On bir gün boyunca, 49 ülkeden 1.537 katılımcı, yenilikçi teknolojileri, çözümleri ve sektörü şimdi ve gelecekte etkileyen konuları sunacak. Çok çeşitli özel etkinlikler değerli bilgi birikimi sağlayacak, sürdürülebilirlik, fuarın odak noktasında.
Düsseldorf’ta 25-27 Mart tarihleri arasında düzenlenen Uluslararası Medya Konferansı’nda drupa 2024 öncesi fuarın ana temaları ve etkinlikleri paylaşıldı, endüstrinin önde gelen dernekleri ve firmaları drupa’da sergilenecek yeniliklere ve ürünlere ilişkin sunumlar yaptılar, açıklanan Print Horizons raporu, fuar öncesinde basım endüstrisinin küresel görünümüne ve geleceğine ışık tuttu.
Geçtiğimiz sayıda, drupa 2024 ve ana temaları hakkında İstanbul’daki basın toplantısında paylaşılan bilgiler yer almıştı. Bu sayımızda özellikle VDMA ve Print Future tarafından yapılan sunumlar ışığında, pazarın mevcut durumuna ve öne çıkan trendlere yer veriyoruz. Diğer sayfalarımızda ve Mayıs sayımızda, Dijital Baskı ve 3D dergimizde etkinlikte firmaların drupa’da sergileyecekleri yeniliklere ve ürünlere ilişkin haberlerimizi bulabilirsiniz.
Basın toplantısında drupa’da düzenlenecek rehberli turlar hakkında da bilgi verildi.
Basım ve kâğıt endüstrisi için olumlu gelecek beklentileri: Sektörün lokomotifi olarak ambalaj
Almanya’nın önde gelen endüstri ve mühendislik federasyonu VDMA’ya göre dijitalleşme, demografik değişim, iklim değişikliği; bu mega trendler aynı zamanda basım ve kâğıt endüstrilerinin dönüşümü üzerinde de önemli bir etkiye sahip. Bununla birlikte, önümüzdeki yıllarda da kâğıt ve basılı ürünler hayatın birçok alanında kullanılmaya ve ihtiyaç duyulmaya devam edecek; sektörün bir geleceği var. Bunda merkezi bir rol oynamak sürdürülebilirlik. Ve bu aynı zamanda Düsseldorf’taki drupa 2024’teki Temas Noktası Sürdürülebilirlik ‘Touchpoint Sustainability’ özel forumunun da ana teması.
Sektöre kapsamlı bir genel bakış, çeşitli en iyi uygulama örnekleri ve çeşitli fuar kadrosu ile 28 Mayıs – 7 Haziran 2024 tarihleri arasında bağımsız bir forum olarak Touchpoint Sustainability, bugün neyin mümkün olduğunu, endüstrinin nereye gittiğini ve sürdürülebilirliğin şirketler için ekonomik açıdan da mantıklı olduğunu gösterecek.
Fuarın 18 salonunda yaklaşık 140 bin m²’lik net alanda, 49 ülkeden 1.537 katılımcı firma, baskı teknolojisindeki güncel trendlerin ve vizyoner fikirlerin tüm yelpazesini sunacak. Ambalaj üretimi ve baskılı ambalaj da son derece önem kazanan iki alan. Tanınmış küresel oyunculardan gelecek vadeden yeni girişimlere ve start-up’lara kadar, kayıtlı katılımcıların listesi neredeyse baskı ve ambalaj endüstrisinde kim kimdir gösteriyor. İşte küçük bir örnek: Bobst, Canon, Comexi, Duplo, EFI, Epson, ESKO, Fujifilm, Heidelberg, Horizon, HP, Kodak, Koenig & Bauer, Kolbus, Komori, Konica Minolta, KURZ, Landa, Müller Martini, Ricoh, Ekran, Windmöller & Hölscher, Xeikon. Katılımcıların tam listesini www.drupa.com adresinde çevrim içi olarak görmek mümkün.
drupa 2024’ün odak konuları
drupa, sürdürülebilir baskı ve ambalaj çözümleri üretimi için önemli gerçekleri ve döngüsel ekonomi hedefine ulaşmak için sektörde hangi trendlerin geliştiğini açıklıyor.
Dijitalleşme analog süreçleri değiştirirken yapay zeka da Endüstri 4.0’da giderek daha fazla görev üstleniyor. drupa, geleceğe ve kesitsel teknolojilere özel olarak odaklanarak sektörün tüm katma değer zincirinde en iyi teknolojileri sunuyor. Bu senaryo göz önünde bulundurularak döngüsel ekonomi, otomasyon, baskı/sonlandırma 4.0, yapay zeka, platform ekonomisi ve bağlantı gibi konular konferans programında ve uzman forumlarında merkezde yer alacak.
