Bakon Mühendislik tarafından bir matbaada tek makineye kurulan ilk mürekkep pompa sistemi, mürekkep satın alma ve depolamada, ambalaj atıklarında, operatör iş gücünde tasarruf sağlarken baskı devam ederken renk tutarlılığına katkı sağlıyor
Ümit Matbaacılık, İstanbul, Beylikdüzü ilçesinde 3. Matbaacılar Sitesi’ndeki yeni tesisine 2024 Şubat ayında kurulan ve Mart ayı başında ticari üretime başlatılan yeni Koenig & Bauer Rapida 145 ofset baskı makinesini Bakon Mühendislik tarafından temin edilen ve kurulan Technotrans Merkezi Mürekkep Besleme Sistemi ile donattı.
Ümit Matbaacılık, ambalaj tesisinde 70 x 100 makinede basılamayan medikal, elektronik, mutfak eşyaları, hırdavat kutularının yanı sıra gıda sektörü için stant materyalleri basıyor. Bir aile şirketi olan Ümit Matbaacılık San. Tic. Ltd. Şti.’nin genç yöneticisi Atakan Bozkurt, aynı zamanda müşterilerinin 70 x 100 işlerini montajda ikili bağlayarak baskıda zaman kazandıklarını belirtiyor.
Atakan Bozkurt, piyasada yatırım gücü olmayan ama sektörde iş yapmak isteyen bireylerin ve kurumların baskı ihtiyacını karşılamak için fason baskı hizmeti verdiklerini belirterek, “Biz fasonu, ‘kartonu finanse etmemek’ olarak tanımlıyoruz” diyor. Dolayısıyla matbaada son kullanıcıya ya da ajanslara ve matbaalara verilen baskı hizmetinde aynı kalite ve ekonomi kriterleri gözetiliyor. Bozkurt, “Bu makinenin hedef kitlesi, bu ebatlarda (106 x 145 cm) işi olan ama kaliteli baskı hizmeti temin edemeyen kişiler ve kurumlar” diyor ve şöyle devam ediyor: “Onlara kaliteli ve hızlı fason baskı hizmeti vermek istiyoruz. Daha sonra baskı sonrası makinelerimizi de tamamlayarak, özellikle yurt dışında doğrudan müşterileri de portföyümüze katmayı hedefliyoruz.”
Ümit Matbaacılık baskıda kalitenin yanı sıra ekonomi ve sürdürülebilirliği de gözetiyor. “Her şeyden önce büyük ebatta ünitelerin hazneleri büyük miktarda mürekkep alıyor ve yoğun renk kullanılan bazı işler olabiliyor. Bu işlerde hazneye manuel olarak mürekkep besleme yaptığınızda, özellikle 70 x 100 makinede baskı devam ederken, bininci ya da on bininci tabakada renk kaybı olabiliyordu. Bunun büyük ebatta daha büyük sorun olacağını düşündük. Çünkü bir ustanın devamlı makinenin üstünde olması ve hazneleri kontrol etmesi gerekiyor. Kaliteli iş teslim edebilmek için bu makineye yatırım yapmıştık ve mürekkep pompa sistemini de kurarak iş gücü kaybına ve baskıda renk tutarsızlığına yol açan bu sorunu en başından bertaraf etmek istedik.”
Technotrans mürekkep besleme sisteminin kurulumuna makinenin kurulmasından hemen sonra başlanmış ve Mart ayı ortalarından itibaren sistem faal olarak kullanılıyor. Atakan Bozkurt, Technotrans ile ilk bir aylık deneyimlerini şöyle yorumluyor: “Artık ayda bir veya iki defa varil değiştiriyoruz, öncesinde makine üzerinde sürekli personel olmak zorundaydı; sistem her şeyden önce iş gücünü azalttı. Makine başındaki personel enerjisini işin kalitesine yönlendirebiliyor.”
