına rotary kesim, soğuk yaldız koyabiliriz. Burada en çok mürekkep maliyetini artıran boya beyaz. Bir müşteri 230 mm makinemizle beyaz almayıp, beyazı fleksoda basmak istiyordu. O makinede de flekso yok. Müşteri taleplerine göre neler yapabileceğimize bakacağız.
Müşterilerle görüşmelerimizde dijitale talep oldu. Önümüzdeki günlerde sanırım biraz daha fazla dijital makine konuşmaları yapacağız.
Türkiye’den bir firma ile görüşmemizde Avrupa markası mı, Çin markası mı alayım diye kararsızdı. Bu ikilem bence ortadan kalktı. Fuarda 9 renkli 450 mm bir flekso baskı makinesi ve bir bobin ofset baskı makinesi için el sıkıştık.”
Artık sektörde eskisi kadar yeni firma kurulmadığına değinen Hasan Uçar, ekliyor: “Eskiler var olan makinelerini yenileyerek devam ediyorlar. Bir matbaada eski model iki farklı markanın makinesi vardı. Müşterileri de vardı ama bir türlü büyüyemiyorlardı. İki sene önce onlara ikinci el bir bobin ofset baskı makinesi verdik. O makine ile üretime başlayınca altı ay sonra diğer iki makinelerini sattılar ve çok ciddi bir büyüme kaydetti. Üç ay önce 47 cm bobin ofset baskı makinesini kurduk. Şu anda günde ortalama her makine 15 iş basıyor. Firma sahibi Aykut Birtane kardeşime bizimle yola çıktığı için tekrar teşekkür ediyor, son derece mutlu ve başarılı olmasını diliyorum.”