Yüksek değişim baskısı – itici güç olarak dijitalleşme ve sürdürülebilirlik
Nihai müşterilerin mevcut zorlukları ve artan talepleri, makine ve tesis mühendisliğinden yenilikler bekliyor. Bu, yeni iş modelleri yaratabilir, enerji ve malzeme tüketimini azaltabilir ve hata oranını azaltabilir.
“Prensip olarak kâğıt ve ambalaj insanların hayatında merkezi bir rol oynamaya devam edecek” diyor, VDMA Baskı ve Kağıt Teknolojileri Birliği Genel Müdürü Thomas Schiemann ve açıklık getiriyor: “Ancak, değişime yönelik büyük bir baskı var ve temel olarak iki faktörden kaynaklanıyor: dijitalleşme ve sürdürülebilirlik.”
Yıllardır artan dijitalleşme, zaman ve kaynak kullanımı açısından süreçleri daha verimli hale getirecek yeni çözümlere olanak sağlıyor. Buradaki önemli bir trend de yeni dijital makinelerle doğrudan rekabet halinde olan analog sistemlerin kademeli olarak geliştirilmesi. Makine öğrenimi ve yapay zekâ aynı zamanda otomasyonu teşvik ediyor ve baskı ve ambalaj ürünlerini etkiliyor. Sonuç olarak fiili üretim ve baskı maliyetleri düşüyor, bu da bu alana yatırım yapan şirketlere rekabet avantajı sağlıyor.
Bir yandan piyasada uzun vadede hayatta kalabilmek ve kendi marka değerini koruyabilmek ya da arttırabilmek için elbette belirli tüketici beklentilerinin de ele alınması gerekiyor. Öte yandan, daha sürdürülebilir süreçler ve ürünler artık özellikle dijital çözümlerle birlikte süreçleri daha uygun maliyetli hale getirmek için büyük bir potansiyel sunuyor; çünkü bu, çoğunlukla verimlilik sorunuyla ilgili. Bu nedenle kâğıt ve baskı endüstrileri, uzun vadede beklenen önemli maliyet tasarrufları sayesinde halihazırda döngüsel ekonomi yönünde ilerliyor.
Bu sürdürülebilir dönüşümde endüstrinin rolü, drupa 2024’teki Touchpoint Sustainability özel forumunun da ana konusu olacak.
Fuardaki 400 m²’lik özel forum, VDMA Baskı ve Kağıt Teknolojileri Derneği tarafından düzenleniyor ve tüm değer zincirinde daha fazla sürdürülebilirlik için çeşitli en iyi uygulama örneklerini ve yenilikçi çözümleri sergiliyor. Burada sektörün önde gelen oyuncuları, kullanım örnekleri ve çeşitli aşama programları aracılığıyla güncel çözümleri ve geleceğe yönelik fikirleri sunacaklar.
Sektör tahminleri ve trendler
Smithers tarafından yakın zamanda yapılan bir araştırma gösteriyor ki: Talep bir süredir artıyor ve büyüme tahminleri iyi. Genel olarak Smithers, küresel baskı endüstrisinde son beş yıldaki %1,1’in ardından enflasyona göre ayarlandığında önümüzdeki beş yılda ortalama yıllık büyümenin %2,1’in üzerinde olmasını bekliyor. Bu gelişmenin öncelikli olarak son yıllardaki büyümenin aynı seviyede olmasa da devam edeceği etiket ve ambalaj sektöründen kaynaklanması bekleniyor. Bu sektör şu anda küresel baskı pazarının yaklaşık %60’ını oluşturuyor.
Küresel baskı pazarının genel büyümesinin (enflasyona göre ayarlanmış olsa bile) önümüzdeki beş yıl içinde önceki yıllara kıyasla biraz daha hızlanması bekleniyor. Bileşik yıllık büyüme oranının (CAGR) dünya çapında %0,5’ten %1,7’ye çıkması bekleniyor. Smithers, Batı Avrupa için istikrarlı ve neredeyse hiç değişmeyen bir gelişme bekliyor. Açık ara en büyük pazar olan Asya’nın, Afrika ile birlikte 2028 yılına kadar sırasıyla yıllık ortalama %3 oranında büyümesi ve dolayısıyla en yüksek büyüme oranlarını kaydetmesi bekleniyor. Kuzey Amerika’da, yakın zamanda hafifçe düştüğü bildirilen pazar hacminin yeniden istikrara kavuşması bekleniyor. Lider markaların küresel uzun vadeli yatırımlarının büyük çoğunluğunun özellikle Asya’da yapılmış olması da bu değerlendirmeyi destekliyor.