Atakan Bozkurt, yatırım öncesinde 2.5 kg.lık ambalajlarla mürekkep alırken artık 200 kg aldıklarını, bunun da hem mürekkep satın alma maliyetlerinde hem de üreticinin ambalaj maliyetlerinde azalma sağladığını, aynı zamanda ambalaj atıklarının da azaldığını vurguluyor.
Bakon Mühendislik Satış ve Pazarlama Yöneticisi Tamer Yenibeken, “Yatırımın odak noktasında verimlilik kavramı var. Matbaalarda yeni nesil yöneticilerle bu konuları daha çok konuşuyoruz, çünkü odak noktaları, bakış açıları çok daha farklı; dolayısıyla verimlilik ve zamanın iyi kullanımına yönelik tasarrufları var. Sistem bir yandan baskıda renklerin doğru tonda, istikrarlı, tutarlı basılmasını sağlarken, aynı zamanda makine üzerinde sürekli mürekkep hazneleriyle meşgul olmak durumunda kalan bir personeli başka işlerde kullanma imkânı tanıyor. Bu sistemler kurulduktan sonra herhangi bir bakım – onarım ya da sarf malzemesi gerektirmiyor. Bu bir matbaada tek makineye kurduğumuz ilk sistem. Bu da onların öngörüsü ve tamamen verimlilik ve tasarruf odaklı çalışmaları, yatırım yapmalarıyla ilgili. Tek makine olmasına rağmen, Atakan Bey, “Makinemizin üzerinde sürekli bir personel olsun istemiyoruz, dünya standartlarında yüksek kaliteli ve verimli baskı yapmak için pompa sistemi de gerekli” diye hızlı karar verdi. Üstelik İstanbul’da tesislerin her metre karesi çok değerli. Bu sitede de öyle. Bunu dikkate alarak projeyi mümkün olan en az alanı kullanacak şekilde tasarlamak gerekiyordu. Bu matbaada da o yapıldı. Pompalar asma kata kuruldu ve mürekkep orada varillerden aşağıya makinenin ünitelerine aktarılıyor. Ayrı bir depolama alanı da gerekmiyor çünkü variller pompaların altında tutuluyor ve aynı anda 800 kg mürekkep muhafaza edilebiliyor. Sonuç olarak hem bir usta sürekli makine üzerinde mürekkeple meşgul olmak zorunda kalmadı, aynı zamanda yer tasarrufu da sağlanmış oldu.
Müşterilerimizin %80’iyle 20 yıldır ticaret yapıyoruz. Ümit Matbaacılık da 20 yıldır ticaret yaptığımız aileden bir firma. Tercihlerinin bizden yana olması memnuniyet verici. Hem Technotrans’a hem Bakon’a güvendikleri için çok hızlı karar verdiler. Bu sistem 4-5-6 makinesi olan matbaalarda çok aktif kullanılıyor. Tek makinesi olduğu halde yatırıma karar veren tek matbaa oldu Ümit Matbaacılık ve bu çok doğru bir karar. Her bir hazne yaklaşık 35 kg mürekkep alıyor ve bunu elle koymak çok büyük zaman kaybı. Bu sistemle hem haznelerle meşgul olan bir personeli boşa çıkarmış oluyorsunuz hem de mürekkep yoğunluğunun, renk tutarlılığının takibini gündeminizden çıkarmış oluyorsunuz. Biz sistemi başka makinelere de hizmet verebilecek şekilde kurduk. İlerleyen dönemde alt katta birkaç makine daha devreye alırlarsa onlara da aynı sistemden mürekkep pompalayabiliriz.”
Ümit Matbaacılık ihracatı hedefliyor ve bunun için yurt dışında fuarlara katılıyor. Technotrans mürekkep pompa sisteminden memnun olduklarını belirten Atakan Bozkurt, geçen yıl Birmingham’da bir ambalaj fuarına katıldıklarını ve ilk fuarda iş almayı başardıklarını, ihracatı arttırmak için fuarlara katılmaya devam edeceklerini ekliyor.